‘Bizi şeytana sattınız’

Güncelleme Tarihi:

‘Bizi şeytana sattınız’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2010 00:00

Türkiye’de de geniş bir hayran kitlesi bulunan ünlü yazar Ursula K. Le Guin, 18 Aralık 2009’da resmi internet sitesinde yayınladığı bir mektupla Yazarlar Sendikası’ndan istifa etti.

Haberin Devamı

Guin,  ayrılık kararını, “Siz şeytanla anlaşmayı seçtiniz” diyerek duyururken, Sendika yayınladığı cevap metninde, Google’ye daha evvel telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtığını hatırlattı. Sendika’nın açıklamasında, “Eğer Google davayı kazansaydı sadece Google değil, isteyen herkes kitapları kopyalayabilirdi. Üstelik yazarların duruma müdahale etmesi de imkânsızlaşırdı” denildi. Google ise sendika ile imzaladıkları metni “çığır açan sözleşme” diye niteledi.

Bu ihanettir

Le Guin’in sendikaya hitaben yazdığı mektupta özetle şu ifadeler yer aldı: “Üyeniz olduğum yıllarda sendikanın kıtanın öte yanındaki üyeleri için düzenlediği etkinliklere hiç katılmadım. Açıkçası sendikanın uyguladığı coğrafi ayrımcılığı da oldum olası içerlemişimdir. Fakat yakınmalarım, yazarların haklarını korumak için yürütülen çalışmalara duyduğum minnettarlık yanında önemsizdi. Bu yüzden ayrılmadım. Ama görünen o ki bize ihanet ettiniz. Şeytanla anlaşmayı seçtiniz. Kararımı doğrudan telif hakları meselesiyle ilişkilendirmek yanlış çünkü sizin Google ile uzlaşmanızın bunun ötesinde bir anlamı var. Mücadele etmeksizin bir şirketin şartlarını benimsediniz. Sendikanızdan ayrılıyorum. Fakat Google’la uzlaşmaya yanaşmayan Ulusal Yazarlar Birliği ile Amerikanın Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği’ne üyeliğimi sürdüreceğim. Belki bu iki kurum sizin kadar etkili değil ama daha cesur ve kararlı oldukları kesin.”
Yazarlar Sendikası ise resmi internet sitesinde Le Guin’e cevaben şunları ifade etti: “Sayın Le Guin ile mektubunda belirttiği pek çok konuda hemfikiriz. Telif hakları bizim için muazzam önemde. Tam da bu sebeple başlangıçta Google’la dava açmıştık. Elbette bu davayı kazansaydık sonuçtan çok memnun kalırdık. Fakat tersi de olabilirdi. Eğer Google davayı kazansaydı, sadece Google da değil, isteyen herkes kitaplarımızı kopyalayabilirdi. Üstelik yazarların duruma müdahale etmesi de imkânsızlaşırdı. Üstelik Google ile yaptığımız anlaşma yazarların lehine olacak. Bu anlaşma ile yazarlar dijital medyadan da para kazanacak. Ayrıca kitaplarının ne kadarını, hangi koşullarda paylaşacaklarına kendileri karar verecek. Sanal dünyanın vahşi koşullarında yazarların mümkün olduğunca gelir elde etmenin yolunu bulması gerekiyordu.”

Haberin Devamı

Adalet Ağaoğlu İstanbul’u anlatıyor

Haberin Devamı

Tezel’in sözüdür bu. Türk edebiyatının en nitelikli yazarlarından Adalet Ağaoğlu, sadece bu sözüyle bile edebiyat tarihine okunaklı harflerle kaydedilmiştir kaydedilmesine ama bu onun hafızalardan silinmeyen diğer eserlerini ihmal etmemizi gerektirmez elbette. ‘Savun Sevda Sen Savun’ hikâyesi mesela, ‘Çatıdaki Çatlak’ mesela, ‘Öyle Kargaşada Böyle karşılaşmalar’ mesela, ‘Bir Düğün Gecesi’ mesela.
Ama bilhassa bu söz, ‘İntihar etmeyeceksek içelim bari’ sözü, yaşadığımız günlerde, herhalde giderek daha bir anlam kazanmaktadır. Tezel’e bu sözü ve daha nice sözleri söyleten Adalet Ağaoğlu, yarın 13.30’da, İstanbul’a gelmek için yaptığı ‘Göç Temizliği’nin sonuçlarını anlatacak, muhtemelen ‘Göç Temizliği’nden kalanları da ekleyecek bunlara ve elbette İstanbul’da bulduklarını ve İstanbul’da yitirdiklerini de. ‘Okurunun Yazarı’ olmak, biraz da böyle bir sorumluluk gerektiriyor çünkü.

Haberin Devamı

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü, (Fen-Ed. Fak. Şevket Erk Salonu), Saat 13.30.

‘Masumiyet Müzesi’ Londra’da ayın kitabı

NOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk’un İngilizceye çevrilen “Masumiyet Müzesi” adlı romanı, İngiliz kitabevi Waterstone’s tarafından ayın kitabı seçildi. Kitabevinin Oxford Street şubesinin vitrinlerinde yer alan “Masumiyet Müzesi” kitabı, 15 sterline (36 lira) satılıyor. Kitapla ilgili olarak vitrindeki posterde ise “Nobel ödüllü yazardan, modern İstanbul’da geçen, saplantılı bir aşkı anlatan roman” yazısı bulunuyor.
İngiliz Independent Gazetesi’nin dünkü sayısında, kitap eleştirilerinden biri “Masumiyet Müzesine” ayrıldı. James Urquhart imzalı eleştiride, “Bu romanda bir buluşma var, ancak kötü bir şekilde hız eksik” denilerek, romandaki akışın yavaş olduğu vurgulandı.
? LONDRA, A.A

Haberin Devamı

Aydın Doğan Karikatür Yarışması Sergisi Adana’da

85 ülkeden 1116 sanatçının 3127 karikatür ile katıldığı 26’ncı Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Adana’nın Düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 5 Ocak’ta kentte sergilenecek. Atatürk Parkı’ndaki 75’inci Yıl Sanat Galerisi’nde gezilebilecek sergi, iki hafta süreyle açık kalacak.  Seçiciler Kurulu yarışmada birinciliğe İtalyan sanatçı Alessandro Gatto’yu, ikinciliğe Türkiye’den Kürşat Zaman’ı, üçüncülüğe ise Lüksemburg’dan Pol Leurs, Romanya’dan Cetin Cerchez- Abdula ve Rusya Federasyonu’ndan Yuriy Kosobukin’i değer görmüştü. ? DHA

İkisi kedi 14 mumya Aksaray Müzesi’nde

Haberin Devamı

Hasan BÖLÜKBAŞ
AKSARAY’da kaçak kazı yapanlar tarafından çıkarılan ve aralarında iki kedi de bulunan mumyalar, ziyaretçilerini bekliyor. Aksaray Müze Müdür Vekili Fahri Ayçin, mumya denilince akla Mısır firavunlarının geldiğini, ancak Anadolu topraklarında yaşamış milletlerin de kendine özgü tekniklerle mumya yaptığını söyledi. İlhanlı devletinin önde gelenleri ve yakınlarının mumyalandığını belirten Ayçin, “Kapadokya Bölgesi’ndeki Aksaray’da da özellikle Bizans döneminde mumyalama yapılmıştır” dedi. Ayçin, Aksaray’da son 15 yılda çok sayıda mumya çıkarıldığını belirterek, şunları söyledi: “Aksaray’da ikisi kedi olmak üzere toplam 14 mumya sergileniyor. Birer kadın, çocuk ve kedi mumyası 2009’da ele geçirildi. Bunun dışında dört bebek mumyası ile Sarı Rahibe Mumyası, Niğde Müzesi’nde sergileniyor. Bizans dönemine ait mumyalar, genelde kaçak kazılarda çıkarılıp, yurtdışına satılmaya çalışırken yakalananlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!