Biyometri nedir? Biyometrik fotoğraf hemen çıkar mı?

Güncelleme Tarihi:

Biyometri nedir Biyometrik fotoğraf hemen çıkar mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 17:19

Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Biyometrik fotorafın temelini oluşturan biyometri, kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir. Bu kapsamda biyometrik fotoğraf çekmenin de belirli koşulları bulunmaktadır. Peki, biyometrik fotoğraf nedir ve çekildikten hemen sonra çıkar mı?

Haberin Devamı

Biyometrik fotoğraf, belirli standartları içerisinde barındıran vesikalık fotoğrafı tanımlamaktadır. Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Özetle, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir.

Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF HEMEN ÇIKAR MI?

Biyometrik fotoğraf, çekildiği an itibariyle fotoğrafçının yoğunluğuna göre 15 dakika ile 4 saat arasında alınabilmektedir.

BİYOMETRİK FOTOĞRAFIN ŞARTLARI NELERDİR?

Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.

Haberin Devamı

Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.

Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.

Gözler açık konumda olmalı ve net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.

Başın konumu dik olmalı, baş herhangi bir yöne dönük olmamalıdır. Fotoğraf gülme vb. mimikler olmadan, ağız kapalı olarak çekilmelidir.

Fon beyaz ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır.

Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır.

Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.

Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.

Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır.

BAKMADAN GEÇME!