Borusan, Brightwell ortaklığı ile enerji sektörüne girdi

Güncelleme Tarihi:

Borusan, Brightwell ortaklığı ile enerji sektörüne girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 13:38

Borusan Holding, Brightwell Holdings BV iştiraklerinden Maya Enerjinin yüzde 70 hissesini satın alarak enerji sektörüne girdi.

Haberin Devamı

Borusan ve Maya Enerji'nin geleceğe yönelik planları Borusan Holdig Üst yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Brightwell Holdings BV Başkanı Alphan Manas, Maya Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Betil ve Maya Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Melik'in katıldığı bir basın toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

Borusan CEO'su Agah Uğur, toplantıda yaptığı konuşmada, halen çelik, distribütörlük, lojistik ve telekom alanlarında faaliyet gösteren Borusan Grubunun 1 yıl önce yeni bir konuda faaliyet gösterme kararı aldığını belirterek, yapılan araştırmalar doğrultusunda enerji alanına girmeye karar verdiklerini söyledi.

Bu karara yönelik Borusan'ın Brightwell Holdings BV ile iş birliği oluşturduğunu ifade eden Uğur, “Borusan, Brightwell Holdings BV iştiraklerinden Maya Enerjinin yüzde 70'ini bu kapsamda satın almıştır. EPDK'dan izinlerimiz çıkmış, ortaklığımız resmiyet kazanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Maya Enerjinin 118 megavatlık hidroelektrik santral lisansı bulunduğunu ifade eden Uğur, bununla ilgili çalışmaları en geç 1 yıl içinde tamamlamayı düşündüklerini aktardı.

Uğur, enerjide kurulu güç olarak 500 megavata çıkmayı amaçladıklarını dile getirirken, ikinci aşamada ise diğer enerji kaynaklarına yönelerek bin megavata ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Uğur, “Bir yandan 500 megavat için lisans alırken, aynı zamanda elimizdeki hidroelektrik lisanslarının yatırımına da başlayacağız. Kömür ve yeni teknolojilere yönelik konularla ilgiliyiz. Maya Enerjiyi, Türkiye'nin farklı ve önde gelen firmalarından biri haline getirmeyi istiyoruz” diye konuştu.

Agah Uğur, Türkiye'de enerji politikalarının tartışıldığı, endişelerin olduğu ve çevre konusunun gittikçe önem kazandığı bir dönemde bulunulduğunu ifade ederek, önümüzdeki 10 yıllarda yenilenebilir enerjinin payının daha ön plana çıkacağı görüşünü dile getirdi.

“2009-2011 DÖNEMİNDE ENERJİ DAR BOĞAZI YAŞANMASI İHTİMALİ YÜKSEK”

Türkiye'de enerjinin en çok konuşulan konular arasında yer aldığını, özellikle 2009-2011 yılları arasında bir enerji dar boğazı yaşanması ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Uğur, bu nedenle özel sektörün enerji konusunda yatırım yapmasının çok olumlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rüzgar enerjisiyle ilgili taleplere de değinen Uğur, “70 bin küsur megavatlık bir rüzgar talebi çıktı. 700 firma başvurmuş, çoğu KOBİ niteliğinde. Yani lisansın cazip olduğunu anlayan bunun ticaretini yapmaya başladı. Çoğunun yatırımcı olmayacağını düşünüyoruz. Enerji büyük oyuncuların kazanacağı bir sektör. Biz bu sektörde iddialı ve farklı olacağız” diye konuştu.

STRATEJİK YABANCI ORTAK...

500 megavatlık kurulu güce ulaşmak için 650-700 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsedilebileceğini, bunun kısa aşamada gerçekleşecek 250 megavatlık kısmının yaklaşık 300 milyon dolara mal olacağını aktaran Uğur, “İkinci aşamada ise bin megavatlık bir güce ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu yabancı bir ortakla yürütebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Uğur, bin megavatlık hedefe ne zaman ulaşılacağına yönelik bir soru üzerine, bin megavatı fiilen üretmelerinin 2012-2015 yılları arasında gerçekleşebileceğini söyledi. Uğur, “O aşamaya geldiğimiz zaman stratejik bir yabancı ortakla yola devam etmenin daha uygun olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Bir başka soruya karşılık Agah Uğur, geçen sene Sapanca'da Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından bir arama konferansı yapıldığını ve bu ortaklığın temellerinin orada atıldığını söyledi.

ÇÖPTEN ENERJİ ELDE ETMEK...

Merkezi Hollanda'da bulunan Türk Yatırım Şirketi Brightwell Holdings BV Başkanı Alphan Manas da, Borusan ortaklığında Maya Enerji ile önemli enerji yatırımları yapacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Manas, “Hidroelektrik santrallerinin yanı sıra termik, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları da ilgi alanımızda. Ayrıca enerji alanında Türkiye'yi çok önemli yeniliklerle tanıştıracağız. Bunların en çarpıcı olanı Türkiye'de bir ilk olacak olan ABD'de patentlenmiş yeni bir yöntemle çöpten enerji elde etmek” diye konuştu.
Bu enerjiyi üreten bir şirkete yatırım yaptıklarını ve hisselerini Maya'ya devrettiklerini anlatan Manas, bununla ilgili Türkiye'de çalışma yapılabileceğini söyledi.

RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALİ...

Maya Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Betil ise lisans başvuruları hakkında bilgi verdi.

Bu ay toplam 160 megavat kurulu güce sahip rüzgar enerjisi santrali için lisans başvurusu yaptıklarını aktaran Betil, “Hedefimiz yıl sonuna kadar ihalelerin tamamlanıp kış mevsiminin hemen akabinde yatırımlara başlamak” dedi.

Haberin Devamı

Maya Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Melik de soru üzerine, nükleer enerjinin gündemlerinde olmadığını, ancak elektrik dağıtımı konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!