Bir ustanın 60 yıllık serüveni

Güncelleme Tarihi:

Bir ustanın 60 yıllık serüveni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 15:37

"Neden resim yapıyorum... Kendi hissettiklerimi anlatmak için. Geleceğin ya da geçmişin değil resmin peşindeyim ben." Tualin karşısında geçen 60 yılını bu cümlelerle özetleyen Avni Arbaş'ın, çeşitli dönemlerinden örnekler sunan kapsamlı sergi İş Bankası Kibele Sanat Galerisi'nde.

Haberin Devamı

Türk resim sanatının kilometre taşlarından biri olan Avni Arbaş'ın 60 yıllık serüveni kapsamlı bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

"Kendimi bildim bileli resimle içiçeyim" diyen Arbaş ustanın çeşitli dönemlerini yansıtan yapıtların yeraldığı sergi, 7 Aralık'tan başlayarak 26 Ocak tarihine kadar İş Bankası Kibele Sanat Galerisi'nde açık kalacak.

Sergi ile eşamanlı olarak bir de kitap hazırlandı. Eleştirmen Ferit Edgü'nün kaleme aldığı kitap Arbaş'ın sanat anlayışını anlatıyor yaşamından kesitler sunuyor.

Ressam Avni Arbaş 1919 yılında doğdu. Resim sanatıyla ilişkisi çocukluk günlerinde başladı. Babasının çalışma odasında gördüğü suluboyalar onun resim sanatına yönelmesinde etken oldu. Sanatçı ilk resim çalışmalarını da babasıyla birlikte yaptı.

Haberin Devamı

"Hiç bir zaman 'ne yapmalıyım, ne olmalıyım' diye düşünmedim" diye anlatıyor o dönemi Arbaş. O zaten yaşamını resim sanatına adamaya daha küçük yaştayken karar vermiş.

1946 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirip Fransa'ya giden Avni Arbaş, sanat yaşamının 30 yılını burada geçirdi.

1977 yılında Türkiye'ye dönen sanatçı, resim sanatından hiç uzak kalmadan geçirdiği 60 yılını tek bir cümleyle özetliyor: "Kendime hiç ihanet etmedim. "

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!