Biri bu adamı durdursun

Güncelleme Tarihi:

Biri bu adamı durdursun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 23:15

BALIKESİR’in Manyas ilçesinde kâğıdın yanı sıra deri, cam, seramik, tuval ve ahşap üzerine çalışmalar yapan ebru sanatçısı Osman Şimşek, çay, göl ve yalak gibi yerlerdeki denemelerinin ardından şimdi de Marmara Denizi’nde ebru yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Şimşek, denizi ‘ebru teknesi’ olarak kullanmayı ilk olarak Bandırma’da öğretmenlik yaparken 1981’de denemiş ancak sonuç alamamış. 35 yıl sonra çalışmalarını yeniden Marmara kıyılarına taşımış. Balıkesir’in Erdek ilçesindeki Düzler sahilinde ‘ebru teknesi’ kuran Şimşek, özel boyalar kullandığını söylüyor. Ebru çalışmalarını denize taşıyan ilk kişi olmakla övünen Şimşek şöyle konuştu: “Denemeler sonucunda olumlu sonuçlar aldım. Suyun sakin olduğu zamanlarda istediğim sonuçları daha iyi almaya başladım ve bu çalışmayı giderek ilerlettim. Deniz üzerinde ebruyu klasik bir ebru sanatçının yapması mümkün değil. Solvent bazlı boyalar kullananlar bu işi yapabilir. Sürekli deniz kenarlarında olduğumuz için bu işi sürekli düşünmüştüm. Bu çalışmayı istersek ilerleyen zamanlarda büyük alanlara da yayabiliriz. Dünyada denizde böyle bir şeyin olmadığını biliyorum. Deniz üzerinde ebruyu ilk kez ben yaptım. Ayrıca denizin üzerinde ebru sergisini de ilk defa burada ben açtım. Vatandaşlar, çok çeşitli şekillerde Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurabiliyorlar. Başvurunun bir maliyeti var ve bunu karşılayacak durumda değilim. Destek bulmam halinde bazı çalışmalarımda rekor denemesi yapabilirim.”

Ebruyu “suya dokunuş” olarak tanımlayan, bu sanatın insana güzel duygular yaşattığını vurgulayan Şimşek, “30 yıldır hiç ara vermeden, hemen hemen her gün ebruyla meşgul oluyorum” dedi.

Klasik sanatçıların “Ustalarımızın yolundan ayrılmamalıyız ve onların yaptıklarını tekrarlamalıyız” görüşünü savunduğunu belirten Şimşek, “Ben bu görüşe katılmıyorum. Yenilikler araştırmaktan ve görmekten hem heyecanlanıyorum hem de başkalarının yaptığını görünce mutlu oluyorum” diye konuştu. 

'DENİZİ KİRLETEN CEZA ALMALI'
Prof. Dr. Bayram Öztürk (İÜ Su Ürünleri Fak. Öğr. Üyesi-Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı): “Çevre Kanunu’na göre ceza alması lazım. Çünkü denizi kirletiyor. Denizde yapılacak her türlü faaliyette, çevre ve tarım bakanlıklarından izin zorunludur. ‘Deniz canlılarına zararı var mı’ sorusunun cevabı Tarım, ‘Doğal hayata zararı var mı ‘sorusunun cevabı da Çevre Bakanlığı’nda. Ebruda kullandığı kimyasalların açık ismini vermesi de lazım.” 

'EKOSİSTEME ETKİSİNİ DÜŞÜNMELİ'
Dr. Uygar Özesmi (Çevre Bilimci- TEMA Vakfı ve Greenpeace eski Genel Müdürü): “Doğaya yaptığımız her müdahalenin eninde sonunda bir etkisi var. Dolayısıyla doğaya herhangi bir müdahale yapmadan önce su kaynaklarını, toprağı, havayı kullanırken hep düşünmemiz gereken, ‘Acaba benim ekosisteme etkim nedir?’ Bir sanatçı duyarlılığıyla mutlaka bu konuda bir araştırma, etkisi konusunda bir değerlendirme yapılmalı. İzin alma konusunda da duyarlı olacağına inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!