'Bor madenleri petrolden önemli'

Güncelleme Tarihi:

Bor madenleri petrolden önemli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 13:51

SP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri, bor madenlerinin, ''IMF'nin dayatmasıyla özelleştirilmek istendiğini'' öne sürerek, ''Bor madenlerimizin yabancıların eline geçmesi gibi bir tehlike ile karşı karşıyayız'' dedi.

SP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, bor madenleri konusunun dün Meclis'te görüşüldüğünü anımsattı. IMF'nin bor madenlerinin sahibi olan Eti Holding'in özelleştirilmesini şart koştuğunu bildiren Güneri, iktidarın, bu kurumu önce özelleştirme kapsamına aldığını, ancak gelen tepkiler nedeniyle geri adım atıldığını ifade etti. Güneri, şöyle konuştu:

''IMF'nin Eti Holding'in özelleştirilmesini niyet mektubu kapsamına alması doğrusu beni ürküttü. Ayının oyunu armuda... Yani Türkiye'nin bir kısım zenginliklerini ele geçirebilmek için pek çok maddeler arasına Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren maddeler de iliştirilmiştir.

Bu, bir trilyon dolarlık bir maden... Bilimsel dergilerde, bor füzyon ile elektrik elde edildiği iddia ediliyor. 100 gram bor ile 100bin nüfuslu bir ilin bir günlük her türlü elektrik ihtiyacının karşılanabileceği ifade ediliyor. Bu maddenin geri dönüşü var. Yani tekrar kullanabiliyorsunuz.

İddia ediyoruz ki, bu kaynak Ortadoğu petrollerinden, dünya petrollerinden çok daha önemli. Belki önümüzdeki yıllarda uzaya gönderilecek araçlarda yegane yakıt olarak bor kullanılacak. Böyle önemli bir kaynağımız maalesef, IMF'ye özelleştirilmesi taahhüt ederek yabancıların eline geçmesi gibi bir tehlike ile karşı karşıyayız.''

Yabancı sermayeye karşı olmadıklarını, ancak Türkiye'nin menfaatlerini dile getirmek zorunda olduklarını ifade eden Güneri, Hükümeti bu konuda uyarmak istediklerini bildirdi.

Toplantıya katılan Sivas Milletvekili Musa Demirci ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan da dün açıklanan tütün destekleme fiyatlarını eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!