Boğaza giren ne olduğunu anlar

Güncelleme Tarihi:

Boğaza giren ne olduğunu anlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 00:00

Çanakkale Kara Savaşları’nın 91. yıldönümü anma törenleri, Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Savaşlarda yaşamlarını yitiren Mehmetçik ve tüm askerler için yapılan anma törenlerine hükümet adına Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak, Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Bangladeş, Kanada, Güney Afrika’dan sivil ve askeri temsilciler ile gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SAVAŞ KİTAPTA KALDI

Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Çanakkale Boğazı’nın önemli bir su yolu olduğuna dikkat çekerek, "Bu muhteşem boğaza girenler buranın Türk halkı için ne kadar önemli ve sembolik ve bir değeri olduğunu anlarlar. Çanakkale Şehitlik Anıtı, Türk vatanına bu yaklaşımlara karşı sonsuza kadar nöbetçi olacaktır" dedi. Fransa ve İngiltere donanmasıyla, askerlerine karşı Türk gençlerinin cepheye geldiğini söyleyen Michael Jeffery, şöyle konuştu: "Savaşın kolay olacağı düşünülmüştü. Bu bir hayaldi. Sonunda yenildik. Ocak 1916’da baba, evlat, kardeş veya arkadaşı için yas tutan yaklaşık 86 bin Türk ailesini geride burakarak, ordularımız sessizce ayrıldı. O zaman birbirimize karşı savaşmamıza neden olan sebepler büyük ölçüde tarih kitaplarında kaldı. Bugün eski düşmanlar, bu güzel ülkeye inanılmaz tarihimizi öğrenmeye antik kalıntılarımızı ve Türk misafirperverliğini, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyada hak ettiği yere nasıl geldiğini yerinde görmek için geliyorlar."

ONUR KORUYUCUSU

Gelibolu’nun insanları için çok özel olduğunu belirten Michael Jeffery, Mustafa Kemal Atatürk için de ’Onurun başarı ile korunduğu askeri ve siyasi sanatların büyük uygulayıcısı’ tanımlamasını yaptı. Jeffery, konuşmasını "Bu muhteşem anıt, buradan geçenlere ilham vermeye devam etti. Savaşın çirkinliği ve gereksizliği bazen kalıcı bir iyiliği de
/images/100/0x0/55eab820f018fbb8f892577e
beraberinde getirebilir" dedi.

Şehide karanfil Ata’ya selam

Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile birlikte şehitlikteki Mehmetçik mezarlarına karanfil bıraktı. Mezarların başında eşi ile birlikte kısa süre saygı duruşunda bulunan Jeffery törene katılan Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi üyesi gaziler ile kısa süre sohbet etti. Tercümanı aracılığı ile gazilere hatırlarını soran Jeffery bazılarıyla tokalaştı, bazılarına ise asker selamı verdi. Elinde Ulu Önder Atatürk’ün fotoğrafını taşıyan gaziyle de sohbet ederek adını soran Jeffery "Hepimizin adı Mehmet" yanıtını aldıktan sonra Ulu Önder Atatürk’ün fotoğrafına asker selamı verdi. Jeffery, son olarak gazilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!