Bir tartışmanın anatomisi: Hugo'da küfür olayı gerçekten yaşandı mı?

Güncelleme Tarihi:

Bir tartışmanın anatomisi: Hugoda küfür olayı gerçekten yaşandı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 15:07

“Hugo yarışmacısı canlı yayında küfretti mi?” tartışması geçtiğimiz hafta Türkiye’de sosyal medyanın gündemini en çok işgal eden konu oldu. Olayın gerçekten yaşanıp yaşanmadığı kadar neden bir anda gündeme oturduğuna dair de spekülasyonlar üretildi. Farklı aktörlerden gelen açıklamalar kafaları karıştırmaya devam ederken Hurriyet.com.tr okurları da anketlerimizde kullandıkları on binlerce oyla taraflarını belli etti. Çoğunluk olayın gerçek olduğundan emin. Kayıtların akıbetiyle ilgili görüşler ise muhtelif.

Haberin Devamı

Her şey Ekşi Sözlük’te “hugo’da küfreden çocuk” başlığına yazılan bir entry’le başladı.

Aslında başlık yeni değildi; 2003 yılında açılmış, sonrasında zaman zaman münferit entry’lere de konu olmuştu. Ancak 17 Ocak tarihinde ‘taksimin delisi cenk’ isimli kullanıcının, “sene oldu 2015, hala bulunamayan kayıttır. yok mu kardeşim bunu da bulabilecek bir delühanlı?” yazması tabir-i caizse bir fitili ateşledi.

Başlığın canlandığını gören herkes 1993’te yaşandığı öne sürülen olayla ilgili hatırladıklarını ortaya dökmeye başladı.

GAZETE ARŞİVLERİNİN TOZU ÜFLENDİ
Olayın yaşandığı anın videosunun bir türlü bulunamaması ve yarışmanın sunucusu Tolga Gariboğlu’nun kesin inkârları da eklendikçe tartışma alevlendi. Dönemin televizyon yazarlarının köşelerinin araştırılmasına kadar gitti iş.

Haberin Devamı

Tartışma büyüdükçe sosyal medyaya, oradan da anaakım medyaya sirayet etti.
Örneğin Hugo programının yapımcılarından olan Alphan Manas’ın, Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “O küfür olayı doğruydu. Tolga bana kendisi aktardı” demesi büyük ses getirdi.

EKŞİ SÖZLÜK’TE SULAR DURULMUYOR
O esnada Ekşi Sözlük yazarları başlığa entry yağdırmayı sürdürdü. 

‘gurami’ isimli kullanıcı 1993’te Hugo kadrosunda çalışan kurgucuyla günümüzde birlikte çalıştığını belirterek, “Bizzat yayın sırasında bu küfürleri duyan ve daha sonra reklam arasına girme direktifini alan kişi de bizzat kendisi. Olay yaşanır yaşanmaz zaten Tolga Gariboğlu hemen kayıtların silinmesini istemiş. O dönemde zaten seyircilerin yayınları kaydetmek gibi bir durumu da olmadığından, yayın kaydının bulunduğu tek yer olan Kanal 6 arşivlerinden Hugo’nun o bölümü silinmiş” diye yazdı.

Böyle ikinci el kaynaklardan edinildiği iddia edilen bilgiler komplo teorilerini de alevlendirdi. Tolga Gariboğlu’nun küfre maruz kalmayı gururuna yediremediğinden telefondaki çocuğu ortadan kaldırtmasından, bir neslin çocuklarının “paylaşılmış psikotik bozukluk” yaşadığına dair ipe sapa gelmez çok sayıda yorum yapıldı.

‘O ÇOCUK BENİM’ DEDİ AMA İNANDIRAMADI
Ekşi Sözlük’te bir yazarın “O çocuk benim” çıkışı da büyük ses getirdi.

Haberin Devamı

‘asliarar’ kullanıcı adlı yazar, entry’sinde o gün yaşananlara dair aklında kalan tüm detayları aktardığını belirtti. Ancak bu entry de şüpheyle karşılandı. Yazarın kimliğini açıklamak istememesi de şüpheleri kuvvetlendirdi.

Öte yandan programın yönetmeni Ahmet Çelenk tartışmaya dahil oldu. Çelenk, Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Ne kadar süre yönettiğimi hatırlamıyorum. Zira üzerinden 20 seneyi aşkın süre geçti. Ama benim yönettiğim programlarda böyle bir şey yaşanmadı” diye konuştu.

TOLGA ABİ: ‘SÖYLEYECEKLERİM VAR, CANLI YAYINDA AÇIKLAYACAĞIM’
Tartışmanın kilit ismi Tolga Gariboğlu da günlerdir süren sessizliğini Hurriyet.com.tr için bozdu.

Haberin Devamı

ABD’de hayata geçirmeyi planladığı bir proje üzerinde çalıştığını ifade eden Gariboğlu, olayla ilgili söyleyeceklerini Türkiye’ye dönünce canlı yayında dile getireceğini belirtti. Gariboğlu’nun bu ketum hali bir kez daha herkesin merakını kurcaladı.

TV YAZARI YÜKSEL: ‘PROGRAMI İZLEDİM VE YAZDIM, YANLIŞ OLSA TEKZİP EDİLİRDİ’
Son olarak dün, 1 Ekim 1993 tarihli Tercüman gazetesindeki köşesinde olayı aktaran gazeteci Barbaros Yüksel küfür edildiği öne sürülen programı bizzat izlediği yönündeki açıklamasıyla dikkat çekti.

Hurriyet.com.tr’ye konuşan Yüksel, “Şimdiki gibi çok sayıda televizyon kanalı ve sosyal medya olmadığı için o dönemki köşelerimiz çok ilgi görüyordu. Zaten yanlış bir içerik olsa, Tolga’dan ya da çevresinden tepki gelirdi. Tekzip gelirdi” dedi.

Haberin Devamı

Yüksel, “Tolga’nın neden bu olayı sakladığını bilmiyorum. Ekranda insanlar izledi. O dönemde de şu an olduğu gibi çok konuşuldu. Hatta bizim gazetede de epey konusu döndü, ‘Dünkü programı izlediniz mi?’ diye. O dönem Kanal 6’da çalışanlar da bunu bilir. Belki de Tolga tekrar bu konuyla gündeme gelmemek icin gizliyor bu olayı. Bilemiyorum. Çünkü aslında çok başarılı bir insandı. Programı da çok iyi götürüyordu. Kamuoyundan bu kadar uzak kalmışken, şimdi böyle bir olayla hatırlanmak istemiyor olabilir” ifadesini kullandı.

Bir tartışmanın anatomisi: Hugoda küfür olayı gerçekten yaşandı mı
Yüksel Facebook sayfasındaki bir paylaşımla da olayı doğruladı

HURRIYET.COM.TR OKURLARI NE DİYOR?
Bütün bunlar olurken Hurriyet.com.tr okurları da tartışmadaki taraflarını anketlerimizde kullandıkları oylarla ve haber altı yorumlarıyla belli ettiler.

Haberin Devamı

“Sizce Hugo’daki küfür olayı gerçekten yaşandı mı?” sorusuna yüzde 41 kesinlikle ‘evet’ derken, ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 31’de kaldı.

Bir tartışmanın anatomisi: Hugoda küfür olayı gerçekten yaşandı mı

Komplo teorilerine dair ankette ise katılanların yüzde 68 (43+18+7) gibi ezici bir çoğunluğu olayın gerçekten yaşandığını ifade etti. Programın kayıtlarının akıbetinin ne olduğu konusu ise çok daha şüpheli.

Bir tartışmanın anatomisi: Hugoda küfür olayı gerçekten yaşandı mı

Son olarak Tolga Gariboğlu’nun Türkiye’ye dönüşte ne açıklayacağı sorusunda fikir beyan eden Hurriyet.com.tr okurlarının yüzde 38’ine göre inkar sürecek. Yüzde 25 ise kaydın Gariboğlu ile birlikte ortaya çıkabileceği umudunu sürdürüyor.

Bir tartışmanın anatomisi: Hugoda küfür olayı gerçekten yaşandı mı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!