Botanik dünyasının son keşfi: Zeynep Çiçeği

Güncelleme Tarihi:

Botanik dünyasının son keşfi: Zeynep Çiçeği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2021 07:00

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yelda Güzel, sadece Antakya dağlarının bir kayalık vadisinde yetişen yeni bir çiçek türü keşfetti. Beş yapraklı sarı renkli çiçeğe Dionysia Zeynepiae Güzel (Zeynep Işık Çiçeği) ismi verildi.

Haberin Devamı

Dünya literatürüne bu isimle giren çiçek hakkında açıklama paylaşan Güzel, keşif sürecini ve isim verme hikâyesini şöyle anlattı:

SADECE ANTAKYA’DAKİ VADİDE

“O kadar nadir ki Antakya dağlarındaki daracık, saklı bir kayalık vadi haricinde dünyanın hiçbir yerinde yok. En yakın benzeri İran’da Zagros Dağları’nda. Zagroslar’daki kardeşlerinden milyonlarca yıl önce, yerkabuğu bugünkü kıvrımlarına kavuşurken ayrılmış. O gün bugündür, tek başına, sarp kayalıklarda yaşamaya devam ediyor. Bu yeni cinsi bir doğa yürüyüşü sırasında keşfettim. Yeryüzünde bilinen 12 bin tür çiçek var. Hiçbirine benzemiyordu. Hemen inceleme yapmaya başladım. Çiçekle ilgili bilimsel makale hazırladım. Bu isimle dünya literatürüne girdi. Adını, başta kızım olmak üzere bütün hemcinslerime ithafen verdim. Çetin coğrafyamızda yüzyıllardır güneş gibi parlayagelen bütün Zeyneplere, ninelerimize, analarımıza, kızlarımıza ve torunlarımıza... Şartlar ne denli güçleşirse güçleşsin, parlamayı hiç unutmasınlar diye.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!