Bitlis'in çöp sorunu çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Bitlisin çöp sorunu çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 14:23

Bitlis'in 30 yıllık çöp sorunu, Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ne ilk çöp dökümü ile çözüme kavuştu.

Bitlis, Tatvan, Güroymak, Ahlat, Adilcevaz, Günkırı ve Gölbaşı belediyelerinin katılımıyla kurulan Bitlis Belediyeler Birliğinin yararlanacağı düzenli depolama sahası, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yapıldı.

Bitlis Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği Müdürü Cesim Gözeten, birliğin internet sitesinden yaptığı açıklamada, dünden itibaren Bitlis'in Güroymak ilçesi, Tahtalıköy Bellektepe mevkisinde bulunan yeni çöp depolama sahasına ilk çöp dökümünün gerçekleştirildiğini belirtti.

Gözeten, Bitlis'in uzun yıllardır devam eden çöp sorununun bu tesisle çözüme kavuştuğunu bildirerek, şunları kaydetti:

“Proje kapsamında Bitlis ili Güroymak ilçesi Tahtalıköy Bellektepe mevkisinde toplam 48 hektar alanda, ortalama 20 yıl hizmet verecek şekilde tasarlanan ve 3 lottan oluşan düzenli depolama tesisimiz tamamlandı. 3 adet vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu da sağlandı. İlk olarak Bitlis Belediyesinin çöplerini yeni çöp depolama alanına aldık. Bu çalışmayla birlikte Bitlis Deliklitaş mevkisinde bulunan eski çöp döküm sahasına, çöp kabul edilmeyecek ve bu sahanın rehabilitasyon işlemi tamamlanacak. Böylece Bitlis'in 30 yıllık çöp sorunu çözüme kavuşmuş olacak.”

Yarından sonra Tatvan ve Güroymak ilçelerinin çöplerini sahaya almaya başlayacaklarını ifade eden Gözeten, depolama tesisinde oluşan gazların birikmesini ve toplanmasını kontrol altına almak amacıyla gerekli önlemlerin de alınacağını vurguladı.
Gözeten, açıklamasında, “Depolama tesisindeki gazların toplanması, işlenmesi ve kullanılması işlemleri çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılacak” sözlerine yer verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!