Bravo savcı bey

Güncelleme Tarihi:

Bravo savcı bey
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ceylani Tuğrul, soruşturmalar sırasında yaşanan hukuk ve insanlık dışı uygulamaları önlemek için çok önemli bir adım attı. Tuğrul, genelge yayınlayarak, gözaltıların savcılara anında haber verilmesini, nezaretten salıvermenin de yine savcılarca yapılmasını istedi.

Gözatında kayıplar, yasal süresini aşan gözaltı süreleri, gözaltında işkence gibi birçok olayın yaşandığı ülkemizde, sanık sıfatı taşıyanlar için yürütülen soruşturmanın insan hakları sınırlarında yapılması için sağlıklılığı konusunda ciddi bir adım atıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ceylani Tuğrul, soruşturmaların daha sağlıklı yürütülebilmesi için bir genelge yayınladı. Tuğrul, karakollarda yaşanan olumsuz olayların kaldırılması için sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilen ve Emniyet Müdürlüğü ile Jandarma Komutanlığı'na gönderdiği 15 Eylül 1997 tarih ve 83 sayılı genelgesinde, soruşturmaların Cumhuriyet Savcıları Erdal Şıklaroğlu, Ekrem Aydıner, Cevdet Ünal ve Vedat Menteş tarafından yürütüleceğini bildirdi. Tuğrul, genelgesinde, şöyle dedi:

‘‘Ceza Yasası'ndaki Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevleri içerisinde bulunan birçok suçlar, DGM'nin görevine girmeyen çok sayıda örgütsel suç, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ile devlet büyüklerine yönelik suçlar, ayrıca devlet memurları ile zabıtanın işleyeceği tüm suçların tahkikatı, görevlendirilen savcılarca yapılacaktır.’’

Tuğrul, genelgesinde, nezarete alma, gözaltı süresini uzatma gibi olaylarla ilgili olarak anında savcılara haber verilmesini, kendilerine fezleke ile değil dosya ile başvurulmasını, nezarete alınanların hemen kayıtlara işlenmesini ve yazılı olarak savcılığa bildirilmesini, nezaretten salıvermenin de yine bu savcılarca yapılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!