Biyolojik silah mı

Güncelleme Tarihi:

Biyolojik silah mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

Partisinin Meclis grubunda konuşan AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, kuş gribinin, "Ülkeyi özellikle hedef almış bir biyolojik silah" olup olmadığı yolundaki kuşkusunu anlattı. Ardından da, "Çünkü dünyada bu tür biyolojik silahlar geliştiriliyor ve silah olarak da kullanılıyor" dedi.

AKP’nin dünkü Meclis Grubu, ilginç bir "kuş gribi" tartışmasına sahne oldu. AKP’nin kaymakam kökenli Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Türkiye’yi vuran kuş gribinin "ülkeyi özellikle hedef almış bir biyolojik silah" olup olmadığı kuşkusunu dile getirdi. AKP’nin dünkü Meclis Grubu’nun basına kapalı bölümünde, "Çünkü dünyada bu tür biyolojik silahlar geliştiriliyor ve silah olarak da kullanılıyor" diyen Yarbay, hastalığı yaydığı söylenen göçmen kuşların yolu üzerinde bulunmayan illerde de kuş gribinin ortaya çıktığına dikkat çekti. Olayın askeri boyutunun da araştırılmasını isteyen Yarbay şöyle konuştu:

"Ben bu hastalığı sadece göçmen kuşlara bağlı da görmüyorum. Virüsün mutasyona uğradığına da inanmıyorum. Hastalık Ermenistan ve İran’a uğramadan bu ülkelere yakın Doğu Beyazıt’a gelip buradan batıya yayılıyor. Bu dikkat çekici. Kümes hayvancılığı bitsin diyorlar, hayır bitmesin, bunları ıslah edelim. Daha üç ay önce köy tavuğu ve yumurtasını överken, şimdi bunlar tu kaka oldu."

BAKAN: UÇUK DÜŞÜNCELER

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise hastalığın şu anda kontrol altında olduğunu belirtirken, Yarbay’ın "biyolojik silah" iddiasına karşılık da, "Bunlar ispatlanmamış, uçuk düşünceler" dedi. Akdağ, hastalığın göçmen kuşlardan yayıldığını, dışarda beslenen kanatlıların da bu kuşlarla temas halinde olduğuna işaret ederek, şu anda köylünün elinde bulunan toplam 10 milyon kanatlı hayvanın tamamının itlaf edilmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biraz önce aldığım habere göre Doğubeyazıt’tan Erzurum’a getirilen bir çocukta daha kuş gribi çıkmış, durumu da ağırmış. Ailesi daha önce ısrarla tavukla temasının olmadığını söyledi ama şimdi bu temasın olduğu kesinleşti."

Saklamadık saklamayın

PEKİN’de düzenlenen ve toplanacak bağışlardan ilk diliminin Türkiye’ye ayrılacağı Kuş Gribi Uluslararası Konferansı’na katılan Tarım Bakanı Mehdi Eker, kuş gribini saklayan ülkeleri uyararak, "Biz üzerimize düşeni yaptık, sektörünüzü korumak için hastalığı saklamayın" çağrısında bulundu. Eker, konferansta şu mesajları verdi: "Türkiye’de kanatlı sektörü gerek üretim ve gerekse milli gelire katkı yönünden önemli bir yere sahiptir. Türkiye, sektörde 10 binin üzerinde kanatlı hayvan üretim işletmesi, yaklaşık 300 milyon kanatlı hayvan varlığı ve piliç eti üretimiyle dünyada 25. sırada yer almaktadır. Kanatlı eti üretimi yapan işletmelerin yaklaşık yüzde 75-80’i entegre büyük işletmelerdir. Geri kalanı ise kırsal kesimde yaşayan ve çoğunlukla kendi ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim yapan köy işletmeleridir." Eker, konferansa katılan ülke temsilcilerine kuş gribi konusunda Türkiye’nin yaşadığı deneyimi de anlattı, "Etkin karantina ve itlaf yöntemi ile hastalığı yok etmeyi başardık. Bu başarıda bölgede entegre tavukçuluk tesislerinin yaygın olması ve hastalığın görüldüğü açık işletmelerin izole bir konumda olmasının rolü büyük olmuştur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!