Blu-Ray ve HD-DVD’de tarih tekerrür ediyor

Güncelleme Tarihi:

Blu-Ray ve HD-DVD’de tarih tekerrür ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 01:44

Video kaset döneminde yaşanan ve hem tüketiciyi hem de üretici şirketleri derinden yaralayan VHS-Betamax format çatışması yıllar sonra bu sefer gelişmiş teknolojili disklerde yaşanıyor. İlk dönemlerinde DVD+ ve DVD- şeklinde yaşanan kargaşa şimdi de HD-DVD ve Blu-Ray arasında tekrar ediyor.

En yaygın olan yeni nesil ortamlar Blu-Ray ve HD-DVD olarak isimlendirilmiş durumda. Ne acıdır ki, 80’lerdeki VHS-Betamax çatışması ve yakın geçmişteki vd + kutup DVD fotrmatlarındaki rekabet yeni iki format arasında da yaşanacak gibi görünüyor.

Kimilerine göre HD-DVD’nin arkasında film endüstrisinin devlerinin bulunması Blu-Ray’in şansını zora sokuyor. Fakat bazılarına göre en büyük destekçi olarak arkasına Sony’i alan Blu-Ray şimdiden savaşı kazandı bile. Bunun nedeni olarak Blu-Ray’in birkaç yıldır Japonya’da piyasa yapmış olması, başta teknolojiye yön veren BT şirketleri olmak üzere çeşitli sektörlerde kilit destekçilere sahip bulunması ve en önemlisi 2006’da çıkacak olan PlayStation 3’ün resmi formatı olması gösteriliyor. HD-DVD’nin tek katmanlı boyutu 15 GB iken Blu-Ray’in tek katmanlı boyutu ise 25 GB.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!