Bismil'de olaylar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bismilde olaylar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2011 15:51

YSK'nın 12 bağımsız adayın başvurusunu iptal etmesi üzerine başlayan kriz büyüyor. Türkiye genelinde yaşanan protesto gösterilerinde bugün kan aktı ve bir kişi hayatını kaybetti...

Haberin Devamı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde izinsiz gösteri sırasında çıkan olaylarda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Şentepe Mahallesi'nde bağımsız milletvekili adaylıklarının YSK tarafından iptalini protesto etmek için toplanan bir grup, yasa dışı slogan atarak, yürüyüşe geçti.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

DİYARBAKIR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / WEB TV

DİYARBAKIR'DAKİ ÇATIŞMALARDA BİR İLK YAŞANDI / WEB TV

Polisin uyarısına rağmen yürüyüşe devam eden gruptan bazı kişiler, güvenlik güçlerine taş ve motolofkokteyli ile saldırdı. Bunun üzerine güvenlik güçleri gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti.

İbrahim Oruç (26), Gültekin Kuşlu (26) ve Abdulkerim Gümüş (17) yaralandı. Yaralılar Bismil Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından Diyarbakır'daki hastanelere sevk edildi. Yaralılardan İbrahim Oruç yolda hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Yaralı Gültekin Kuşlu (26) Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, diğer yaralı Abdulkerim Gümüş (17) ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

Bismil'de saat 14.00’de başlayan olaylarda 1 kişinin ölmesi 2 kişinin de yaralanmasının ardından ilçe savaş alanına döndü olaylar 150 bin nüfuslu ilçenin her tarafına yayıldı. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak polise molotof kokteyli ve taşlarla saldıranlara, panzerlerden tazyikli su sakıldı. Polisler kalabalığı dağıtmak için gaz bombası kullandı.

DEMİRTAŞ VE BAYDEMİR İLÇEDE

Olaylar üzerine BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekili Emine Ayna ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, hemen Bismil İlçesi’ne geldi. Demirtaş ve yanındakiler sokak aralarında kendilerini karşılayan yüzleri poşulu göstericilerle birlikte BDP binasına girerken tazyikli su ve gazdan etkilenince zor anlar yaşadı. Baydemir’ın gazın etkisini azaltmak için yüzeni limon sürmesi objektiflere yansıdı.

Kaldırım taşlarını söken, evlerin taşılarındaki betonları kırarak polis panzerlerine atan göstericilerden bazıları yaralanınca arkadaşları tarafından hastanelere kaldırıldı. ’Kürdistan faşizme mezar olacak’ sloganları atarak taş ve molotof kokteyli atan göstericilerle polisin çatışması devam ederken, BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Belediye Başkanı Osman Baydemir uzun süre parti binasından dışarı çıkamadı.

Haberin Devamı

ASKER SEVKEDİLDİ

İlçede olayların akşam saatlerine doğru iyice tırmanması üzerine polis yetersiz kaldı ve Diyarbakır’dan zırhlı araçlar eşliğinde bir bölük özel eğitimli jandarma birliği Bismil’e gönderildi. Jandarmalar kaymakamlık ve kamu kurum ve kuruluş binalarının etrafında önlem alarak konuşlandı.

Bu arada suları biten panzerler su takviyesi yapmak için Bismil İtfaiye Müdürlüğü’ne gitti. Ancak itfaiye görevlilerinin elektriklerin kesik olduğunu söyleyerek panzerlere su vermemesi tartışmalara neden oldu. Bazı itfaiye görevlileri su vermedikleri için polislerce dövüldüklerini ileri sürdü.

Olaylarda ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılırken ölen İbrahim Oruç’un, olay sırasında yaralı haldeyken polis tarafından yerde tekmelendiği iddia edildi.

Haberin Devamı

 DEMİRTAŞ: POLİS GERÇEK MERMİ KULLANDI

Bismil’de olaylar devam ederken, belediyede basın toplantısı düzenleyen BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hukuksuzluğu protesto için İstanbul’dan Hakkari’ye kadar yüzlerce il ve ilçede halkın ayakta olduğunu ileri sürdü. Bu gösterilerin birinin de Bismil’de yapıldığını belirten Demirtaş, "Bugün öğlen saatlerinde basın açıklamasından sonra kitlenin büyük bir kısmı dağılıyor, geri kalan küçük grupla polisler arasında küçük çaplı bir arbede yaşanıyor. O sırada o arbedenin yaşandığı sırada güvenlik güçleri gerçek mermi kullanarak göstericilere ateş açıyor. Ben öncelikle yaşamını yitiren İbrahim Oruç arkadaşımıza rahmet diliyorum. Bütün halkımızın acısını paylaşıyoruz. Yine Gültekin Kuşlu, Abdülkadir Gümüş, yaralandı durumları ciddiyetini koruyor" dedi.

Haberin Devamı

Hükümeti, demokratik taleplerine yanıt vermemekle suçlayan Demirtaş, "Ne yazık ki bu ülkenin Başbakanı bu taleplere karşılık tek bir cevap vermek yerine bu eylemleri gerçekleştiren herkese hakaret etmeyi bir politik olarak seçmiştir. Bu konuyla ilgili yaptığı her değerlendirmede bu insanlara hakaret etmliş hedef göstermiştir. Bunlar ortalığı karıştıran bölücülerdir diyerek hedef göstermiştir ve her yerde güvenlik güçlerine hükümetin verdiği bu destek nedeniyle sert müdahaleler yapılmıştır. Polisin müdahalesi işkenceye varan düzeye ulaşmaktadır" diye kouştu.

 Demirtaş, Bismil’deki bu durumun rastgele oluşmadığını ileri sürerek, "Şimdi bugün eğer Bismil’de vatandaşlara hedef gözeterek açıktan gerçek mermilerle ateş edilip bir katliam gerçekleştirmek isteniyorsa ve bu AKP’nin emrindeki polis tarafından yapılıyorsa, bizim bu saatten sonra hükümetten beklediğimiz şey derhal sorumluların açığa alındığını gözaltına alındığını derhal açıklamalıdır" dedi. Polis işkencesinin biteceğine dair açıklama yapılmasını isteyen Selahattin Demirtaş, "Bu halk yüzbinlerle milyonlarla meydandaysa bu artık hükümet tarafından dikkate alınmayacak bir durum değildir. Eğer hükümet ben bu taleplere katliamla, işkenceyle karşılık veriyorum diyor. Buradan bir barışın çıkmayacağı bu tablodan anlayışıyıyor. Bu katliamdan sonra olay çarptırılmaya çalışılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş, olaylar sırasında İçişleri Bakanlığı’na vekalet eden Osman Güneş’le görüştüğünü ve kendisine yanlış bilgi aktarıldığını ileri sürdü. Demirtaş, olayın örtbas edilmeye çalışıldığını idida ederken de şöyle dedi: "Buradan ilçeden kendisine aktarılan bilgi şudur. Göstericiler bir grup güvenlik güçünü sıkıştırmış güvenlik güçleride havaya ateş edilmiştir. Ortada bir ölü 3 yaralı var ama polis havaya ateş açmıştır. Şimdi anlaşılıyorki buradaki katliamı örtbas etmeye çalışacaklar devlet eliyle."

Demirtaş, rasgele gelişmiş olay nedeniyle Bismil’de olmadıklarını belirterek, "Çok büyük bir tezgah var. Çok büyük bir siyasi imha operasyonları var. Burada bunun bir ayağı harekete geçirilmiştir. Devletin kurumları ne kadar içindedir bilemeyiz ama hükümetten devletten bağımsız gerçekleşmesi mümkün diğildir" diye konuştu.Demirtaş, bağımız adaylar olarak seçim yarışına hazırlandıklarını, talepler etrafında etrafında birleştiklerini anlatırken de "Eğer bu taleplerimize beklentilerimize yönelik sadece copla gazla panzerle cevap verilecekse kimse kusura bakmasın. Bu hükümet geçmiş dönemlerde herhalde yaşanan katliamları Dersim’i, Zilan’ı, Ağrı’yı yeterince bilmiyor. Onlara rağmen bu halk kimseye teslim olmadı. AKP hükümetinin zulmünede kimse teslim olmaz" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMENİN İPTALİ

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le randevunun gerçekleşmemesiyle ilgili de "Cumhurbaşkanına gidebilsekdik burada yaşananları anlatacaktık. Buradan haber gelince derhal buraya gelme ihtiyacı hissettik. Çünkü bir katliam provası yaşanmıştır burada. Dolayısıyla görüşmeyi iptal etmemiz bir tepkiden kaynaklı değildir. Bu olay üzerine iptal ettik. En kısa sürede sayın cumhurbaşkanızmızla görüşmek isteriz" dedi.

Bu gidişin durması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün müdahale etmesini isteyen Demirtaş, "Sayın Cumhurbaşkanı isterse günde 10 defa da görüşebiliriz. YSK bir devlet organı olarak bir hukuksuzluğa imza atmıştır. Halkın gösteridiği tepkiler mızrağın çuvala sığmadığını göstermiştir. Türkiye’de 80 yıldır isyan var. Devletin yönetim tarzına karşı 80 yıldır isyan var. Yorksa Türkiye’de hiç isyan zulüm bitmedi, Ortadoğu’da ise yeni başladı" diye konuştu.

SİLOPİ'DE 1 ÇOCUK YARALANDI

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde de izinsiz gösteri yapan göstericiler polisle çatıştı. Cudi Mahallesi'nde gösteri yapan grup, önlem alan polise taş ve molotof kokteyli ile saldırdı. Polis grubu dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Yaşanan olaylar sırasında bakkala gitmek üzere evinden çıkan 9 yaşındaki Zeliha Kesik adlı kız çocuğu, karnına isabet gaz bombası nedeniyle yaralandı.


NUSAYBİN'DE OLAYLAR DURULMUYOR / WEB TV

ADANA DA SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / WEB TV

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!