Bismil açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bismil açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2011 10:20

Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan dünkü olaylarla ilgili yaptığı açıklamasında ateşli silah kullanıldığının belirlendiğini, soruşturma sonunda kim ya da kimlerin ateş ettiğinin ortaya çıkarılacağını belirtti.

Haberin Devamı

İLÇE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

 

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde dün saat 14.00'de başlayan olaylarda 23 yaşındaki İbrahim Oruç, öldü, aynı yaştaki Gültekin Kuşçu ve 17 yaşındaki Abdulkerim Gümüş yaralandı. Olaylarla ilgili Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sürdürülürken, olaylarda ateşli silah kulanıldığının belirlendiğini belirtti. İbrahim Oruç’un kolundan giren kurşunun göğsüne saplanması sonucu öldüğü. Gültekin Kuşçu’nun bir kurşunun göğsüne isabet etmesiyla ağır yaralandığı, Abdulkerim Kuşçu’nun da bacağına isabet eden kurşunla hafif yaralandığı belirtildi. Olaylarda taş isabet eden 1 kişi ise hafif yaralandığı ve ayakta tedavi edildiği açıklandı.

 

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ VE BAYDEMİR İLÇEDE

 

Olaylar üzerine BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekili Emine Ayna ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, hemen Bismil İlçesi'ne geldi. Demirtaş ve yanındakiler sokak aralarında kendilerini karşılayan yüzleri poşulu göstericilerle birlikte BDP binasına girerken tazyikli su ve gazdan etkilenince zor anlar yaşadı. Baydemir'ın gazın etkisini azaltmak için yüzüne limon sürmesi objektiflere yansıdı.

 

Kaldırım taşlarını söken, evlerin taşılarındaki betonları kırarak polis panzerlerine atan göstericilerden bazıları yaralanınca arkadaşları tarafından hastanelere kaldırıldı. Taş ve molotof kokteyli atan göstericilerle polisin çatışması devam ederken, BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Belediye Başkanı Osman Baydemir uzun süre parti binasından dışarı çıkamadı.

 

ASKER SEVKEDİLDİ

 

İlçede olayların akşam saatlerine doğru iyice tırmanması üzerine polis yetersiz kaldı ve Diyarbakır'dan zırhlı araçlar eşliğinde bir bölük özel eğitimli jandarma birliği Bismil'e gönderildi. Jandarmalar kaymakamlık ve kamu kurum ve kuruluş binalarının etrafında önlem alarak konuşlandı.

 

Haberin Devamı

Bu arada suları biten panzerler su takviyesi yapmak için Bismil İtfaiye Müdürlüğü'ne gitti. Ancak itfaiye görevlilerinin elektriklerin kesik olduğunu söyleyerek panzerlere su vermemesi tartışmalara neden oldu. Bazı itfaiye görevlileri su vermedikleri için polislerce dövüldüklerini ileri sürdü.

 

Bu arada Bismil'deki olaylarda ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılırken ölen İbrahim Oruç'un (23) olay sırasında yaralı haldeyken polis tarafından yerde tekmelendiği iddia edildi.

 

DEMİRTAŞ: POLİS GERÇEK MERMİ KULLANDI

 

Bismil'de olaylar devam ederken, belediyede basın toplantısı düzenleyen BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hukuksuzluğu protesto için İstanbul'dan Hakkari'ye kadar yüzlerce il ve ilçede halkın ayakta olduğunu ileri sürdü. Bu gösterilerin birinin de Bismil'de yapıldığını belirten Demirtaş, "Öğlen saatlerinde basın açıklamasından sonra kitlenin büyük bir kısmı dağılıyor, geri kalan küçük grupla polisler arasında küçük çaplı bir arbede yaşanıyor. O sırada o arbedenin yaşandığı sırada güvenlik güçleri gerçek mermi kullanarak göstericilere ateş açıyor. Ben öncelikle yaşamını yitiren İbrahim Oruç arkadaşımıza rahmet diliyorum. Bütün halkımızın acısını paylaşıyoruz. Yine Gültekin Kuşlu, Abdülkadir Gümüş, yaralandı durumları ciddiyetini koruyor" dedi.

 

Haberin Devamı

Hükümeti, demokratik taleplerine yanıt vermemekle suçlayan Demirtaş, "Ne yazık ki bu ülkenin Başbakanı bu taleplere karşılık tek bir cevap vermek yerine bu eylemleri gerçekleştiren herkese hakaret etmeyi bir politik olarak seçmiştir. Bu konuyla ilgili yaptığı her değerlendirmede bu insanlara hakaret etmliş hedef göstermiştir. Bunlar ortalığı karıştıran bölücülerdir diyerek hedef göstermiştir ve her yerde güvenlik güçlerine hükümetin verdiği bu destek nedeniyle sert müdahaleler yapılmıştır. Polisin müdahalesi işkenceye varan düzeye ulaşmaktadır" diye kouştu.

 

Demirtaş, Bismil'deki bu durumun rastgele oluşmadığını ileri sürerek, "Şimdi bugün eğer Bismil'de vatandaşlara hedef gözeterek açıktan gerçek mermilerle ateş edilip bir katliam gerçekleştirmek isteniyorsa ve bu AKP'nin emrindeki polis tarafından yapılıyorsa, bizim bu saatten sonra hükümetten beklediğimiz şey derhal sorumluların açığa alındığını gözaltına alındığını derhal açıklamalıdır" dedi.

 

Haberin Devamı

Polis işkencesinin biteceğine dair açıklama yapılmasını isteyen Selahattin Demirtaş, "Bu halk yüzbinlerle milyonlarla meydandaysa bu artık hükümet tarafından dikkate alınmayacak bir durum değildir. Eğer hükümet ben bu taleplere katliamla, işkenceyle karşılık veriyorum diyor. Buradan bir barışın çıkmayacağı bu tablodan anlayışıyıyor. Bu katliamdan sonra olay çarptırılmaya çalışılıyor" dedi.

 

Demirtaş, olaylar sırasında İçişleri Bakanlığı'na vekalet eden Osman Güneş'le görüştüğünü ve kendisine yanlış bilgi aktarıldığını ileri sürdü. Demirtaş, olayın örtbas edilmeye çalışıldığını idida ederken de şöyle dedi: "Buradan ilçeden kendisine aktarılan bilgi şudur. Göstericiler bir grup güvenlik güçünü sıkıştırmış güvenlik güçleride havaya ateş edilmiştir. Ortada bir ölü 3 yaralı var ama polis havaya ateş açmıştır. Şimdi anlaşılıyorki buradaki katliamı örtbas etmeye çalışacaklar devlet eliyle."

 

Haberin Devamı

Demirtaş, rasgele gelişmiş olay nedeniyle Bismil'de olmadıklarını belirterek, "Çok büyük bir tezgah var. Çok büyük bir siyasi imha operasyonları var. Burada bunun bir ayağı harekete geçirilmiştir. Devletin kurumları ne kadar içindedir bilemeyiz ama hükümetten devletten bağımsız gerçekleşmesi mümkün diğildir" diye konuştu.

 

Demirtaş, bağımız adaylar olarak seçim yarışına hazırlandıklarını, talepler etrafında etrafında birleştiklerini anlatırken de "Eğer bu taleplerimize beklentilerimize yönelik sadece copla gazla panzerle cevap verilecekse kimse kusura bakmasın. Bu hükümet geçmiş dönemlerde herhalde yaşanan katliamları Dersim'i, Zilan'ı, Ağrı'yı yeterince bilmiyor. Onlara rağmen bu halk kimseye teslim olmadı. AKP hükümetinin zulmünede kimse teslim olmaz" diye konuştu.

 

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMENİN İPTALİ

 

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le randevunun gerçekleşmemesiyle ilgili de "Cumhurbaşkanına gidebilsekdik burada yaşananları anlatacaktık. Buradan haber gelince derhal buraya gelme ihtiyacı hissettik. Çünkü bir katliam provası yaşanmıştır burada. Dolayısıyla görüşmeyi iptal etmemiz bir tepkiden kaynaklı değildir. Bu olay üzerine iptal ettik. En kısa sürede sayın cumhurbaşkanızmızla görüşmek isteriz" dedi.

 

Bu gidişin durması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün müdahale etmesini isteyen Demirtaş, "Sayın Cumhurbaşkanı isterse günde 10 defa da görüşebiliriz. YSK bir devlet organı olarak bir hukuksuzluğa imza atmıştır. Halkın gösteridiği tepkiler mızrağın çuvala sığmadığını göstermiştir. Türkiye'de 80 yıldır isyan var. Devletin yönetim tarzına karşı 80 yıldır isyan var. Yorksa Türkiye'de hiç isyan zulüm bitmedi, Ortadoğu'da ise yeni başladı" diye konuştu.

 

VALİLİK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

 

Diyarbakır Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, Bismil'deki olaylarda yaşanan arbede sırasında göstericilerden 4 kişinin yaralandığını, yaralılardan 1 kişinin hastaneye sevki sırasında yaşamını yitirdiğini 2 kişinin üniversite hastanesinde tedavilerinin devam ettiğini 1 kişinin de taburcu olduğu belirterek "Sözkonusu olaylarla ilgili Bismil Cumhuriyet Savcılığınca adli tahkikata hemen başlanmış olup, soruşturma ve incememe sonrasında olayların nasıl gerçekleştiği açık ve net bir şekilde ortaya çıkarılmış olacaktır" denildi.

 

SAVCILIK: BİSMİL’DE 3 KİŞİ ATEŞLİ SİLAHLA VURULDU

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde 1 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan dünkü olaylarla ilgili Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı çok yönlü soruşturma başlattı. Savcılık, olaylarda ateşli silah kullanıldığının belirlendiğini, soruşturma sonunda kim ya da kimlerin ateş ettiğinin ortaya çıkarılacağını bildirdi.

Savcılık, olayların çok yönlü olarak soruşturulduğunu ve kim ya da kimler tarafından ateş açıldığının soruşturma sonunda ortaya çıkacağını kaydetti.

BAKAN GÜNEŞ: TALİMAT VERDİM, OLAY İNCELENİYOR

İçişleri Bakanı Osman Güneş, Trabzon'da gerçekleştirilen “5. Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı”nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararını protesto etmek amacıyla düzenlenen protesto gösterilerine dikkati çekerek, “Güvenlik güçlerimizin uzun süre beklemesi, uyarması sonucu dağılmayan gruplara müdahale edildi. Bu arada Bismil'de birtakım olaylar yaşandı” dedi.

İzinsiz gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin kalabalığı defalarca uyardığını belirten Güneş, sözlerine şöyle devam etti:

“Protesto eyleminde bulunan kalabalığa çeşitli şekillerde defaatle uyarılarda bulundu. Normal şartlarda sürdürülen bir protesto eyleminin, hukuki çerçevede kalan bir eylemin zaten bir müdahale edilecek tarafı yok. Bir suç işlenmeye başlandığında, yasal çerçeve aşıldığında güvenlik güçleri görevini yapmak durumundadır. Grup dağılmamakta ısrar edince güvenlik güçleriyle bir arbede yaşandı ve güvenlik güçlerinin bir müdahalesi söz konusu oldu. Bu müdahalede hepimizin bildiği gibi maalesef yaralanan vatandaşlarımız oldu ve yine üzülerek ifade ediyorum ki bir vatandaşımız da hayatını kaybetti. Bu son derece üzüntü verici bir durum. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum, ailesine başsağlığı diliyorum.”

Bölgedeki olaylara ilişkin inceleme başlattıklarını kaydeden Bakan Güneş, “Zaten Cumhuriyet Başsavcılığı derhal tahkikata başladı. Biz de idari açıdan olayı inceletiyoruz. Olaylar kontrolümüzde, öyle sıra dışı herhangi bir şey şu anda söz konusu değil” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Güneş, müfettişlerin olayları incelemek üzere görevlendirilip görevlendirilmediği yönündeki bir soruya da “Evet ben talimat verdim. Görevlendirme yapılıyor. Arkadaşlarımız gidip inceleyecekler. Cumhuriyet Savcılığı zaten tahkikata başladı. Onlar da ayrıca konuyu inceletiyorlar. Gerekli incelemeler tamamlanınca sonucuna göre ne gerekiyorsa o tedbir alınacak ve yapılacak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!