Birdal ve Zana'ya ziyaret istemine ret

Güncelleme Tarihi:

Birdal ve Zanaya ziyaret istemine ret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin insan hakları ve demokratikleşmeden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Harold Hoangju Koh, Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye'de 1984 yılından beri idam cezasının uygulanmamasına şaşırdı.

Koh, iki bakan ile yaptığı görüşmede teröristbaşı Abdullah öcalan'ın idam cezasına çarptırılmasını da gündeme getirdi. Her iki Bakan, Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu ve Öcalan ile yargı sürecinin devam ettiğini bildirdiler. ABD'de idam cezasının uygulanmasına dikkat çeken Türk yetkililer, Türkiye'de de idam cezasının olduğunu ancak 1984'den beri hiçbir idam cezasının uygulanmadığını belirttiler. Koh'un bunun üzerine, ‘‘İdam cezasını uygulamıyorsunuz öyle mi!’’ dediği öğrenildi.

APO'YA İDAM MESELESİ

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Koh ile yaptığı görüşmede Türk polisleri ve teknik personelin ABD'de eğitimi ile hákim ve savcıların mübadelesinin de gündeme geldiğini söyledi. Türk, ABD'deki insan hakları ihlalleri konusunda da bilgi aldı.

Önceki gün Ankara'ya gelen Koh, dün temaslarına insan hakları dernekleri yöneticileriyle görüşerek başladı. Alman Dışişleri Bakanı Fischer gibi önce IHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Yavuz Önen ve Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile Sheraton Oteli'ndeki kahvaltıda bir araya gelen Koh, daha sonra Dışişleri Bakanlığı'na geçerek Müsteşar Yardımcısı Uluç Özülker ile görüştü. İnsan hakları dernekleri yöneticileriyle yaptığı görüşmede, çok değerli bilgiler aldığını ifade eden Koh, görüşmede Abdullah Öcalan hakkında idam cezası verilmesinin gündeme geldiğini söyleyerek, bu konuda daha fazla bilgi vermedi.

Koh'un Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde bulunan İHD eski genel başkanı Akın Birdal ile Leyla Zana'yı da ziyaret etmek istediği, ancak bu talebinin geri çevrildiği öğrenildi. Adalet Bakanı Türk, cezaevlerinde bulunanları sadece birinci dereceden yakınları ile Türkiye'nin üyesi bulunduğu uluslararası kuruşların temsilcilerinin ziyaret edebileceklerini Koh'a ilettiğini söyledi.

ABD'li Bakan Yardımcısı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sema Pişkünsüt'ü de ziyaret ederek, komisyonun çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!