Böbrekte güç birliği

Güncelleme Tarihi:

Böbrekte güç birliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk Böbrek Vakfı'nın İstanbul Üniversitesi ile imzalayacağı anlaşma Ahmet Ermiş Hastanesi'nde yeni bir dönemi başlatıyor. İki tıp fakültesinden akademisyenler artık hastanede full time çalışıp kadavradan böbrek nakli gerçekleştirebilecek.

TÜRK Böbrek Vakfı'nın Bahçelievler'deki tam teşekküllü Ahmet Ermiş Hastanesi ile İstanbul Üniversitesi'nin iki tıp fakültesi arasında işbirliği anlaşması imzalanıyor. İstanbul Üniversitesi Senatosu'nun da onayladığı işbirliği uyarınca, hastanenin sosyal, maddi ve lojistik olanaklarıyla, İstanbul ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin tıbbi ve bilimsel birikimi biraraya gelecek. Öğretim üyeleri ve yardımcıları hastanede sağlık hizmeti sunacak. Hastanenin kalitesi yükselirken, fakültelerin yükü hafifletilecek. Ayrıca kadavradan böbrek nakli de mümkün olacak.

83 trilyonluk hastane

Halen kadrolarında üç profesör bulunduğunu ancak daha fazla sayıda öğretim üyesiyle çalışmak istediklerini belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, bu düşüncelerine İstanbul Üniversitesi'nin olumlu yanıt verdiğini açıkladı. Erk, ‘‘13 milyon dolarlık (8.3 trilyon lira) yatırımla kurduğumuz hastanede beş ameliyathane, 10 üniteli yoğun bakım, 100 yatak, görüntüleme merkezi, nükleer tıp merkezi ve 14 braşta poliklinik, laboratuvarlar bulunuyor. Fakültelerden de alacağımız destekle, hizmetlerimizde kaliteyi artıracağız’’ dedi.

Böbrek nakline izin

Tıp fakülteleriyle işbirliğinin, Hizmet Hastanesi'nde kadavradan böbrek nakli yapılabilmesi iznini de beraberinde getireceğini söyleyen Erk, ‘‘Canlıdan böbrek nakli yapabiliyoruz. Ancak kanunlar vakıf hastanesi olduğumuz halde kadavradan yapmamıza izin vermiyor. Sadece üniversite ve devlet hastanelerinde kadavradan böbrek nakline izin veriliyor. Biz vakıf hastanesi olsak bile normal koşullarda yapamayız. Ancak bir fakültelerin bir uzantısı olacağımız için kadavradan da böbrek nakli yapabileceğiz’’ dedi.

Vakfın 11 diyalizinde, bin 400 hastası olduğunu ve bunların yarısının da böbrek nakli için organ beklediğini belirten Erk, ‘‘Biz onlara tünelin ucunda bir ışık olmalıyız. 2001 başından itibaren böbrek nakillerine başlamayı hedefliyoruz’’ dedi. Erk, organ bağışlarını özendirici projelerin geliştirilmesi üzerinde çalıştıklarını da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!