"Bizi sadece Birleşmiş Milletler'in yaptırım kararları bağlar"

Güncelleme Tarihi:

Bizi sadece Birleşmiş Milletlerin yaptırım kararları bağlar
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2012 14:06

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'nin kendini İran'a BM Güvenlik Konseyi'nin yedinci bölümü altındaki tedbirler haricinde, herhangi bir tek yönlü veya grupların aldığı yaptırımlara bağlı hissetmediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ünal, sorular üzerine basını bilgilendirme toplantısında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün ziyareti çerçevesinde Türkiye'nin İran'a yaptırımlara bakışını ve bu yaptırımlardan muafiyet istenip istenmediğini değerlendirdi.

 

Burns ile yapılan görüşmelerde Ortadoğu'daki gelişmelerin ve bu çerçevede İran konusunun da ele alındığını söyleyen Ünal, Hürmüz Boğazı'ndaki istikrara verdikleri önemi belirttiklerini kaydetti.

 

Sözcü Ünal, şunları kaydetti:

 

"ABD tarafının uygulayacağını açıkladığı yaptırımların içeriğine bakılacak. Ondan sonra zaten belirli bir çalışma yapılacaktır. Ama genel olarak yaptırımlar konusundaki tutumuzu biliyorsunuz. Türkiye kendini BM Güvenlik Konseyi'nin yedinci bölümü altındaki tedbirler haricinde, herhangi bir tek yönlü veya grupların aldığı yaptırımlara bağlı hissetmemektedir, hukuki anlamda, bunun altını çiziyorum. Sadece BM Güvenlik Konseyi'nin yedinci bölümü altında alınan yaptırımlar her ülke için olduğu gibi bizim için de bağlayıcıdır."

 

Haberin Devamı

ÖZGÜRLÜK KAFİLESİ'Nİ YAKINDAN İZLİYORUZ

Ünal, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye girmeye çalışacak olan Özgürlük Kafilesi'nin durumunu yakından izlediklerini de belirterek, bu kişilerin Suriye makamları tarafından alınmaması durumunda o zaman yerel makamların gerekli tertibatı alacağını bildirdi.

 

Bu oluÅŸumun gayri resmi bir oluÅŸum olduÄŸunun anlaşıldığını belirten Ãœnal,ÂBakanlık olarak yerel makamlarla yaptıkları bazı temaslar bulunduÄŸunu kaydetti.ÂÃœnal, Türkiye'ye giriÅŸ çıkış kurallarının genel anlamda belli olduÄŸunu belirterek, bu çerçevede bu kiÅŸilerin Türkiye'ye gelerek Türkiye'den bir baÅŸka ülkeye gitmelerinin kurallarının da belli olduÄŸunu kaydetti.

 

Sözcü Ünal, bu kişilerin Suriye makamları tarafından alınmaması durumunda o zaman yerel makamların gerekli tertibatı alacağını, kendilerinin de durumu yakından izlediğini kaydetti.

 

Haberin Devamı

Yüzlerce Suriyeli gençten oluşan grup, Suriye halkına insani yardım ulaştırmak amacıyla bugün Kilis Öncüpınar Sınır kapısından Suriye'ye geçmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!