Bu halk sizi unutur mu?

Güncelleme Tarihi:

Bu halk sizi unutur mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:02

Uğur Mumcu'nun, ‘‘Vurulduk ey halkım, unutma bizi’’ diye seslendiği halkı, ne kendisini, ne de Gaffar Okan'ı unuttu... Ankara'da uğradığı bombalı saldırıda yaşamını yitiren Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ile Diyarbakır'da otomobilinin içinde taranarak öldürülen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, dün onbinlerce kişi tarafından anıldı.

Anma törenlerine katılanlar, terörün her türlüsüne lanet okudular. Uğur Mumcu, ölümünün 9'uncu yılında, hem öldürüldüğü evinin önünde, hem çalıştığı Cumhuriyet Gazetesi'nde, hem de yurdun birçok yerinde törenlerle anıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve koruma polisleri Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy, Sabri Kün, Atilla Durmuş da, şehit edilişlerinin birinci yıldönümünde, Hizbullahçı teröristlerin saldırısına uğradıkları Sezai Karakoç Bulvarı'nda karanfillerle anıldı. Okkan'ın saldırıya uğradığı ve aracının kontrolden çıkarak orta röfüje çarptığı alana sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar karanfil bırakmaya başladı. Bir öğrenci yazdığı, ‘Gaffar Babaya’ başlıklı şiirini bırakırken, Hafit Tekin adlı berber ise şehit Emniyet Müdürünü Okkan'ı traş ederken çekilmiş fotoğrafı karanfillerin ortasına koydu. Çocuğuna Gaffar Okkan adını koyan Hasan Çelik adlı vatandaş ise kucağında bebeği ile alana gelerek, şehit emniyet müdürünü andı ve şehit edildiği yere karanfil bıraktı. Binlerce Diyarbakırlı, Okkan'ın şehit edildiği yere karanfiller bırakırken gözyaşlarını tutamadılar.

BURASI CUMHURİYET’İN BAHÇESİ

Uğur Mumcu 9 yıl önce öldürülmüştü. Gaffar Okkan da 1 yıl önce. İkisinin de ölümleri büyük bir tesadüf aynı günde örtüşmüştü. İkisi de laik Cumhuriyetin, Atatürk ilkelerinin savunucusuydu; çağdaşlıktan, aydınlık yarınlardan yanaydılar; ikisi de aynı gerici kafaların, örümcek bağlamış karanlık, bağnaz ruhların ellerinde can verdiler. Ve dün, Cumhuriyet Gazetesi'nin bahçesinde bu iki ölümsüz şahsiyet, posterlerinde de olsa bir araya geldiler. Ve gazetenin bahçesini dolduranlar ‘‘Uğurlar olsun’’ türküsünü, ikisi için söylediler.

TERÖRSÜZ ÖZGÜRLÜK

Ankara'da ise ölümünün ardından Mumcu'nun adının verildiği sokakta düzenlenen törende konuşan eşi ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) Başkanı Güldal Mumcu, terörün insana binlerce yıldır edinmeye çalıştığı insanlığını unutturduğunu, onu adalet ve demokrasiden uzaklaştırarak, öc alma duygularının tutsağı yaptığını kaydetti. Adalet ve demokrasi kavramları gelişmemiş, yerleşmemiş ve ilkel duyguların üzerine çıkamamış ülkelerde, hukuk devletinden ve hukukun üstünlüğünden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Mumcu, ‘‘Terörün yaşama hakkını yok ettiği kişilerin yakınlarının nasıl acı çektiklerini, tek bir birey olarak ve toplumca çok yakından biliyoruz. Ve bu nedenle ülkemiz ve dünya için terörsüz özgürlük diliyorum.’’

TÜRKİYE AYAKTAYDI

Törende, Kültür Bakanlığı ve Çankaya Belediyesi'nin ses sanatçıları, Mumcu'nun sevdiği şarkıları seslendirdiler. Törene katılanlar, Mumcu'nun öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller bıraktılar ve mumlar diktiler. Ayrıca, Atatürk ve Mumcu anısına saygı duruşunda bulundular. Mumcu için Türkiye'nin çeşitli yerlerinde anma törenleri düzenlendi.

Diyarbakır oradaydı

Polis eşleriyle birlikte şehitler için karanfil bırakmaya gelen Emniyet Müdürü Atilla Çınar'ın eşi Cemile Çınar, ‘‘Bu çiçekler iyiliğe ve güzelliğe neden olsun’’ dedi. Aralarında ‘‘Gaffar Okkan’’ adını verdikleri çocuklarını kucaklayıp gelenlerin de bulunduğu vatandaşlar, suikast yerine karanfiller bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!