'Brüksel'de sıkıntılı bir misafir'

Güncelleme Tarihi:

Brükselde sıkıntılı bir misafir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 11:09

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'e yapacağı ziyaret öncesinde, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin AB-Türkiye ilişkilerine olası etkisi tartışılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Brüksel'e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan'ın ziyareti, 40 aylık duraksamanın ardından kasım ayında Bölgesel Politika faslının açılmasıyla ivme kazanan AB-Türkiye ilişkileri açısından kritik bir öneme sahip. Ancak Erdoğan'ın ziyareti, 17 Aralık'tan bu yana Türkiye'yi derinden etkileyen bir dizi gelişmenin gölgesinde geçeceğe benziyor.

Avrupa basını, Türkiye'deki yolsuzluk operasyonu sonrasında emniyet ve yargı içindeki görevden almaların, ziyarete gölge düşürebileceğini yazıyor. Bugünkü Fransız Liberation gazetesinde de benzer bir yorum yer alıyor. Gazetenin "Erdoğan Brüksel'de: Sıkıntılı bir misafir" başlıklı haberinde şöyle deniliyor:

"Ankara’yı kırıp geçiren siyasi krizin ortasında, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Brüksel’e yapacağı ziyaret, her ne kadar bunun aksini istiyor olsa da Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir duraklamaya neden olabilir. Erdoğan’ın yarın Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmesi bekleniyor. Türkiye’nin AB üyeliği, 1999’dan beri sürüncemede ancak Avrupalı kaynaklar bu görüşmenin de “düşük” bir atmosferde gerçekleşeceğini düşünüyor. Türk lider, ekibinin yolsuzluk iddialarına bulaşmasının ardından emniyet ve yargı içinde kitlesel tasfiyeler yaparak karşılık verdi. Brüksel’e göre bu kararlar, Avrupa’ya karşı hukuk devleti olma yükümlülüklerine tamamen ters düşüyor. AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, geçtiğimiz hafta Türk makamlarıyla yaptığı bir görüşmede, Avrupa’nın bu yargı reformlarını denetlemek istediğini belirtmişti."

Haberin Devamı

Financial Times ise Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretiyle ilgili henüz bir analiz veya yorum yazısına yer vermedi ancak derginin dünyada bu hafta yaşanacak gelişmeleri sıraladığı takviminde "Türkiye'nin uzun süredir durgun olan AB üyeliği girişimi, kasım ayında yeniden hareketlendi. Bu, yıllar sonra gelen yeni bir hamle" denildi.

Euobserver isimli internet sitesinde birkaç hafta önce çıkan bir yazıda da Türkiye'de emniyet içinde yaşanan tasfiyelerin, AB-Türkiye ilişkilerindeki yeniden ivmelenme hareketine zarar verme riski taşıdığı belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!