Borçlanma maliyetleri rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Borçlanma maliyetleri rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 15:32

İrlanda’yı on milyarlarca dolar yardıma mecbur bırakan borç krizinin yayıldığına dair belirtilerin artması, euro bölgesinin mali sıkıntı içerisindeki ekonomilerinin borçlanma maliyetlerini rekor seviyelere taşıdı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor               

 

İrlanda, Portekiz ve İspanyol tahvil getirileri, euronun kullanılmaya başlanmasından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, borsa işlemcileri euro bölgesinin güçlü ekonomilerinin de bu durumdan yakın zamanda etkilenebileceğini uyarısında bulundu. 

 

Bazı işlemciler, borçlanma maliyeti sorununun euro bölgesinin borç piyasasının çekirdeğindeki Hollanda ve Fransa’ya yayılabileceğini belirtti. Citi Group’un küresel kredi stratejileri masası şefi Matt King, tahvil piyasasındaki satış tehlikesinin hız kazandığını görebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

 

King, “Şu anda ülkelerin iflas ihtimallerini düşük tutuluyor olsa da yatırımcılar için İspanya gibi büyük ülkelerde pozisyon azaltmak git gide daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor” diye konuştu.   

 

YANGINI SÖNDÜRMEK ZOR OLABİLİR

İngiltere merkezli aracılık şirketi Icap ekonomisti Don Smith, “Kontrolden çıkan yangını söndürmek çok zor olabilir. Bu sorun Fransa’ya kadar tüm Avrupa’yı etkisi altına alabilir. Piyasalar oldukça gergin” açıklamasını yaptı.

 

Royal Bank of Scotland analistlerinden Myles Clarke, “Bazı insanlar her ihtimale karşı bu ülkelerdeki pozisyonları azaltıyor” dedi.

 

ABD’li bir yatırım bankasının analistlerinden biriyse, “Ne olduğuna pek anlam veremiyorum. Geçen hafta bu ülkelerin tahvillerini satın alma yarışına giren yatırımcıların bu hafta ellerindeki tahvilleri satmak istiyor” diye konuştu.

 

İrlanda’nın 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 9’un üzerine çıkarkan, Portekiz’in tahvil getirileri yüzde 7’nin üzerinde bir seviyeye yükseldi. Lizbon, bu oranın sürdürebilir bir seviye olmadığını söylerken, İspanya tahvillerinin getirisininse yüzde 5’in üzerine yükseldiği görüldü.

Haberin Devamı

 

Gelişmelerin ardından euro, dört günlük düşüşünü sürdürdü ve dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

 

ALMANYA KAYNAKLI

Piyasalardaki oynaklık bu kez Almanya’nın Avrupa Birliği’nin finansal istikrarı korumak amacıyla oluşturduğu fondaki 440 milyar euroluk katkının iki katına çıkarılması yönündeki önerilere karşı çıkmasından kaynaklandı.

 

Medyada, talep etmeleri durumunda İspanya ve Portekiz gibi ülkelere de yardım edebilmek amacıyla Avrupa Komisyonu’nun Almanya’ya kurtarma fonunun miktarını iki katına çıkarmayı teklif ettiğine yönelik haberler yer aldı.  

 

*Bu yazı Financial Times'ta "Eurozone borrowing costs hit record" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                          

                             

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                 

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!