Birilerinin yargıcı olmamak için emekli oluyorum

Güncelleme Tarihi:

Birilerinin yargıcı olmamak için emekli oluyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 00:00

Altun, bakanlık listesinin kazandığı HSYK seçimlerinin yapıldığı 17 Ekim’in birinci yıldönümünü, istifası için özel olarak seçtiğini belirterek, “65 yaşına kadar sürdürmeyi istediği yargıçlıktan nefes alamaz hale geldiği ve birilerinin yargıcı olmamak adına istifa ettiğini” söyledi. Altun dün YARSAV’daki basın toplantısında, istifasını şöyle açıkladı:

Allah verdikçe verdi

- “Bugüne kadar ‘ulusun’ yargıcı olan ben, ‘birilerinin’ yargıcı olmamak adına, yaşanan sürece de isyan ederek, çok sevdiğim yargıçlık mesleğimi sonlandırmak üzere emeklilik dilekçemi sundum. Tam bir yıl sonra bugün, 17 Ekim 2011. Yitik yargı yıldönümü. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız yargısını kaybetti. Kurucu değerleri önemseyen, demokrasinin vazgeçilmezliğine inanan, hukukun üstünlüğü ülküsüne bağlı, yandaşlığı içine sindiremeyen bizler kaybettik. Birilerinin hayalleri gerçek oldu. Allah verdikçe sınıf arkadaşı verdi. Türk Yargısı dizayn edildi.

- (Karşılaştığınız bir baskı oldu mu? sorusu üzerine) Ben çalıştığım daire açısından şanslıydım. Bazı arkadaşların yaşadığı olumsuzluklar oldu. Muhatap olduğumuz bazı şeyler de var tabii ki. Biz bu sene adli yıl açılışında odalarımıza gittiğimizde çantamızda birer tane poşet bulduk. Bunun içerisinde dosya açma teli, bant, silgi, post-it, 4 tükenmez kalem vardı. Bunlar demek ki bizim eksiklerimizdi. Hafta sonu ve akşamları eve taşımamız için bunlar artık tescil ettiriliyor. Biz zaten çalışıyoruz. Ancak, hâlâ bizden 20 dosya okunuyorsa, 30-40 dosya okumamız isteniyor. Siz böyle bir ortamda sağlıklı karar çıkabileceğine inanıyor musunuz? Ben böyle bir duruma alet olmak istemiyorum.”

Birine yakın olmak yetiyor

- (Yeni HSYK ile neler değişti? sorusu üzerine) Eskiden kıdem ve liyakat vardı. Bu kavramlar gerçekten içi dolu kavramlardı. Şimdi sadece sınıf arkadaşı ya da birine yakın olmak yetiyor. Seçimler ya da başka bir yere görevlendirmeler sırasında emeğe saygı vardı. Bakıyorsunuz yargı KHK ile dizayn edilmiş oluyor. Yargıtay Başkanlığı seçimine katılabilmek için 6 yılınızı doldurmuş olmanız gerekiyordu. Son çıkarılan KHK ile 3 yıla indirildi bu süre. Yargıtay üyeliği donanımıyla gelmiş olsalar ‘tamam’ diyeceğim. Bunlar daire başkanı olarak bana göre seçilmekte değil atanmakta.”

İlk istifa 26 Eylül’de

- Yargıtay 1’inci Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Celal Çelik, 26 Eylül’de benzer gerekçelerle istifa etmişti. Önümüzdeki günlerde yeni istifaların olması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!