Bu inişe yüreği dayanmadı

Güncelleme Tarihi:

Bu inişe yüreği dayanmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 00:00

Pekin’in ‘eğlence gemisi olacak’ diyerek Boğazlar’dan geçiş hakkı sağladığı Varyag geçtiğimiz aylarda uçak gemisi olarak Çin donanmasına dahil olmuştu. Önceki gün o gemiye ilk kez savaş uçağı indi. Ama projenin lideri kalbine yenik düştü.

Haberin Devamı

ÇİN’in, eski adı Varyag olan “Liaoning” uçak gemisine ilk kez J-15 savaş jetinin iniş yaptığı, tarihi başarısına gölge düştüğü ortaya çıktı.
Çin, Varyag’ı, 1998 yılında Ukrayna’dan satın almıştı. Ancak Boğazlar’dan geçmesinde problem çıkmıştı. Çin geminin “eğlence gemisi” olacağını iddia etmiş, Boğazlar’dan geçmesine izin verilmesi halinde Türkiye’ye bir milyon turist yollama vaadinde bulunmuştu. Uydu fotoğraflarından Varyag’ın uçak gemisi olarak düzenlendiğinin anlaşılmasının ardından Çin, geminin Lianoing adıyla donanmaya dahil olduğunu açıklamıştı. İşte önceki gün, bu gemiye ilk kez Çin’in yerli yapımı savaş uçağı J-15’in iniş denemesi vardı.

/images/100/0x0/55ea16ebf018fbb8f86a9ae1

Haberin Devamı

Kahraman ilan edildi

Ancak “tarihi günde” projenin mimarı 51 yaşındaki mühendis Luo Yang, güvertede inişe tanık olduktan sonra kalp krizi geçirerek öldü. Mühendis, J-15 uçağının gelişiminden sorumluydu. Aynı zamanda Çin Havacılık Sanayi Şirketi AVIC’ın bir kolu olan Shenyang Aircraft (SAC) şirketinin genel müdürü olan Luo heyecandan fenalaşarak yere yığıldı. Çin ajansına göre, Luo Yang kendini iyi hissetmemesine rağmen veri toplamak için güvertede kalmak istedi. Çin, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan mühendisi kahraman ilan etti. Çin devlet kanalı CCTV de gece haberinde ülkede pek tanınmayan mühendisin ölümünü ilk haber olarak verdi. Çin Ulusal Radyosu, “Luo’nun liderliği altında, Çin uzay-havacılık sanayisi karadan denize kadar birçok atılım yaptı. Luo, Liaoning’in güvertesinde ulusal savunma bilimi ve teknolojisinin bir askeri olarak düştü” yorumunu yaptı. AVIC şirketi ise web sitelerindeki yazılı açıklamada Luo’nın J-15 ve diğer önemli projelerde kilit bir rol oynadığı belirterek “Komutan Luo Yuan asla unutulmayacak” dedi. Haber sosyal medyayı çalkaladı.

Çin, Pasifik’te güçleniyor

300 metrelik piste sahip, gelişmiş radar, füze ve silah sistemleriyle donatılı “Liaoning” uçak gemisindeki ani ölümün projenin seyrine nasıl bir etki edeceği bilinmiyor. Toshi Yoshihara isimli Asya Pasifik uzmanı, “İlk iniş dönüm noktası olabilir, fakat bu sadece bir başlangıç” dedi. Çin’in uçak gemisi ve savaş uçağı üretimine geçmesi için daha çok zamana ihtiyacı olduğu söyleniyor. Çin’in amacı, ABD askerî gücünü Asya-Pasifik’e kaydırırken bölgede deniz gücünü kazanmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!