Bu Ferrari’nin tek farkı eskiden Peugeot olması

Güncelleme Tarihi:

Bu Ferrari’nin tek farkı eskiden Peugeot olması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

Köklü bir geçmişe ve yerli otomobiller arasında önemli bir yere sahip olan Tofaş’ın kuş serisi modelleri, aralarındaki çok ufak donanım farklılıkları ile değişik adlar altında satılırdı. Örneğin Şahin, bir üst modeli olan Doğan ile aynı özelliklere sahip olmasına rağmen kullanılan daha lüks (!) malzemeler ile farklılaşırdı.

Otomobilseverler de Şahin’e eksik olan bu özellikleri ekleyerek ’Doğan görünümlü Şahin’ furyasını başlatmışlardı. İşte buna benzer bir olay İngiliz bir firma tarafından ciddi bir iş haline geldi. Daha önce Toyota MR2 modelinden yine bir Ferrari modeli olan F355’i üreten İngiliz modifiye firması Extreme Cars, Peugeot’un 406 Coupe modelini, Ferrari F360 Modena’ya dönüştürdü ve bu araca F360 Extreme adını verdi.

HALA HAYALLERİ SÜSLÜYOR

Son haftalarda zengin bir Amerikalı koleksiyonerin Ferrari’ye özel olarak yaptırdığı ve Enzo modeli üzerinde geliştirilen Ferrari P4/5 modeli, İtalyan üreticinin adının sıkça duyulmasına neden olmuştu. İngiliz modifiye firması Extreme Cars’ın yaptığı bu araç da çok konuşulacağa benziyor. Çünkü Ferrari F360 Modena, üretimden kalkıp yerini F430’a bıraksa da, halen birçok otomobil tutkununun hayalini süslüyor. Extreme Cars tarafından yeniden hayata döndürülen F360 Extreme gerçekten çok başarılı bir replikasyon. Peugeot 406 Coupe üzerinde bir Ferrari F360 Modena üretmeyi başaran İngilizler, birçok kişiden sipariş alarak bu işi neredeyse seri üretime geçirmişler. Bu otomobili gerçek bir Ferrari’den ayırt etmek çok zor. Çok başarılı bir işçilik ile 406 Coupe’den dönüştürülen aracın görsel olarak F360 Modena’dan hiçbir farkı bulunmuyor.

İKİSİ DE PININFARINA İMZALI

Dönüştürülecek olan aracın Ferrari F360 Modena’ya birebir benzemesi için çeşitli modeller denenmiş. Bunun için en başta Toyota’nın spor modeli MR2’yi seçen mühendisler, kısa dingil mesafesi yüzünden başka bir modele yönelmişler. Daha sonra önden çekişli Opel Calibra modelini deneyen firma bu aracın yeterli dingil mesafesine sahip olmasına rağmen ön camının yeterince geniş olmadığını tespit etmişler ve en sonunda Peugeot 406 Coupe modelinde
/images/100/0x0/55eb221df018fbb8f8ad5952
karar kılmışlar. Dönüştürmek için 1996-2004 yılları arasında üretilen bir Peugeot 406 Coupe modelini seçen firma, bu aracın dönüşüm için bütün kriterleri karşıladığını söylüyor. Bunda kuşkusuz İtalyan dizayn firması Pininfarina’nın etkisi büyük. Çünkü hem 406 Coupe’nin hem de F360 Modena’nın tasarımında Pininfarina imzası bulunuyor. Aracın iç mekanı da firmanın geliştirdiği konsol kiti sayesinde F360 Modena’nınkine çok benzemiş.

Motoru önde ama dört koltuğu var

Peugeot 406 Coupe üzerinde geliştirilen F360 Extreme’nin motoru önde bulunuyor. Bu nedenle önden çekişli olan araç arkadan itişli bir otomobilin verdiği keyfi sunamıyor. Fakat gerçek bir Ferrari F360’ta olmayan 4 koltuk ve büyük bagaj hacmi, arkadan itişli olmasa da olur dedirtiyor. 406 Coupe’nin motoru aracın üzerinde kaldığı için motorda herhangi bir değişiklik bulunmuyor, ancak firma bagaja da bir motor ekleyerek aracı 4 tekerlekli ve çift motorlu bir hale getirebiliyor. Aracın şasesinin bagaja yerleştirilecek olan ikinci motoru kaldırabilecek kapasitede olduğunu söyleyen mühendisler, bunun herhangi bir sakıncalı duruma neden olmayacağını iddia ediyorlar. Peugeot 406 Coupe’den, Ferrari F360 geliştiren firma bu işlem için 67 bin 500 YTL istiyor. Eğer bagaja da bir motor yerleştirip, çift motorlu ve dört tekerlekten çekişli bir F360 Extreme isterseniz bunun için 108 bin YTL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Üretimi biten Ferrari F360 Modena’nın Türkiye’deki ikinci el fiyatının yaklaşık 350 bin YTL olduğu düşünülürse 67 bin 500 YTL’ye Ferrari görünümlü bir Peugeot’a sahip olmak daha mantıklı görünüyor. Tabii ki bu aracın gerçek bir Ferrari gibi görünse de safkan bir spor otomobilin sürüş performansını sunmadığını unutmamak gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!