BNP Paribas, Cezayir’de banka alırken TEB Akademi’ye sarılacak

Güncelleme Tarihi:

BNP Paribas, Cezayir’de banka alırken TEB Akademi’ye sarılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2007 00:00

Fransız BNP Paribas, ortağı olduğu TEB’in "KOBİ Akademi" programını, Cezayir’e taşımaya karar verdi.

BNP Paribas Bireysel Bankacılık ve Finansal Hizmetler Başkanı Pierre Mariani, bu modelle önümüzdeki dönemde özelleştirme ihalesine girmeyi planladıkları Cezayir’in Halk Bankası sayılan Algeria Popular Credit (CPA) için, "Bakın biz bu modele çok uygunuz" mesajı vermek istediklerini söyledi.

FRANSA’nın dünya devi bankası BNP Paribas, ortağı olduğu Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) "KOBİ Akademi" programını, "en yaratıcı yenilik" seçtikten sonra şimdi de Cezayir’e taşımaya karar verdi. BNP Paribas Bireysel Bankacılık ve Finansal Hizmetler Başkanı Pierre Mariani, TEB Genel Müdürü Varol Civil’e, "Sizin ’KOBİ Akademi’ programınızın aynısını BNP Paribas olarak Cezayir’de uygulamak istiyoruz. Bu konuda bize yardım eder misiniz" dedi. Mariani, bu modelle önümüzdeki dönemde özelleştirme ihalesine girmeyi planladıkları Cezayir’in Halk Bankası sayılan Algeria Popular Credit (CPA) için, "Bakın biz bu modele çok uygunuz" mesajı vermek istediklerini söyledi.

GELİR MODELİ KURARIZ: Pierre Mariani, "TEB KOBİ Akademi" modelini Cezayir’e taşıma teklifini BNP Paribas’ın ana sponsoru olduğu Roland Garros Fransa Açık Tenis Turnuvası sırasında Varol Civil’e iletti. Bu gelişmeden çok memnun kalan Civil, "Arkadaşlarımız bu konuda çok tecrübe kazandı. Size Cezayir’de KOBİ Akademi modelini oturtmada yardımcı olabilirler" yanıtı verdi. Mariani ile Civil, en kısa sürede çalışma başlatma kararı aldı. Mariani, "KOBİ Akademi" uygulamasını ayrıca Rusya ve Ukrayna’ya da götürmeyi düşündüklerini söyledi. Mariani, "Bu modelin Cezayir’de işimize çok yarıyacağını düşünüyoruz. Cezayir’de şu anda 30 şubemiz var. 50 şubeye çıkmak istiyoruz. Bunu yaparken Cezayir’deki KOBİ’lere daha yakın olmayı planlıyoruz" dedi.

FRANSA’DAN KREDİ DESTEĞİ: Pierre Mariani, TEB’in Türkiye’nin 18 kentinde toplam 3 bin küçük ölçekli işletme sahibi ve yöneticisini "KOBİ Akademi" aracılığıyla eğitimden geçirip, kucaklamayı başardığını belirterek, şöyle konuştu: "TEB’in geliştirdiği bu model sadece BNP Paribas’ta ’en inovatif proje’ seçilmekle kalmadı, Fransa Kalkınma Ajansı’nın da kredi desteğini aldı. Ajans, TEB’e KOBİ’lere yönlendirmek üzere 40 milyon Euro’luk kredi verdi."

SOSYAL PROJE GİBİ: Varol Civil, Fransa Kalkınma Ajansı’nın "TEB KOBİ Akademi"yi "sosyal proje" şeklinde de değerlendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: "40 milyon Euro’luk kredinin şartları arasında KOBİ’lerin geliştirecekleri sosyal içerikli projeler de öne çıkıyor. Hem bizden KOBİ’lere bu konuda rehberlik yapmamız isteniyor hem de kendi sosyal projesini geliştirene kredinin faizinin yüzde yarıma varan oranda düşük uygulanabileceği fırsatını veriyor."

OLUMLU ETKİ YAPTI: Pierre Mariani, "KOBİ Akademi" modelinin TEB’e katkılarını da yakından izlediklerini kaydederek, şunları dile getirdi: "TEB’in 120 bin KOBİ müşterisi var. KOBİ Akademi’den toplantılara ve eğitimlere katılan işadamları kadar banka da önemli yararlar sağlıyor. Eğitim çalışmaları sırasında KOBİ’lerin bankacılıkta, finansta karşılaştıkları sorunlar daha yakından görülüp, ona göre yeni hizmet modelleri geliştirilebiliyor. Böylece yeni müşteri kazanma şansı da artıyor."

TEB KOBİ Akademi nedir

2001 krizinde en ağır darbeyi yiyen bankacılık sektörü, sayıları azalıp, sağlıklı yapıya kavuştuktan sonra, geçmişteki gibi, "Hazine’ye borç ver, para kazan" yönteminin fazla sürmeyeceğini dikkate alarak KOBİ’leri müşteri portföylerine daha fazla katmaya karar verdi. Birçok banka bu konuda yeni modeller geliştirirken, Türk Ekonomi Bankası (TEB) da bir yandan kredi portföyünde KOBİ’lere daha fazla yer açarken, diğer taraftan bu şirketlere yakın olabileceği bir yöntem gelişirdi. Böylece, önderliğini TEB’in ticari bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un yaptığı "KOBİ Akademi" ortaya çıktı. TEB, düzenli aralıklarla Anadolu’ya yönelip, "KOBİ Akademi" toplantıları düzenliyor. Bu toplantıların bir bölümünde ekonomideki gelişmeler irdelenirken, daha sonraki bölümlerinde KOBİ temsilcilerine finansman yöntemlerinden ihracata birçok konuda gerek duydukları bilgiler ücretsiz aktarılıyor. TEB’in bu çerçevede ayrıca internet ortamında yayın yapan bir de "KOBİ TV"si bulunuyor.

Boz: Önce Cezayir’deki KOBİ’leri inceleriz

TEB KOBİ Akademi projesinin mimarlarından Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, BNP Paribas’tan kendilerine gelen Cezayir davetini şöyle değerlendirdi: "TEB KOBİ Akademi’yi gerçekleştirdiğimiz danışman şirketimizle birlikte Cezayir’e bir ziyarette bulunacağız. Bu ziyarette oradaki KOBİ’lerin büyüklüklerini, yapılarını, sektörel dağılımlarını inceleyeceğiz ve ihtiyaçlarına yönelik tespitte bulunacağız. Yaklaşık üç-dört günlük bu çalışmanın ardından Cezayir’in şartlarına uygun ne tarz bir eğitim gerektiğini ve hangi konularda eğitim verileceğini belirleyeceğiz. Ardından da Cezayir’de bir danışman şirkete sistemi anlatacağız. Daha önce BNP Paribas’nın ürün geliştirme bölümünden gelerek Bursa’da gerçekleştirdiğimiz TEB KOBİ Akademi toplantısına katılmış ve yerinde izlemişlerdi. Cezayir’deki çalışmalarımızı önümüzdeki haftalarda başlatacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!