Bitkisel yağlardan kalorifer yakıtı

Güncelleme Tarihi:

Bitkisel yağlardan kalorifer yakıtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 14:23

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, ayçiçek, soya, kanola ve pamuk gibi bitkisel yağların biyodizele dönüştürülmeden ısıtma sistemlerinde kalorifer yakıtı olarak doğrudan kullanımının mümkün olduğunu bildirdi.

İTÜ Enerji Enstitüsü'nce Baymak'ın sponsorluğunda düzenlenen ”Isıtma Sistemlerinde İleri Teknolojiler ve Biyoyakıtların Kullanımı Çalıştayı”, yarın gerçekleştirilecek.

Çalıştay Başkanı da olan Doç. Dr. Karaosmanoğlu, sınmak için doğalgaz, kömür, kalorifer yakıtı ve fueloil kullanıldığını hatırlatarak, “Isıtma sistemlerinde büyük bölümünü ithal ettiğimiz bu yakıtlar yerine bitkisel yağları, biyodizeli, biyogazı kullanabiliriz” dedi.

Bitkisel yağların ısıtma sistemlerinde doğrudan kullanımının yarınki çalıştayda kamuoyuna duyurulacağını ifade eden Doç. Dr. Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

“Ayçiçek, soya, kanola ve pamuk gibi bitkisel yağları, biyodizele dönüştürülmeden doğrudan ısıtma sistemlerinde kalorifer yakıtı olarak kullanmak mümkün. Almanya bunu çok güzel uyguluyor. Mevcut kalorifer sistemlerinde modifikasyon ile bu yağları doğrudan kullanabiliyoruz. Böylece hem temiz yakıt kullanmış, hem de tarıma destek vermiş oluyoruz.”

Doç. Dr. Karaosmanoğlu, böylece kalorifer yakıtını ithal etmek yerine yerli ürünlerin kullanılacağını vurgulayarak, “Bizim ürettiğimiz bitkilerden elde ettiğimiz bu yakıt, her zaman daha ucuz olacaktır. Bunu desteklemek, Türkiye'deki yağlı tohum bitkilerinin tarımında da artışı tetikleyecek ve teşvik edecek” diye konuştu.

Bu arada yarınki çalıştayda, “Isıtma Sistemleri İçin Biyoyakıtlar”, “Isıtma Sistemlerinde Son Gelişmeler” gibi konular ele alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!