Bir ustanın dünyasına açılan kapılar

Güncelleme Tarihi:

Bir ustanın dünyasına açılan kapılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 09:39

Kendine özgü üslubu ile Türk resim sanatının kilometre taşlarından biri olan Nuri İyem'in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği yapıtlardan oluşan retrospektif sergi 29 Kasım'da Tüyap İstanbul Sergi Sarayı'nda açılıyor. "Dünden Yarına Nuri İyem" sergisi 13 Aralık'a kadar sürecek.

Haberin Devamı

Sanatseverler, çağının önemli tanıklarından biri olan bir ustanın, Nuri İyem'in sanatının çeşitli evrelerini örnekleyen yapıtları krolonojik, tematik bir düzenleme içinde görme olanağı bulacaklar.

Nuri İyem retrospektif sergisi, Evin Sanat Galerisi tarafından başlatılan ve plastik sanatlar alanında Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek olan bir arşiv çalışmasının ikinci aşamasını oluşturuyor.

Yapılan duyurularla ellerinde Nuri İyem'in yapıtları bulunan sanat dostları, koleksiyonerler ve kurumlar ile ilişkiye geçilerek 19-27 Kasım 2001 tarihleri arasında ellerindeki yapıtları Apple-Bilkom Bilişim Hizmetleri tarafından hazırlanmış sanat ürünleri arşiv programına dijital olarak kayıt edilecek.

Sahiplerine her yapıt için Nuri İyem tarafından imzalanan bir sertifika verilecek. Bu çalışma sonucunda Nuri İyem'in ulaşılabilen tüm yapıtları elektronik ortamda gelecek kuşaklara kaynak olabilecek biçimde saklanmış olacaktır. Ayrıca sergi sonrası bir CD ile 600 sayfalık bir kitap hazırlanacak.

Haberin Devamı

İki aşamalı bu etkinliğin düzenleme ve yürütme kurulu Mehmet Güleryüz, Neş'e Erdok, Nedret Sekban, Abdülkadir Günyaz, Turgay Gönenç, Kıymet Giray, Ahmet Kamil Gören, Erhan Karaesmen, Deniz Kavukçuoğlu, Cengiz Akıncı, Haşim Nur Gürel, Hasan Tanla ve Ümit İyem'den oluşmaktadır. Arşivleme çalışması için geleceği düşünülen iki binin üzerindeki yapıttan Nuri İyem retrospektif sergisinde yer alacak resimler bu kurul ve Nuri İyem tarafından seçilecek.

"Dünden Yarına Nuri Ä°yem" sergisi  ile eÅŸ zamanlı olarak izlenebilecek olan Eczacıbaşı Sanal Müzesi'nce hazırlanan "Nuri Ä°yem Retrospektifi" baÅŸlıklı sanal serginin ön tanıtımınaÂwww.sanalmuze.org adresinden ulaşılabilir.

 

 

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!