Biz de çapulcuyuz

Güncelleme Tarihi:

Biz de çapulcuyuz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 06:17

ABD’li ünlü düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky, Taksim Gezi Parkı protestolarına destek için yayınladığı videoda, “Ben de Çapulcuyum” mesajı gönderdi.

Haberin Devamı

Mesajda Türkçe “Her yer Taksim, her yer direniş” diyen Chomsky’nin arkasındaki pankartta “I am also a çapulcu in solidarity RESISTANBUL” (Ben de dayanışma içinde bir çapulcuyum DİRENİSTANBUL) yazıyor. Chomsky daha önce de bir destek mesajı yayınlayarak, “Son günlerde gelen haberler Türk tarihinin en utanç verici anlarından biridir” demişti.

Orhan Pamuk: ‘Erdoğan hükümetinin hatası’

Pamuk’un kaleme aldığı ve ‘Erdoğan hükümeti bastkıcı ve otoriter’ başlığını taşıyan yazı Suddeutche Zeitung ve Guardian gibi dünyanın saygın gazetelerinde yayımlanacak.

TÜRKİYE’nin ilk ve tek Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, dün Gezi Parkı süreciyle ilgili bir açıklama yaptı. Yazar açıklamasında şunları söyledi: “İstanbul’da olup bitenlerin nasıl başladığını ve sokaklarda polisle çatışan ve biber gazıyla boğulurcasına zehirlenen cesur insanları anlamak için kişisel bir hikâye ile başlayayım. İstanbul adlı hatıra kitabımda, bir zamanlar bütün ailemin Nişantaşı’ndaki Pamuk Apartmanı’nın dairelerinde yaşadığını yazmıştım. Bu apartmanın önünde elli yaşında bir kestane ağacı vardı ve çok şükür hâlâ da var. Aslında 1957 yılında bir gün önümüzden geçen caddeyi genişletmek için belediye bu ağacı kesmeye karar vermişti. Mağrur bürokratlar ve otoriter iktidar sahipleri mahallelinin karşı çıkmasına da aldırmamıştı. Böylece amcam, babam, bizler bütün aile kesileceği gün ve bütün gece sokağa çıktık ve kestane ağacının başında nöbet tuttuk. Bu da hem bizim kestane ağacını korudu, hem de bütün ailenin sık sık hatırlamaktan hoşlandığı ve bizi birleştiren bir hatıra oldu. Taksim Meydanı bütün İstanbul’un kestane ağacıdır ve korunmalıdır. Hükümet geçen 1 Mayıs’ta meydanda gösteri yapılmasını yasakladı. Yeniden yapılması planlanan Topçu Kışlası ise bütün İstanbulluların bildiği gibi, şehrin merkezindeki bu tek yeşil alanda sıradan bir alışveriş merkezi olacaktı. Milyonlarca kişinin hatıralarını taşıyan bu alanda ve arkasındaki parkta yapılacak bu büyük değişimlerin, İstanbullulara hiç sorulmadan planlanması ve aceleyle ağaç kesme aşamasına gelmesi Erdoğan hükümetinin büyük hatası. Bu duyarsız siyasetin kaynağı da hükümetin gittikçe artan baskıcı ve otoriter tutumu hiç şüphesiz. İstanbulluların Taksim’de siyasi gösteri yapma hakkından ve hatıralarından kolay vazgeçmeyeceklerini görmek bana gelecek konusunda güven ve umut veriyor.”

COELHO: UTANALIM GAZ BREZİLYA MALI

Haberin Devamı

Kitapları Türkiye’de de milyonlar satan dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho da, Gezi Parkı protestolarında kullanılan biber gazlarının Brezilya malı olmasına tepki gösterdi. Coelho, resmi Twitter hesabından yayınladığı mesajda “Kendimizden utanalım: Türkiye’de protestoculara karşı kullanılan biber gazı Brezilya malı” dedi. Coelho mesajına ayrıca üzerinde Türkçe yazılar ile “Made in Brazil” notu ve bir Brezilya bayrağı simgesi olan gaz tüpü fotoğrafı da ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!