Bodrum'da tarihi eser hırsızlığı

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda tarihi eser hırsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 11:26

Bodrum'da Geç Bizans dönemine ait çok sayıda mozaiğin, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından çalındığı iddia edildi.

Bodrum'un Gümüşlük beldesinde Geç Bizans dönemine ait çok sayıda mozaik çalındı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arkeolog Derya Şahin, çalınan mozaiklerin Geç Bizans dönemine ait taban döşemeli ve kaba işlenmiş mozaikler olduğunu söyledi.

Mozaiklerin bölgede yapılmış olan bir kiliseye veya halk yapılarına ait olabileceğini belirten Şahin, “Mozaiklerin M.S 6.Yüzyıla ait olduğunu düşünüyorum. Mozaiklerin çok fazla maddi değeri olduğunu zannetmiyorum. Mnydos kazı ekibi olarak bölgenin korunması konusunda jandarmaya başvuruda bulunmuştuk. Bu bölgenin gerekli izinler alınıp kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra restorasyonunun yapılması gerekiyor. Bölge özel mülkiyete ait olduğu için şu anda kazı çalışması yapamıyoruz” diye konuştu.

Geç Bizans dönemine ait mozaikleri, yürüyüş yaparken geçtiğimiz şubat ayında gördüğünü anlatan Dr. Taşkın Atılgan, mozaikleri gördükten sonra hemen jandarmaya haber verdiğini söyledi.

Dr. Atılgan, “Geçtiğimiz hafta Gümüşlük'te kazı çalışması yapan ekibe de durumu anlattım. Önce ki gün tekrar mozaiklerin olduğu alana geldiğimde eserlerin yerinde olmadığını gördüm” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!