Bu da şemsiye skandalı

Güncelleme Tarihi:

Bu da şemsiye skandalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2013 00:00

İç politikada üç ciddi krizle boğuşan ABD Başkanı Barack Obama’yı Cumhuriyetçiler şimdi de Başbakan Erdoğan ile ortak basın toplantısında askere şemsiye tutturduğu için suçluyor. Tabloid basının yanı sıra saygın gazeteler de son “skandalı” haberleştirdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama geçen perşembe Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırlarken, Gül Bahçesi’nde yaptıkları ortak basın toplantısı sırasında yağmur çiselemeye başlamıştı. Obama, “Neden iki Deniz Piyadesi buraya gelmiyor? Yanımızda güzel dururlar” demiş, bunun üzerine iki asker iki lidere şemsiye tutmuştu. ABD medyasında Obama’nın bu hareketiyle protokolü çiğnediği yazılsa da, gündem o kadar yoğundu ki Cumhuriyetçiler bunu siyasi malzeme haline getirmek için birkaç gün bekledi. Nitekim Obama-Erdoğan basın toplantısında da ABD medyasının soruları, Obama’nın hafta içinde karşılaştığı üç skandala yoğunlaşmıştı. Obama Yönetimi, muhafazakar sivil toplum örgütlerini vergi müfettişleriyle bezdirmek, gazetecilerin telefonunu dinletmek ve Bingazi’nin terör saldırısı olduğunu gizlemekle suçlanıyor.

PALIN: KENDİSİ TUTSAYDI

Sonunda Cumhuriyetçilere yakın medya “dördüncü skaldala” da balıklama atladı. Önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerden Sarah Palin, “Skandallarda hat-trick. Sayın Başkan, çoğu Amerikalı kendi şemsiyesini kendisi tutar” dedi. Move America Forward adlı muhafazakar grup, “Obama’nın yaptığının yanlış olduğunu düşünüyorsanız hareketimize bağışta bulunun” diyerek kampanya başlattı. Washington merkezli muhafazakar haber sitesi Daily Caller, “Obama Deniz Piyadelerinin şemsiye protokolünü çiğnedi” manşetini attı.

Haberin Devamı

Yasalar ne diyor

NEW York Post şemsiye fotoğrafını manşet yaparken “skandalların Obama’nın üstüne yağmaya başladığını” vurguladı. Saygın Washington Post gazetesi ise konu hakkında iki yazı birden yayınlandı, yaklaşık 2 bin okuyucu yorumu geldi. Rachel Weiner’ın yazısında “Bir şemsiye-gate (skandalı) söz konusu değil. Cumhuriyetçiler soruşturma falan istemiyor, ama sosyal medyada ‘Obama kendi şemsiyesini bile tutamıyor, serbest düşüşte’ diye propaganda yapıyorlar” diye yazdı.

PROTOKOL ÇİĞNENDİ AMA...

ABD Deniz Piyadeleri’nde sadece kadın askerlere şemsiye kullanma izni var. Beyaz Saray’ın  erkek Deniz Piyadeleri bu protokol gereği ıslanmaya alışık. Şemsiye kullanarak protokolü çiğnemelerine neden olan talimat ABD Başkanı’ndan geldiği için, bu açıdan yasal bir sorun yok. Çünkü ilgili ABD yasasının silahlı kuvvetleri düzenleyen 10’uncu başlığında, “Deniz Piyadeleri, Başkan’ın talimatları yönünde başka görevler de icra edebilir” deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!