Boğaz'da 2 gemi çarpıştı, biri battı

Güncelleme Tarihi:

Boğazda 2 gemi çarpıştı, biri battı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2001 00:00



İstanbul Boğazı girişinde Türk bandıralı 2 kuru yük gemisi çarpıştı. Gemilerden 1'i battı. Batan gemideki 7 denizci kurtarıldı. Her iki geminin de kılavuz kaptan kullanmadığı belirlendi.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yapmaya hazırlanan ''Nadya'' ile Marmara'dan Karadeniz'e çıkmakta olan ''Kaptan Cavit'' adlı Türk bandıralı 2 kuru yük gemisi, saat 06.35 sıralarında boğaz girişine 4 mil mesafede ''kafa kafaya'' çarpıştı.

Kazadan sonra Türkeli demirleme alanına çekilen gemilerden ''Kaptan Cavit'', yoğun şekilde su aldığı için saat 09.00'da tamamen battı. Bu geminin 7 kişiden oluşan mürettebatı ise ''Tahlisiye-3'' adlı bot tarafından kurtarılarak, Kilyos Tahlisiye İstasyonu'na götürüldü.

Kazada hasar gören ''Nadya'' adlı diğer kuru yük gemisi de, Türkeli demirleme alanında demirletildi. ''Nadya'', şu ana kadar herhangi bir kurtarma ya da yardım talebinde bulunmadı. Ancak her ihtimale karşı ''Kurtarma-2'' ve ''Gemi Kurtaran'' adlı 2 bot, bu gemi civarında bekletiliyor.

1100 TON BUĞDAY TAŞIYORDU

Batan ''Kaptan Cavit'' adlı kuru yük gemisinin 1100 ton buğday, hasar alan yine Türk bandıralı ''Nadya'' adlı gemininde 850 metreküp cüruf taşıdığı bildirildi.

Kaza öncesi ''Kaptan Cavit''in, Yunanistan'dan aldığı buğdayı Bulgaristan'a, ''Nadya''nın ise Zonguldak Ereğli'nden yüklediği 850 metreküp cürufu İzmit'e götürmek üzere seyir halinde oldukları belirtildi.

Çarpışan gemilerden ''Kaptan Cavit''in, 66 metre uzunluğunda ve 654 grostonluk, ''Nadya''nın ise 55 metre uzunluğunda ve 487 grostonluk olduğu bildirildi.

GEMİCİLER İFADE VERİYOR

Bu arada, İstanbul Boğazı girişinde meydana gelen çarpışma sonucu batan ''Kaptan Cavit'' adlı kuru yük gemisinin sahibi ve kaptanı Hüseyin Cavit Süvari ile 6 mürettebat, jandarmaya ifade veriyor.

Kaptanın verdiği bilgilere göre, İstanbul Boğazı girişinde saat 06.35'te yaşanan kazadan sonra Türkeli demirleme alanına çekilen ''Kaptan Cavit'' adlı kuru yük gemisinin 7 kişilik mürettebatı, geminin batmaya başlaması üzerine bir filikaya bindi.

Gemi sahibi ve kaptanı Hüseyin Cavit Süvari, 2. kaptan Özkan Uslu, makinist Mehmet Altuntaş, yağcı Mustafa Köher ile gemiciler Tahsin Aşkın, Celal Yılmaz ve Dursun Gelik'ten oluşan mürettebat, daha önceden yapılan yardım çağrıları üzerine kendilerine ulaşan ''Tahlisiye-3'' adlı bota alınarak kurtarıldı.

Öncelikle en yakın Rumelifeneri Tahlisiye İstasyonu'na çıkarılan kaptan Hüseyin Cavit Süvari ve diğer 6 mürettebat, daha sonra olayla ilgili bilgilerine başvurulmak üzere Rumelifeneri Jandarma Karakolu'na götürüldü.

Sağlık durumları iyi olan mürettebatın kurtarılmasından dolayı Rumelifeneri Tahlisiye İstasyonu'na bir teşekkür yazısı yazan gemi sahibi ve kaptanı Hüseyin Cavit Süvari, bu mektupta şu ifadelere yer verdi:

''21 Ocak 2001 günü saat 06.30 sıralarında gemimiz 'Kaptan Cavit' batma tehlikesi geçirmiş, Fener Tahlisiye İstasyonu'ndan yardım istenmesi üzerine 'Tahlisiye-3' botu gelip, geminin tüm personelini sağ salim kurtarmıştır.

Gerekli ilgi ve alakadan dolayı Rumelifeneri Tahlisiye İstasyonu çalışanlarına, minnettarlığımızı ve teşekkürlerimizi bildiririz.''

DİĞER GEMİ KIYIYA ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Türkeli demirleme alanında kötü hava şartları altında bulunan ve hasarlı olan ''Nadya'' adlı kuru yük gemisinin de bu olumsuz koşullardan kurtarılması amacıyla İstanbul Boğazı'na doğru alınmaya çalışılacağı bildirildi.

Öte yandan, kaza anında her iki gemide de kılavuz kaptan bulunmadığı öğrenildi. Yetkililer, bu tonaj ve büyüklükteki gemilerin İstanbul Boğazı'ndan geçişlerinde kılavuz kaptan bulundurma zorunlulukları olmadığını, ayrıca, kaza yerinin boğaz dışında kaldığını söylediler.
Haberin Devamı

Batan geminin kaptanı: Karşı taraf uyuyor olabilir


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!