Bo Şilai'nin karısı Heywood cinayetini itiraf etti

Güncelleme Tarihi:

Bo Şilainin karısı Heywood cinayetini itiraf etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2012 00:00

Çin Komünist Partisi’nin bir zamanlar yükselen yıldızı olan Bo Şilai’nin karısı Gu Kailai’nin, İngiliz işadamı Neil Heywood’u öldürdüğünü itiraf ettiği öne sürüldü. İddialara göre, Gu, cinayeti yasadışı para transferlerini gizlemek için işlediğini söyledi.

Haberin Devamı

Japonya’nın en çok satan gazetesi Asahi Şimbun’a konuşan yetkililer, Gu’nun itirafının geçici soruşturma raporunda yer aldığını öne sürdü.

Rapora göre Gu, yasadışı yollardan elde ettiği 6 milyar dolar civarında parayı akrabalarının ve arkadaşlarının yurtdışındaki hesaplarına aktarıyordu. Gu’nun Heywood’u bu işlemlerin açığa çıkmasını önlemek için geçtiğimiz Kasım ayında öldürdüğünü itiraf ettiği bildirildi.

Gu, içyüzü tam olarak açıklanmayan bir mali çatışma nedeniyle öldürülen Heywood’la ilgili davada “bir numaralı şüpheli” olduğu için bir süredir gözaltında tutuluyordu.

GU'NUN HÜKÜM GİYMESİ KESİN GİBİ
Çin’de kısa bir süre öncesine kadar ülkenin en büyük belediyesi Çongking'in yöneticisi olan Bo’nun politbüronun daimi komisyonuna seçilmesi bekleniyordu. Ancak Gu’nun gözaltına alınmasıyla eş zamanlı olarak Bo’nun da Komünist Parti bünyesindeki tüm görevleri askıya alındı.

Haberin Devamı

Gu kadar tanınmış ve güçlü bir ismin, bu kadar ciddi bir davada adı geçtikten sonra yargılanıp hüküm giymesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

"KÖŞEYE SIKIŞMIŞ" HİSSETTİ
Asahi Şimbun’a göre, Gu hakkındaki mali yolsuzluk soruşturması, Heywood’un Çongking’de bir otel odasında ölü bulunmasından önce başlatıldı. Gu, hakkında soruşturma açılınca kendisini köşeye sıkışmış hissettiği için Heywood’u öldürdü.

Kaynaklar Bo’nun karısının yaptıklarını bildiğini, bu nedenle kendisi hakkında da bir soruşturma başlatıldığını söyledi.

ÇİN KAMBOÇYA'DAN DEVILLERS'Yİ İSTEDİ
Bir tarafta bu gelişmeler yaşanırken Kamboçya polisi de birkaç gün önce Çin’in Gu ve Bo ile ilişkileri olduğu bilinen Fransız mimar Patrick Devillers’nin kendilerine teslim edilmesini istediğini açıkladı.

Kamboçya Dışişleri Bakanı ise bugün bir açıklama yaparak, Devillers’nin Fransa’ya ya da Çin’e gönderilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!