Breivik: Bu kadar çok insan öldürmek istemedim

Güncelleme Tarihi:

Breivik: Bu kadar çok insan öldürmek istemedim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2011 10:14

Norveç’te Cuma günü düzenlediği çifte saldırılarda en az 93 kişinin ölümüne neden olan aşırı sağcı Anders Behring Breivik mahkemeye çıkarıldı. Breivik'in davası basına kapalı yapıldı.

Yargıç Kim Heger, duruşmanın ardından Breivik’in mahkemedeki ifadesinde suçsuz olduğunu ve Avrupa’yı kurtarmak istediğini söylediğini belirtti. Breivik’in böyle bir ifade vermesi bekleniyordu.

 

Heger, “Saldırgan, İşçi Partisi’nin Norveç’i yarı yolda bıraktığını söyledi” dedi.

 

Breivik’in ifadesinde ayrıca “güçlü bir mesaj göndermek istediğini ancak bu kadar çok insanı öldürmek gibi bir niyeti olmadığını" söylediği belirtildi.

 

İfadede geçen, “Örgütümüzün iki birimi daha var” açıklamasının şüphe uyandırıcı olduğunu ve soruşturulması gerektiğini söyleyen Yargıç Heger, "Zanlı bugün daha derin bir soruşturma getiren bazı ifadeler kullanmıştır" dedi. Breivik daha önceki ifadelerinde tek başına hareket ettiğini söylemişti.

 

Breivik’in kanıtları tahrif edebileceği gerekçesiyle 8 haftalığına tutuklu kalması gerektiğine karar verildi. Savcılar daha öncesinde araştırmalarını derinleştirmek için bu süreyi talep etmişti. Bu sürenin sonunda yapılacak ikinci duruşmada mahkemenin gerekli görmesi halinde tutukluluk süresi uzatılabilecek.

 

Yargıç Heger, Breivik’in ilk etapta 8 haftalık sürenin 4 haftasını tecritte geçireceğini söyledi. Bu süre içerisinde Breivik'in avukatı dışında ziyaretçilerle görüşmesine, televizyon, gazete, mektup gibi haber araçlarına erişimine izin verilmeyecek. Mahkemenin bir yıl sonra yapılma ihtimali söz konusu.

 

"DEVRİM YAPMAK İSTEDİM"

Haberin Devamı

Breivik, daha önceki ifadesinde Oslo’nun merkezinde patlayan bomba ve Utoya adasında yaşanan toplu cinayeti itiraf etti ancak suçlu olmadığını söyledi. Breivik, “serbest göçmen politikalarını ve İslam’ın yayılmasını engelleyerek Norveç’te bir devrim yapmak istediğini” ifade etti.

Breivik’in avukatı Geir Lippestad, Norveç’in NRK kanalına yaptığı açıklamada, “Müvekkilim yaptığı eylemlerin dehşet verici olduğunu düşünüyor. Ancak onun kafasında bunlar yapılması gereken şeylerdi” ifadesini kullandı.

  

Norveçli saldırgan, her ne kadar eylemleri tek başına düzenlediğini belirtse de Norveç polisi katilin yardım alıp almadığını araştırıyor. Cerrahlar ise Breivik’in vücudun içinde parçalara ayrılarak en ölümcül etkiyi yapması için “domdom kurşunu” kullandığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Oslo polis şefi Sveinung Sponheim, Utoya adasındaki saldırıda “birden fazla silahlı kişiden” bahseden görgü tanıklarının ifadesine odaklanırken, bir müfettiş “Önceliğimiz Breivik’in tek başına hareket edip etmediği” dedi.

 

ÖLENLER ADINA SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU / FOTO GALERİ

 

SAYGI DURUŞUNUN ARDINDAN DURUŞMA BAŞLADI

Norveçliler, Oslo ve Utoya adasındaki saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşuna Norveç Kraliyet ailesi ve hükümettem temsilcilerle birlikte binlerce kişi katıldı.

 

Oslo borsası, havaalanları ve tren seferlerinin de durduğu belirtildi.

 

Norveç'le dayanışma için diğer kuzey Avrupa ülkeleri de vatandaşlarına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaları çağrısı yaptı.

  

UTOYA ADASINDAN GELEN EN SON GÖRÜNTÜLER / Foto Galeri

 

21 YIL MI, ÖMÜR BOYU MU?

Norveç’te maksimum hapis cezası 21 yıl, ancak aynı suçun yeniden işlenmesinin mümkün olduğu durumlarda, hapis süresi uzatılabiliyor.

 

Oslo Üniversitesi ceza hukuku profesörü Staale Eskelan, “Teoride hayatının geri kalanında hapiste kalabilir” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!