BM'ye terör raporu

Güncelleme Tarihi:

BMye terör raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 02:07

Türkiye, BM'nin kararı kapsamında hazırladığı, ‘‘Teröre karşı alınan önlemler’’ raporunu dün BM'ye sundu. Raporda, El Kaide bağlantılı Suudi işadamı El Kadı'nın Türkiye'deki malvarlığının dondurulduğu açıklandı.

Türkiye, 11 Eylül'den sonra uluslararası terörizmle mücadelede için BM'nin 1373 sayılı kararı kapsamında hazırlaması gereken ‘‘Teröre karşı alınan önlemler’’ raporunu, dün BM'ye sundu. Türkiye, El Kaide bağlantılı bir kişinin çok yüklü miktardaki malvarlığını dondurduğunu resmen BM'ye iletti. Türkiye'de malvarlığı dondurulan Usame bin Ladin destekçisi iş adamının Suudi uyruklu Yasin El Kadı olduğu öğrenildi.

Üç bölüm ve 13 sayfadan oluşan raporda, ABD Başkanı George W. Bush'un 23 Eylül'de yayınladığı terörist listesinde adı geçen kişileri araştırmak için özel bir komite oluşturulduğu kaydedildi. Bu komitenin çalışmasıyla, Suudi uyruklu Yasin El Kadı'nın Türkiye'de yüksek miktarlarda para kazandığı anlaşıldı. Raporda bu kişinin malvarlığının dondurulduğu ifade edildi.

Türkiye'nin 11 Eylül'den sonra istihbarat alanında yaptığı çalışmalar da detaylı şekilde BM'ye sunulan raporda yer aldı. Buna göre, terör eylemleri hakkında etkin ve hızlı bilgi değişimi için başta Suudi Arabistan olmak üzere ABD, Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya ve İtalya'da karşılıklı olarak istihbarat görevlileri yerleştirildi. Almanya, Avusturya, Hollanda, İtalya ve

Romanya'ya iletişim sağlayan istihbaratçılar gönderildi.

Raporda, Türkiye'nin ülkedeki bölücü, aşırı solcu solcu ve dinci örgütlerin listesini AB'ye verdiği belirtilerek, AB'nin buna yanıtının Türkiye'nin terörle mücadelesine gösterecekleri dayanışmanın ölçütü olacağı kaydedildi. Türkiye'nin birçok iade talebinin geçmişte reddedildiğini ve en acı olayların düzenleyicilerinin bile üçüncü ülkelerde güvenli bir şekilde kendilerine yer buldukları belirtilerek, ‘‘Bu iade taleplerimizi yeniledik ve 11 Eylül saldırılarından sonra bu talebin yeniden değerlendirileceğini ümit ediyoruz. Türkiye, AB'deki partnerlerin vereceği yanıt, terörizmle mücadelemizde gösterecekleri dayanışmanın bir sınavı olacağı görüşündedir’’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!