Boğaz’a barok bakış

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’a barok bakış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 00:00

İstanbul’un 1422 tarihli bilinen ilk haritasıyla başlayan ve 500 yıllık haritalarını bir araya getiren “1422-1922 İstanbul Haritaları’’ adlı kitap okurla buluştu. Denizler Kitabevi tarafından yayımlanan kitapta 100 harita yer alıyor.

Haberin Devamı

DR. Ayşe Yetişkin Kubilay’ın yazdığı 1422-1922 yılları arasında yapılan 100 İstanbul haritasının yer aldığı kitapta, “En dekoratif Boğaz haritası” başlığıyla yer verilen Coronelli’nin 1688 tarihli haritası kendisi kadar çerçevesindeki barok süslemelerle de dikkat çekiyor. 1650-1718 yılları arasında yaşayan Vincenzo Maria Coronelli’nin Venedik’te, bakır baskı tekniğiyle 52x35 santimetre boyutunda, yayınladığı harita, eski renklerle baskı sonrası renklendirilmiş.
Avrupa’nın en önemli haritacılarından, Fransisken Tarikatı Başkanı Coronelli’nin haritaları aynı zamanda bir sanat eseri. Cornelli’nin haritaları kadar, barok geleneğe uygun olarak, hayali ve alegorik figürlerle süslediği bordürleri de göz dolduruyor.

Adım adım İstanbul

Yalçın Balcı ile Ekber And’ın proje yönetimini üstlendiği “İstanbul Haritaları 1422-1922” başlıklı kitapta ilgi çeken bir diğer harita ise Macar mühendis Johann Baptist von Reben’in 1764 tarihli, bilinen tek eseri olan İstanbul haritası.
 Şehri adım adım gezip, adım hesabıyla harita yapan Von Reben, kentte yer alan kapılar, camiler, kiliseler, saraylar gibi önemli yapıtları da 61 nokta halinde belirleyerek, elle renklendirmiş.

Denizler Kitabevi’nce Ağağoğlu Şirketler Grubu’nun desteğiyle yayınlanan kitabın danışmanlığını Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı üstlendi.

Haberin Devamı

AB, Türkiye’deki sansürden endişeli

Sel Yayıncılık ünlü Fransız Edebiyatçı Guillaume Apollinaire’nin “Les exploits d’un jeune Don Juan” adlı eserini “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” adıyla Türkçe yayımladı. Kitabı inceleyen ilk bilirkişi yapıtı edebi değil müstehcen buldu. AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, Apollinaire’nin kitabının uğradığı kovuşturmadan endişe duyduklarını bildirdi.

Sel Yayıncılık ünlü Fransız Edebiyatçı Guillaume Apollinaire’nin “Les exploits d’un jeune Don Juan” adlı eserini “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” adıyla Türkçe yayımladı. Kitabı inceleyen ilk bilirkişi yapıtı edebi değil müstehcen buldu.
Sel Yayıncılık’ın Cinsel Kitaplar dizisinde yer alan Ben Mila’nın “Perinin Sarkacı”, Fransız P.V.’nin yayına hazırladığı “Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları” adlı kitapları hakkında da soruşturma açıldı. İki kitap da edebi eser olarak değerlendirilmezken aynı dizide yer alan Juan Manuel de Prada’nın “Kukular Kitabı” edebi eser olarak tescil edildi. Kitapların yasaklanmasındaki gerekçelerden biri “Toplumumuzda geçerli olan genel ahlak kuralları, gelenek, görenek ve alışkanlıkları bağlamında ele alındıklarında, bir ailenin birlikte okuyup, inceleyemeyeceği nitelikte oldukları anlaşılmaktadır” şeklinde açıklandı.

AP’de gündeme geldi

Üç kitap hakkında yasaklanmaları istemiyle TCK’nın 226. maddesine göre İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açılırken “bunlar edebi değil” diyen bilirkişilerin İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden atandıkları belirlendi. İtiraz üzerine kitaplar yeni bilirkişi tarafından incelendi. TCK uyarınca bilimsel ve edebi eserler cocuklara ulaşması engellenmek koşuluyla cezadan muaf tutuluyor.

Avrupa Parlamentosu üyelerinden Philip Claeys ise konuyu “Türkiye’de Sansür” başlığıyla AB Komisyonu’na sordu. Claeys, AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle Avrupa Parlamentosu’na sunduğu yazılı soru önergesinde, “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” kitabının yanı sıra iki kitabın daha “müstehcen” oldukları ve “edebi değer taşımadıkları” gerekçesiyle dava konusu olduklarını belirterek, “Komisyon bu olaylardan haberdar mıdır? Öyleyse Türk yetkilileri nezdinde ne gibi girişimlerde bulunulmaktadır? Komisyon bu durumun Kopenhag kriterleriyle uyumlu olduğunu düşünmekte midir?” diye sordu.
AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn ise yanıtında, “Komisyon İstanbul Savcılığı’nın Türk Ceza Yasası’nın 226’ncı maddesi uyarınca, Türkiye’deki Guillaume Apollinaire’nin ‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’ adlı romanına istinaden açtığı müstehcenlik davasından endişe duymaktadır. Komisyon bu durumu yakından izlemeye devam edecek ve Türk yetkililer nezdinde gündeme getirecektir” dedi.

Yazma Eserler Başkanlığı kuruluyor

Haberin Devamı

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda “Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı Kurulmasını Öngören Kanun Tasarısı” kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak merkezi İstanbul’da kurulacak olan Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı için Ankara ve Konya’da bölge müdürlükleri oluşturulacak. Kurum, kültür mirası yazma ve eski harfli basma eserlerin toplanması, korunması, sağlıklı biçimde geleceğe ulaştırılmasıyla bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulmasına yönelik faaliyetlerde bulunacak.

Van’da Kürtçe tiyatro
Murat ÇAĞLAR/DHA
VAN’da Mezopotamya Kültür Merkezi tarafından Kürtçe olarak oynanan Xurcik (Göç) oyunu, Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi. Oyunu Van Belediyesi Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Başkanı Muhyettin Aksin, parti yöneticileri ve yaklaşık 100 kişi izledi. Van Devlet Tiyatrosu’nda ücretsiz olarak sahnelenen tek perdelik oyunda köyden kente göç etmiş bir ailenin başından geçen olaylar anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!