‘Bu işi Bolu’da bitirecektim’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu işi Bolu’da bitirecektim’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 16:59

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’a dün Kütahya gezisi sırasında suikast girişiminde bulunan 32 yaşındaki Mustafa Bağdat, Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından sevkedildiği adliyede tutuklandı. Çelişkili ifadeler veren zanlı,  “Bu işi Bolu’da biterecektim. Ancak Bolu’yu kaçırdım. Bu yüzden Kütahya’ya geldim” dedi.

ÇELİŞKİLİ İFADELER VERDİ

Başbakan Erdoğan'ı öldürmeye teşebbüste bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Bağdat, poliste ve savcılıkta sürekli çelişkili ifadeler verdi. PKK'ya karşı olduğunu söyleyen, Türkiye’de hergün şehit verilmesiyle ilgili Başbakan Erdoğan’ı suçlayan Mustafa Bağdat, “Bu işi Bolu’da biterecektim. Ancak Bolu’yu kaçırdım. Bu yüzden Kütahya’ya geldim” dedi. Başbakan Erdoğan, 4 Eylül günü Bolu Tünelleri'nde kazının tamamlanması törenine katılmış ve ışığıng örünmesinde son kazmayı vurmuştu.

Haberin Devamı

YAKA PAÇA YAKALANMIŞTI

Kütahya'da 2005-2006 öğretim yılını dün törenle başlatan Başbakan Erdoğan, Linyit İlköğretim Okulu'ndan ayrılıp otobüse binerken, ‘Sayın Başbakanım! Dün 5 şehit verdik’ diye bağırarak hamle yapan Mersinli Mustafa Bağdat, elindeki poşetteki ekmeğin içinde sakladığı kurusıkıdan gerçeği dönüştürülen tabancayı çıkaramadan güvenlik güçlerince yaka paça yakalandı.

Polis tarafından gözaltına alınan Mustafa Bağdat dün akşam saatlerinde Emniyet Müdürlüğü’nden çıkarılıp Kütahya Adliyesi’nde savcılığa getirildi. Nöbetçi savcı Mehmet Bayhan, suikast girişiminde bulunmakla suçlanan Mustafa Bağdat ile onu silahını çekemeden yakalayıp etkisiz hale getiren, aralarında trafik polislerinin de bulunduğu emniyet mensuplarının ifadesini aldı. Savcı Bayhan, evrakların eksik olduğu gerekçesiyle Mustafa Bağdat'ı dün akşam mahkemeye çıkarmayıp Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi. Adliye çıkışında gazetecilerin soru yağmuruna tuttuğu Musta fa Bağdat, ‘Herkes haddini bilecek’ diye bağırdı. Mustafa Bağdat, dün geceyi Kütahya Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde geçirdi.

TUTUKLAMA KARARI

Sorgusunun tamamlanmasından sonra bugün öğleden sonra sıkı güvenlik önlemleri altında yeniden Kütahya Adliyesi'ne sevkedilen Mustafa Bağdat, savcılıkta yaklaşık 2 saat ifede verdi. Gazetecilerin binanın önünde beklediği sırada arka kapıdan alınan Bağdat’la birlikte olay sırasında, içinde tabanca saklanmış halde ele geçirilen ekmek de delil olarak adliyeye getirildi.  Savcılığın tutuklanma istemiyle nöbetçi 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevketitği Mustafa Bağdat, Başbakan Erdoğan'ı öldürmeye teşebbüste bulunmak suçlamasıyla  tutukladı. Bağdat, polisler tarafından Kütahya E Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.

Haberin Devamı

BAŞSAVCI: SİLAHINI ÇIKARAMADI

Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şerif Eren ise Mustafa Bağdat'ın emniyette sorgusu sürerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başsavcı Eren, Başbakan Erdoğan’ın Linyit İlköğretim Okulu’ndaki tören sonrasında otobüsüne binmek üzereyken sanık Mustafa Bağdat’ın elinde taşıdığı ekmek içerisine sakladığı tabancasına doğru hamle yapmak istediği sırada polislerin daha hızlı davrandığını söyledi. Başsavcı Eren, “Sanık silahını çıkaramadan güvenlik güçleri onu etkisiz hale getirmiştir” dedi.

KURUSIKI TABANCA GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ

Ele geçirilen silahın kurusıkı tabancadan dönüştürülme bir tabanca olduğunu kaydeden Mehmet Şerif Eren, tabancada 7 merminin bulunduğunu, bunların gerçek mermi olabileceğini söyledi. Tabancayı yaralama ya da öldürmeye neden olabilecek bir silah olup olmadığının belirlenmesi için Ankara’ya balistik incelemeye gönderdiklerini açıklayan Başsavcı Eren, balistik sonucunu beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

'BOLU'DA BİTİRECEKTİM, GEÇ KALDIM'

Kütahya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gece boyu sorgulanan Mustafa Bağdat, sürekli çelişkili ifadeler verdi. PKK'lı teröristlerin saldırılarında hemen her gün şehit verildiğini söyleyerek, Başbakan Erdoğan’ı terör olaylarına duyarsı kalmakla suçlayan  Mustafa Bağdat, bu nedenle suikast girişinde bulunduğunu ileri sürdü.

'PANİĞE KAPILDIM'

Başbakan Erdoğan'a suikast yapmak üzere kurşun koyduğu tabancasıyla tören alanına gittiğini söyleyen Mustafa Bağdat, ancak Başbakan Erdoğan’ın alandan ayrıldığı sırada yaşlı bir kişinin sevgi gösterisinde bulunması üzerine paniğe kapıldığını, ardından protestoya başladığını anlattı. Mustafa Bağdat, “Bu işi Bolu’da biterecektim. Ancak Bolu’yu kaçırdım. Bu yüzden Kütahya’ya geldim” dedi. Başbakan Erdoğan, 4 Eylül günü Bolu Tünelleri'nde kazının tamamlanması törenine katılmış ve ikinci tünelde de son kazmayı vurarak ışığın görünmesini gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

'TABANCAYI PANAYIRDAN ALDIM'

İfadesinde Mersin'te tekstil işiyle uğraştığını, evli bir kız babası olduğunu söyleyen Mustafa Bağdat, bu ifadelerinde kurusıkı tabancayı Adana’da bir panayırdan satın aldığını, yaptığı değişikliklerle gerçek tabancaya dönüştürdüğünü, kurusıkı mermilerin içine küçük bilyalar ve barut koyarak bunlardan 7 özel mermi imal ettiğini anlattı. Polis yetkilileri, bu tür mermilerin, gerçek tabanca mermilerinden daha etkili olduğunu belirterek, “Çünkü
mermi isabet ettiğinde içerisindeki bilyalar daha çok tahribat yapardı” dedi.

GÜVENLİK NOKTASINI AŞAMADI

Kütahya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri suikast girişiminde bulunmakla suçlanan Mustafa Bağdat’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın otobüse bindiği sırada yanına yaklaşmak istediğini, ancak polislerin oluşturduğu güvenlik noktalarını aşamadığını söyledi.  Bir yetkili, “Güvenliği aşamayınca elinde taşıdığı poşete doğru hamle yaptı. Bu hamle üzerine orada bulunan arkadaşlarımız, elindeki poşetteki ekmeğe sakladığı tabancasını çıkaramadan onu etkisiz hale getirdi. Eğen güvenlik noktasını aşıp tabancasını çıkarmış olsaydı durum çok farklı olurdu” dedi.

Haberin Devamı

İLİŞKİLERİ ARAŞTIRILIYOR

Kütahya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücedele Şubesi ekipleri Mustafa Bağdat’ın herhangi bir örgütle ilişkisi olup olmadığı yolunda çök yönlü araştırma yaptı. Kütahya’da nerelerde kaldığı, kiminle temasa geçtiği araştırılan Mustafa Bağdat'ın üzerinde çok az para olduğu, herhangi bir örgütle ilgisinin bulunduğuna ilişkin ipucu ele geçirilemedi.
Bir polis yetkilisi, Mustafa Bağdat'ın bireysel olarak Başbakan Erdoğan’a suikast girişimini planlama olasılığının ağır bastığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!