Brüksel'e 'zinasız TCK'yla gitti

Güncelleme Tarihi:

Brüksele zinasız TCKyla gitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2004 01:44

Başbakan Erdoğan, Brüksel'de AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ile biraraya geldi.

Haberin Devamı

Görüşmede, AB Komisyonu'nun 6 Ekim'de yayımlayacağı Türkiye ile ilgili ilerleme raporunun son durumu gözden geçirilecek.
  
Başbakan Erdoğan'ın Verheugen ile yaptığı görüşmeye Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de katılıyor.

PRODI VE AP'DEKİ SİYASİ GRUP TEMSİLCİLERİYLE İLE GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan, bu görüşmeden sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile biraraya gelecek.

Erdoğan, ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jacques Borrell ile görüştükten sonra Avrupa Parlamentosu Başkanlar Konferansı toplantısına katılacak.

Bu görüşmede Avrupalı parlamenterlerin, zina başta olmak üzere Erdoğan'a çeşitli konularda sorular sormaları beleniyor.

Erdoğan, tüm temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyecek.

Haberin Devamı

YABANCI BASININ İLGİSİ
  
Erdoğan'ın Brüksel'de kaldığı Conrad Otel'de yapılan görüşmeye yabancı basın yoğun ilgi gösteriyor. Görüşmeyi yaklaşık 100 yabancı gazeteci izliyor.
  
Görüşmeyi izleyen yabancı gazeteciler, özellikle Brüksel'de temsilcilikleri bulunan televizyon, radyo ve gazetelerin temsilcilerinden oluşuyor.
  
Verheugen, toplantının yapıldığı otele girişinde gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtlamadı ve Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Oğuz Demiralp ile birlikte doğrudan toplantıya çıktı.

ERDOĞAN'IN ÇANTASINDA NE VAR?

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Erdoğan Brüksel’e giderken çantasına, zina krizi nedeniyle son anda TBMM’den çekilen TCK tasarısının hem tam metnini, hem de tasarının Türk hukuk sistemine ilişkin reform niteliğindeki yeniliklerini içeren özet metinlerini koydu.

Erdoğan’ın götürdüğü tasarıda, AB’yle krize neden olan zina düzenlemesi bulunmuyor.

Erdoğan, TBMM’den geçirileceği konusunda güvence vereceği tasarıyla kadın haklarından işkencenin önlenmesine kadar devrim niteliğinde bir çok hukuk reformuna imza atılacağını da anlatacak.

"KRİTERLERİ YERİNE GETİRDİK"

Başbakan Erdoğan, Brüksel'e hareketinden önce, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Brüksel'de yapılacak Avrupa Parlamentosu Başkanlar Konferansı'na, parlamentodaki tüm siyasi grup başkanlarının katılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin katılım müzakerelerinin başlaması için gerekli olan Kopenhag siyasi kriterlerini mevzuat bakımından yerine getirdiğini belirten Erdoğan, “Herhangi bir eksiğimizin olmadığını zaten genişlemeden sorumlu Sayın Verheugen olsun, diğerleri de ifade etmişlerdir” dedi.

"DEĞERLENDİRMELERİMİZİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİRİZ"

Erdoğan, bir gazetecinin CHP'nin TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırmasına destek verip vermeyeceklerini sorması üzerine, “Bu konuyla ilgili kararı biz veririz” diye yanıtladı.
  
Gazetecilerin AB ve Türk Ceza Yasası ile ilgili soruları üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:
  
“Devlet işi şüphesiz ki ciddi temeller üzerine oturtularak yürütülür, özellikle de bu konudaki yolculuğumuz önem arz etmektedir. Burada yapacağım açıklama, yorumlar üzerinde yanlışlara sebep olacaktır. Asıl muhataplarımızla yapacağımız görüşmelerden sonra yarın akşam ülkemize döneceğiz. Geldikten sonra bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları çok daha net yaparız. Biz değerlendirmelerimizi tekrar gözden geçiririz, adımlarımızı ona göre atarız. Bizim için bütün mesele; bu defa ülkemizin çıkmış olduğu bu yolda nasıl ki muhataplarımız kendi ilkelerine göre hareket ediyorlarsa, bizler de verdiğimiz sözler nelerse bu sözlerin arkasında kesinlikle dururuz ve sözlerimizin de gereğini yerine getiririz. Ama bu sözlerimizin dışında bizden bazı şeyler isteniyorsa bu da herhalde pek insaflı olmaz."

Haberin Devamı

CHP'NİN BAŞVURUSU BEKLETİLİYOR

Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı telefonla arayarak CHP’nin olağanüstü toplantı çağrısını hemen reddetmemesini, bekletmesini istedi.

KANT UZMANI BAKAN DA YANINDA

Erdoğan'ın bu kritik geziye, İslam dininin yanı sıra Hıristiyanlık kültürü ve Avrupa tarihi konularındaki entelektüel birikimiyle tanınan Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Prof. .Dr. Mehmet Aydın ile birlikte gitmesi dikkat çekti.

Aydın, uzun bir süredir AKP hükümetinin gölge "AB Bakanı" olarak görev yapmasıyla da dikkat çekiyor. İngiltere'de Edinburg Üniversitesi'nde felsefe üzerine doktorası bulunan Aydın, Türkçe ve Arapça'nın yanı sıra İngilizce ve Hollandaca dillerinde yayınlanan çok sayıda bilimsel makalesi nedeniyle de Avrupa'daki bilim çevrelerinde tanınan bir isim. Doçentlik tezini sistematik felsefe ve mantık alanında yapan Aydın'ın ayrıca, ‘Ana Hatlarıyla Kant Sonrası Batı Felsefesinde Ahlaki ve Dini Rasyonellik, Kant ve Ameli Aklın Eleştirisi, Kant ve Rasyonel Teolojinin Eleştirisi, Batı Felsefesinde Yeni-Kantçılık, Kant'ın etkileri ve Batı Din-Ahlak Felsefesinde Yeni Yönelişler" adlı kitapları da bulunuyor.

Haberin Devamı

AB’DEN İKİ OLUMLU BİR DLUMSUZ SES

TCK tasarısı konusunda AB ile başlayan tartışmalarda çatlak seslere bir yenisi eklenirken, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve TBMM-Avrupa Parlamentosu Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk olumlu görüş bildirdi. Lagendijk yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile Verheugen’i sükûnete davet etti. Lagendijk, ‘Başbakan Erdoğan, TCK’yı 6 Ekim’den önce yasalaştırmak istediğini göstermeli. Zina konusunu tartışmayı ileri bir tarihe bırakmalı’ dedi.

SCHRÖDER VE BAROSSO'DAN DESTEK

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, ‘Türkiye’de reformların süreceğine inanıyorum. Ankara, zinayı suç sayma veya bizim 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bir süre yaptığımız gibi, zinaya yardımcı olma ile ilgili bir madde kabul etme hatasını yapmayacak’ dedi.

Haberin Devamı

1 Kasım’da AB Komisyonu Başkanlığı’nı almaya hazırlanan Portekiz eski Başbakanı Jose Manuel Barrosso ise, Türkiye’nin müzakere tarihi beklentisinden uzak bir demeç verdi. Barrosso, İsveç Gazetesi Dagens Nyheter’a yaptığı açıklamada, ‘Onlar bize uyacak, bizim onlara uymamız gerekmiyor’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!