Bodrum'daki orman yangını kontrol altına alınamıyor

Güncelleme Tarihi:

Bodrumdaki orman yangını kontrol altına alınamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 09:23

Bodrum'da dün başlayan yangında 800 hektar orman kül oldu. Kaş'taki yangın ise 4 gündür sürüyor

Haberin Devamı

Bodrum'da yaklaşık 1000 hektar alanı etkileyen ve 800 hektarlık ormanlık alana zarar veren yangın kontrol altına alınamıyor. Dün öğlen saatlarinde Bodrum'un Mumcular'da beldesinde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle bölgede bulunan Mazı ve Çocukmezarı köylerini de tehdit etmeye başladı.

Yangın söndürme ekipleri, yangının yerleşim alanlarına ulaşmasını engellemek için yoğun bir şekilde çaba sarf ediyor. Yangının etkili olduğu Mumcular Mazı yolunda ulaşım ise yangın nedeni ile güçlükle sağlanıyor. 

ARAÇ GEÇİŞİNE İZİN YOK
   
Mumcular ve Yeniköy girişinde barikat oluşturan jandarma ekipleri, yangının etkili olduğu Mazı ve Çocukmezarı köylerine yangın söndürme araçları dışında, araç geçişlerine izin vermiyor. Jandarma ekipleri, can güvenliği nedeni ile vatandaşların ve basın mensuplarının bölgeye gönderilmemesi yönünde talimat aldıklarını söylediler.

Haberin Devamı

Sabotaj olabilir

Emniyet Genel Müdürlüğünden bir yetkili, orman yangınlarının polis açısından da dikkat çekici boyutlarda olduğunu belirterek, 3-5 yerde aynı anda yangın çıkmasının kuşkuları artırdığını bildirdi.

Yangının çıktığı yerlerin tamamına yakınının jandarma bölgesi olduğunu vurgulayan yetkili, “Sabotaj söz konusu ve bu birden çok oluyorsa akla ilk önce terör örgütü geliyor” dedi.

Terör örgütünün geçmiş yıllarda bu tür eylemlere giriştiğini belirten yetkili, “Arkadaşlarımız her türlü olasılığı göz önüne alarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Polisin daha çok istihbari çalışmalara ağırlık verdiğini belirten yetkili, terör örgütünün şu ana kadar yangınları üstlenmediğini kaydetti.

250 KÖYLÜ MAHSUR

Gökova’nın güney batısı ile doğusunda etkili olan yangın Mazı ve Armutçuk köylerini esir aldı. Mumcular’a 12 kilometre uzaklıktaki Armutçuk köyünde 250 köylü mahsur kaldı. Orman kesim işçilerinin ve arıcıların 40’a yakın barakası yandı. Yukarı Mazı Köyü'ne 20 metre kadar yaklaşan alevler nedeniyle evler boşaltıldı. Ancak halen Armutçuk dışındaki köylerde yangın tehlikesi kalmadı.

Şiddetli rüzgarın yön değiştirmesi ile Çökertme, Mazı- Yeniköy ve Çocukmezarlığı arasındaki yaklaşık 200 kilometrekarelik alanda etkisini sürdüren yangının en az yirmi noktada devam ettiği yetkililerce açıklandı. Orman Müdürlüğü yetkilileri, şiddetli rüzgarın bu gece yarısına kadar devam etmesinin beklendiğini, güç arazi koşulları ve rüzgarın sıkça yer değiştirmesi nedeniyle yeterli müdahalenin yapılamadığını belirtti. Özellikle üç noktada dumanlar atom bombası atılmış gibi göğe yükselirken bir orman yetkilisi, “Helikopterler dumanların içinde sinek gibi kalıyor” diye durumu özetledi.

Haberin Devamı

30 KİLOMETREDEN GÖRÜLEBİLİYOR

Yangının bulunduğu bölgeden çıkan dumanlar yaklaşık 30 kilometre mesafeden görülebiliyor. Bölgede şu anda havadan 2 uçak, 9 helikopter, karadan ise 62 arazöz, 10 dozer, 40 yangın söndürme ekibi yagınla mücadele ediyor.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği 2 söndürme uçağı da bölgeye ulaşmak üzere. Ayrıca farklı bölgelerden 4 helikopterde yolda.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, arazinin sarp ve kayalık olmasının yanında etkili olan rüzgarın söndürme çalışmalarını güçleştirdiğini ifade etti. Kahveci, şöyle konuştu: “Ekiplerimizin büyük bir bölümü alevlerin köye yaklaşmaması için adeta seferber oldu. Bu köyde ciddi bir tehlike atlattık. Köyün tahliye edilmesinden son anda vazgeçtik.”

Haberin Devamı

Bu arada, Mumcular-Mazı köyü yolunun sağında ve solunda etkili olan yangın ulaşımı da olumsuz yönde etkiliyor. Köylerine gitmek isteyen vatandaşlar ile can güvenliği nedeniyle geçişlerine izin vermeyen jandarma arasında zaman zaman tartışmalar yaşanıyor.

KÖYLÜLERİN ATEŞLE İMTİHANI

Orman yangının etkili olduğu Mumcular'ın Yeniköy sakinleri, yangının başlamasından itibaren evlerinden getirdikleri kazma ve küreklerle söndürme çalışmalarına katıldılar. Bazı köylüler de traktörlerinin arkasına taktıkları seyyar depolarla yangın alanına su taşıdılar. Orman yangını zaman zaman yerleşim alanlarına kadar yaklaştı. Vatandaşlar görevlilerin uyarısı doğrultusunda evlerini boşaltarak yangın söndürme çalışmalarını daha güvenli bir noktadan izlediler.

Haberin Devamı

KUŞADASI YANGINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yangın söndürme ekiplerinin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Kuşadası'nda çıkan orman yangınına müdahale amacıyla bu bölgeye gönderilmesi Bodrum-Mumcular'da çıkan orman yangınına müdahale çalışmasını olumsuz etkiledi. Yangın söndürme ekipleri yetersiz teçhizat ve personele rağmen gece boyunca çalışmalarını sürdürdüler.

ALEVLER MAZI'DA BULUŞTU

Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Kısırlar Köyü'nde tarım arazisinde başlayan ot yangını, Gökova'yı cehenneme çevirdi.  Bodrum'un Mumcular beldesinde başlayan yangın Milas'taki alevlerle buluştu. Alevler Kızılçam ve Halep çamıyla kaplı ormanları alevler sardı. Köylerin içine kadar giren alevleri köylüler hortumlarla ve kuyudan taşıdıkları sularla durdurmaya çalıştı. Üç itfaiye işçisi yanma tehlikesi atlattı.

Haberin Devamı

Kısırlar Köyü'nde dün 13.30 sıralarında başlayan ot yangını, kuzeyden esen şiddetli rüzgarla hızla yayıldı. Alevler, Beyciler ve Bayır köylerinin içinde Fesleğen Ormanları'na sıçradı. Asırlık kızılçam ormanlarının bulunduğu Esme, Bayırarkası, Mazı, Katrancık, Kurşun ve Pinarardı Dağları'ndaki ormanlık alanlar kızıla büründü. Bayır Köyü'nün içine kadar giren alevler bir bağ evini yaktı. Gökpınar ve Salıd'ın mezarlıkları yandı.

Köylüler evlere yaklaşan alevleri bahçe hortumları ve kuyulardan taşıdıkları sularla durdurmaya çalıştı. Birçok yaşlı köylü, köyü terk etti. Bayır Köyü'nde dumanlar arasında kalan Durmuş Bacaksız'ın kaybolması heyecan yarattı. Sekiz saat sonra ortaya çıkan Bacaksız'ın alevlerden kaçmak için Gökpınar Köyü'ne gittiği belirlendi. Mumcular Beldesi ile Ören Beldesi'nin birçok köyünde köylüler sabaha kadar evlerine giremedi.

ARI KOVANLARI DA YANDI

Milas'a bağlı Kısırlar, Beyciler, Bodrum'un Bayır, Bağcılar, Yeniköy, Gökpınar, Armutçuk, Mazı, Çocukmezarlığı ile Mumcular Beldesi sınırları içinde 450 kilometrekarelik alana yayılan yangında Gökpınar Köyü'ndeki, değerli Halep çamı ormanlarının 2 hektarlık bölümü zarar gördü. 600 hektar kızılçam ormanı küle döndü. Kısırlar, Bayır, Gökpınar ve Yeniköy'de 2 bin 800'ün üzerinde arı kovanı yandı.

“GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ”

Bayır köylüleri yangına geç müdahale edildiğini, Kısırlar Köyü'nde başlayan yangının 8 kilometrelik mesafeyi çok kısa zamanda geçtiğini belirtti. Köylüler, yeterli ekip ve arazözün zamanında bölgeye sevkedilmediğini öne sürdü, “Yangın büyümez tarım arazilerinde kalır denilerek zamanında ekipleri yönlendirmediler. Binlerce zeytinimiz ile on binlerce çam ağacı yanıp kül oldu. Çocuklarımızın geleceğini yaktılar” diye isyan etti.

En son 61 yıl önce böyle büyük bir yangının çıktığını belirten Çocukmezarlığı sakinlerinden 4 çocuk 7 torun sahibi 76 yaşındaki Halil Serin, sabaha kadar eşi Cemile Serin ile birlikte uyumadı. Serin “En son bu büyüklükteki bir yangını köylülerimizle birlikte 1945 yılında yaşamıştık. Haftalarca yangın sürmüş, o günün koşulların yüzlerce hektar alan yanmış, kül olmuştu. Bu ondan da büyük bir felaket” dedi.

KAŞ'TAKİ YANGIN 4 GÜNDÜR SÜRÜYOR

Antalya'nın Kaş ilçesinde 19 Ağustosta başlayan orman yangını sürüyor. Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Kemer köyünün kuzeyindeki Kıbrısderesi mevkisinde yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangınının kısmen kontrol altında olduğunu bildirdi. Sarp doğa koşulları nedeniyle karadan mücadelenin güçlükle sürdürüldüğü bölgede helikopterlerden yararlandıklarını ifade eden Gedikağaoğlu, söndürme çalışmalarının bugün de süreceğini dile getirdi. Bölge Müdürlüğünde yapılacak değerlendirmeyle söndürme çalışmalarında nasıl bir yöntem izleneceğine karar verileceğini vurgulayan Ahmet Gedikağaoğlu, “Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre, bugün de orman yangını riski sürüyor. Bu yüzden tüm ekiplerimiz hazır halde bekliyorlar” dedi.

Kaş İlçesine bağlı Kemer köyü yakınlarında devam eden orman yangınında yaralanan bir köylü, helikopterle Antalya'daki hastaneye kaldırıldı.

ÇANAKKALE'DE 5 AYRI NOKTADA YANGIN
   
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, 80. Yıl Recep Yazıcıoğlu Ormanı'nda 5 ayrı noktadan başladığı belirlenen yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Çanakkale-Ayvacık karayolunda bulunan orman sahasında sabaha karşı yangın çıktı. Bölgede çobanlık yapan Cafer Kocabıyık'ın durumu bildirmesi üzerine kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını büyümeden söndürdü.

Yetkililer, yangının 5 ayrı noktadan başlaması nedeniyle sabotaj olabileceğini belirterek soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydettiler.

MANİSA SOMA DA YANIYOR

Manisa'nın Soma ilçesi Naldöken köyü yakınlarında orman yangını çıktı. Naldöken köyü Sevişler sulama barajı yanında bulunan kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangına müdahale için Soma ve çevresindeki orman işletme şefliklerinden ekipler bölgeye sevk edildi.
Yangının henüz küçük bir alanda etkili olduğu ve söndürme çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Yangının 10 hektarlık alanda etkili olduğu belirtildi.

İKİ İŞÇİYİ AKREP SOKTU

Aydın'ın Nazilli ilçesinde iki ayrı bölgede çıkan yangında toplam 61 hektar alan yandı. Nazilli Orman işletme Müdürü Necat Demirsu, dün akşam saatlerinde Kocakesik köyü Künepe Mahallesi'nde çıkan yangında 1 hektar ormanlık alan ile Hasköy Sinekçiler bölgesindeki yangında 40 hektar ormanlık ve 20 hektar da kestanelik alanın yandığını belirtti.

Yangınlar sırasında 3 adet bağ evinin de zarar gördüğünü belirten Demirsu, yangın söndürme çalışmaları sırasında 2 orman işçisini akrep soktuğunu ifade etti. Yangınların kontrol altına alındığını kaydeden Demirsu, soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

100 HEKTAR KÜL OLDU

Adana'nın Merkez Yüreğir ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın sabaha karşı kontrol altına alındı. İlçeye bağlı Eyci Uşağı ve Hocalı köyü sınırlarındaki kızılçam ormanlık alanında dün sabah saatlerinde çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. 1'i Kahramanmaraş'tan gelen 2 helikopter, 50 arazöz ve 250 personelin yanı sıra çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin müdahaleleri sonucu yangın, sabaha karşı kontrol altına alındı.

Yangında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 100 hektar kızılçam orman alanının tahrip olduğu, soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bu arada, olası riske karşı jandarma ekipleri tarafından boşaltılan Eyci Uşağı köylülerinin de yangının kontrol altına alınmasının ardından evlerine döndükleri bildirildi.

Yangında 1'i köylü vatandaş olmak üzere müdahalede bulunanların da yer aldığı 4 kişi dumandan etkilenmiş, bu kişilerden 1'i hastaneye kaldırılmıştı.

KUŞADASI'NDA SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Selçuk'un Bülbül Dağı eteklerinde önceki gün öğle saatlerinde başlayan ve akşam Kuşadası Pilav dağı bölgesine ulaşan yangın sonrasında, Kuşadası bölgesinde soğutma çalışmaları devam ediyor.

Ekipler, Kuşadası Belediye çöp depolama alanına da sıçrayan yangının yeniden başlaması ihtimaline karşılık soğutma çalışmalarını sürdürüyor.
 
Kuşadası Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahadır Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuşadası-Aydın yolu üzerinde bulunan çöp depolama alanının yangından büyük zarar gördüğünü belirterek, “Tamamen yanan çöplükte metan gazından dolayı hala yangın tehlikesi devam ediyor. Bu nedenle bu bölgede hem orman işletmesinde yangın söndürme ekipleri tedbiren bulunuyor hem de belediyemiz ekipleri 24 saat süreyle bölgeyi kontrol altında tutuyor” diye konuştu.

Yangından en çok etkilenen bölgenin Çamlık yolu olarak bilinen yer olduğunu ifade eden Yıldırım, zaman zaman vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda, kısmi olarak canlanan ateşlere de anında müdahale edildiğini söyledi.

Kuşadası ilçe merkezinde herhangi bir sorunla karşılamşadıklarını, önceki gün ilçede 1 saatlik elektrik kesintisi olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

“Kirazlı köyü bölgesinde bulunan içme suyu depolarımızda 4 motorumuz yandı. Yanan motorlar da anında değiştirilerek içme suyu şebekemizde su kesintisi yaşanmadı. Turizm açısından da olumsuz giden bir durum yok. Yangının yaşandığı ilk saatlerde kısa süreli bir endişe havası doğsa da yaptığımız anonslarla ortamı sakinleştirdik. Kuşadası normal hayatına devam etmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!