BM İnsan Hakları Konseyi'nin taslağı belli oldu

Güncelleme Tarihi:

BM İnsan Hakları Konseyinin taslağı belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 13:24

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanı Jan Eliasson, BM İnsan Hakları Komisyonu yerine öngörülen yeni İnsan Hakları Konseyi'nin yapısına ilişkin hazırladığı taslağı açıkladı.

Eliasson, BM'de yaptığı konuşmada, üzerinde uzlaşmaya varılan taslak metnin gelecek hafta oylanması çağrısında bulundu ve böylece konseyin de bu yaz faaliyete geçmesini beklediğini ifade etti. Taslak üzerinde uzlaşmaya varılabilmesi için yaklaşık 4 aydır çetin müzakereler sürdüğünü hatırlatan Eliasson, bu konuda yapılacak yeni görüşmelerin metne katkısı olmayacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, tasarının istedikleri her şeyi kapsamadığını, ancak ileriye doğru önemli bir adım olduğunu söyleyerek destek verdi. Bu arada, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Önce İnsan Hakları örgütleri ayrı ayrı açıklamalarında tüm hükümetlerin bu tasarıya destek verip onaylamasını istediler.
İnsan hakları kuruluşları, söz konusu tasarının BM'nin insan hakları sistemini güçlendirmeye yönelik olumlu bir adım olduğunu belirttiler.

BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ'NİN YAPISI

Eliasson tarafından önerilen ve onaylanmadan önce gözden geçirilmesi muhtemel olan taslağa göre, yeni BM İnsan Hakları Konseyi, 191 üyeli BM Genel Kurulu tarafından gizli oy ve salt çoğunlukla seçilecek 47 üyeden oluşacak. Konsey, Genel Kurul'a yardımcı organ niteliğinde olacak.

3 yıllığına seçilecek konsey üyeleri için insan haklarını koruma ve geliştirmede en gelişmiş standartları onaylama, konseyle tam işbirliği yapma gibi kriterler aranacak. Üyeler, en çok 2 dönem seçilebilecek. BM Genel Kurulu, insan hakları ihlallerinde bulunan konseydeki ülkelerin üyeliğini üçte iki çoğunlukla askıya alabilecek.

Yılda 3 kere ve 10 hafta toplanacak olan konsey, acil insan hakları durumunda üyelerin üçte birinin desteğiyle özel toplantıya çağrılabilecek. Konseydeki 47 sandalye bölgelere göre 13'ü Afrika'ya, 13'ü Asya'ya, 6'sı Avrupa'ya, 8'i Güney Amerika'ya, 7'si ABD ve Kanada'nın da dahil olduğu Batılı ülkeler bloğuna dağıtılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!