Bölgesel Çevre Merkezi (REC), "iklim değişiklikleri terörden tehlikeli"

Güncelleme Tarihi:

Bölgesel Çevre Merkezi (REC), iklim değişiklikleri terörden tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 21:40

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Bürosu İklim Değişikliği Proje Yöneticisi Yunus Arıkan, iklim değişikliklerinin terörden daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde Mahmutlar Belediyesi ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından “Binalarda Enerji Verimliliği” konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan REC Türkiye Bürosu İklim Değişikliği Proje Yöneticisi Yunus Arıkan, iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda bilgi verdi.

Çevreyle ilgili sorunların çözümü konusunda birçok proje ürettiklerini belirten Arıkan, şöyle konuştu:
“Ortak mirasımız olan dünya, adeta bir karbon uygarlığı haline geldi. Dünyanın çevresini koruyan tabaka kalınlaştı. Biz buna battaniye ismini verdik. Bu battaniye, 500 milyon yıl zarfında hiç bu kadar kalın olmamıştı. Bunun neticesinde dünyanın ateşi yükseldi ve dengeler bozuldu. Ani iklim değişiklikleri, kutuplardaki buzulların erimesi bunun en bariz örnekleri. İklim değişikliği, insanlık için terörden daha tehlikeli.”

Enerji uzmanı Hakkı Bayruk da Avrupa ülkeleri ve Türkiye arasındaki bina yalıtımları hakkında bilgi verdi.
Isıtma ve soğutma bakamından Avrupa ülkelerinden yüzde 50 daha fazla enerji sarfedildiğine dikkati çeken Bayruk, fosil kaynakların yakın zamanda tükeneceğini savundu.

Enerji talebinin, nüfusun artışı ve sanayileşmeye bağlı olarak her yıl yüzde 4 ile 5 oranında arttığını belirten Bayruk, böyle sürmesi durumunda kaynakların hızla tükeneceğini söyledi. Bayruk, iklim değişikliklerinin de hesaplanması durumunda bu sürecin hızlanacağını kaydetti.

Enerji danışmanı Ergin Kaya da, ticari binalarda enerji tasarrufu konularında açıklama yaptı.
İnsan ömrünün yüzde 90'ının kapalı mekanlarda geçtiğini vurgulayan Kaya, bir işletmede giderlerin yüzde 10'unun enerji masrafı olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!