'BM savaş suçuna destek verdi' iddiası

Güncelleme Tarihi:

BM savaş suçuna destek verdi iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 10:43

Birleşmiş Milletler’in, savaş suçu işlendiğini belirttiği Hırvat-Sırp savaşında Hırvatlar’a destek verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler’in, savaş suçu işlendiğini belirttiği Hırvat-Sırp savaşında Hırvatlar’a destek verdiği iddia edildi.
Eski Hırvat Generali Ante Gotovina’nın komutasında yapılan ve Birleşmiş Milletler tarafından savaş suçları işlendiği iddia edilen Akcija Oluja (Yıldırım Harekatı) ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Yeni Dönem Haber Ajansı’nın Hırvat Vecernji List gazetesine dayanarak verdiği habere göre, 1995’te gerçekleşen "Yıldırım Harekatı" esnasında, Birleşmiş Milletler barışı koruma gücünün Hırvat silahlı kuvvetlerine yardımda bulunduğu iddia edildi.

BM EL KOYDUĞU SIRP TOPLARINI HIRVATLARA MI VERDİ

Haberde, o sıralarda Hırvatistan’da görev yapan Birleşmiş Milletler barışı koruma gücü tarafından el koyulan Sırp toplarının ve bazı Sırp planlarının Hırvatlara teslim edildiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

İki eski üst rütbeli Hırvat askerinin verdiği ifadeleri kaynak alan Vecernji List, "Bu durum, Birleşmiş Milletler barışı koruma gücü yanında, birçok Batılı askeri ve istihbarat birimlerinin de Yıldırım Harekatında yer aldığını göstermektedir" yorumunu yaptı.

Vecernji List, bu durumun Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanmakta olan ve Hırvatistan’da "milli kahraman" olarak algılanan emekli Hırvat generali Ante Gotovina’nın durumunu kolaylaştıracağını savundu.

HIRVATİSTANLI SIRPLAR BAĞIMSIZLIK İLAN ETMİŞTİ

1990’lı yıllarda Yugoslavya’nın parçalanması sürecinde Hırvatlar ile Slovenler’in bağımsızlık ilanının ardından Hırvatistan’ın Krajina bölgesinde yaşayan Sırplar ayaklanıp, "Republika Srspka Krajina"yı (Krajina Sırp Cumhuriyeti) ilan etmişti.

Belgrad destekli Krajinalı Sırplar Fırtına harekatının düzenlendiği Ağustos 1995 tarihine kadar Hırvat yönetimine karşı bölgelerinde büyük ölçüde kontrol sağlamıştı. Ancak Hırvat ordusu 4-26 Ağustos 1995 tarihleri arasında sürdürdüğü Fırtına harekatı ile Krajina bölgesindeki, Sırp ayaklanmasını bastırmıştı.

Fırtına operasyonu sonucunda 2 bin 500 Sırp’ın öldürüldüğü ve yaklaşık 250 bin Sırp’ın da Hırvatistan topraklarından kovulduğu tahmin ediliyor.
Kovulanların bir kısmı Sırbistan’a, diğer bir kısmı ise Bosnalı Sırpların kontrolündeki Sırp Cumhuriyeti’ne yerleşmek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

ANTE GOTOVİNA YILDIRIM HAREKATI YÜZÜNDEN TUTUKLANMIŞTI

Geçtiğimiz ay İspanya’da yakalanan ve Lahey’de bulunan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilen Ante Gotovina, Yıldırım Harekatı sırasında işlendiği belirtilen savaş suçları nedeniyle yıllardır aranıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!