Boğaz'da yine tehlike

Güncelleme Tarihi:

Boğazda yine tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bulgaristan'ın Varna limanından yüklediği konteynerleri Fransa'nın Marsilya limanına götürürken, kılavuz kaptan almadan geçmeye çalıştığı İstanbul Boğaz'nda Yeniköy önlerinde dibe oturan Hollanda bandıralı ‘‘Dutch Navigater’’ gemisinin kurtarılması için çalışmalara devam ediliyor. Doğa Savaşçıları çevre örgütü, gemiye pankart asarak olayı protesto etti.

Personel hatası yüzünden kıyıya fazla yaklaşarak karaya oturan 2900 grostonluk geminin tekrar yüzdürülmesi için Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürlüğü'ne bağlı ‘‘Gemi Kurtaran‘‘ adlı römorkör, önce Hollanda gemisini çekerek kurtarmaya çalıştı. Ancak başaramayınca, pervaneleriyle, kuru yük gemisinin oturduğu yeri yavaş yavaş kazarak tekrar yüzdürmek üzere çalışmalara başladı.

Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü'nün iki üyesi ise, kiraladıkları tekneyle gemiye ulaşarak pankart astı. Çevreciler, üzerinde Türkçe ve İngilizce ‘‘Boğazlar'da tanker istemiyoruz, İstanbul Boğazı dünya mirasıdır, Tehlikeli yük istemiyoruz’’ pankartlar asılırken Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bir botu megafonla ‘‘Buradan çabuk uzaklaşın’’ uyarısında bulundu. Bu sırada eylemcilerin teknesi alabora olma tehlikesi atlattı. Eylemden sonra dernek başkanı Zafer Murat Çetintaş ‘‘Montrö antlaşması yapıldığında gemiler bu kadar büyük ve çeşitli değildi. Dolayısıyla İstanbul Boğazı bu kadar tehlike altında değildi. Biz artık yaptığımız eylemlerle varlığımızı ortaya koymalıyız. Bu gemi bir tanker de olabilir di. Bu da bir felakete yol açardı.’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!