Bir sel eksikti

Güncelleme Tarihi:

Bir sel eksikti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 01:49

Sağanak yağmur Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerini vurdu. Bir kişinin ölümüne neden olan dere taşkınları sonucu Ordu, Giresun, Rize ve Artvin'de yüzlerce ev ve işyeri oturulamaz hale gelirken, maddi zarar trilyonları buldu.

Bölgede çarşamba günü akşamdan itibaren etkili olan yağmurla yüksek kesimlerde hayat durdu. Ordu'nun özellikle Gülyalı, Ulubey ilçelerinde büyük hasar meydana geldi. Ulubey İlçesi'ne bağlı Refaiye Köyü'nde taşan Divani Irmağı'nın sularına kapılarak ölen 41 yaşındaki Ayşe Yüksel'in cenazesi dün köyünde toprağa verildi. Ulubey'de Kriz Masası oluşturuldu. Ordu Vali Vekili Hüseyin Demirciler, ‘‘İlk belirlemelere göre Gülyalı İlçesi'nde çok sayıda ev ile Yatılı Bölge Okulu büyük hasar gördü. Aynı bölgede bir tüpgaz dolum tesisi ile Ordu Özel Koleji'nde ciddi hasar var. Kapanan Fatsa, Kumru ve Aybastı ilçelerinin yolları da Karayolları ve Köy Hizmetleri ekipleri tarafından açıldı’’ dedi. Giresun Valisi Ali Haydar Öner yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ‘‘Giresun merkezde bazı ev ve işyerlerini su bastı. Bulancak'ın Pazarsuyu ve Duroğlu beldeleri ile Dereli ve Yağlıdere ilçeleri selden büyük zarar gördü. Dereli ilçesinde 500'e yakın ev ve işyeri sel sularından zarar gördü. Bazı tarihi köprüler yıkıldı, içme suyu şebekeleri harap oldu. Dereli İlçesi'ne selin yarattığı tahribat nedeniyle ulaşılamıyor. Elektrik ve telefon hatları da zarar gördü. Su kuyuları tahrip olduğu için Giresun il merkezinde de su sıkıntısı yaşanıyor. Zarar şu an 9 trilyonu aşıyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden 450 milyar lira afet desteği istedik. Başbakanlık Acil Durum Yönetim Genel Müdürlüğü'nden de acilen 450 milyar talepte bulunduk. Devlet Bakanı Hasan Gemici ilk etapta 250 milyar gönderdi. Kızılay'dan 200 çadır ve 30 battaniye geldi’’

Şiddetli yağmur Sinop'un Ayancık ve Türkeli İlçeleri'nde de hayatı felç etti.


19 saat mahsur kalanları Özel Tim kurtardı

Bulancak Çöplüğü'nde çöp toplayan Mehmet Akif Koçak ile Necmettin, Fahrettin ve Fatih Cesur kardeşler 19 saat mahsur kaldı. Suyla çevrili çöp yığınlarının üzerinde geceyi geçiren 4 kişiye ulaşmak için özel tim elemanları yakınlarındaki bir ağaca halat attı. Mahsur kalanlar polis ekiplerinin yardımıyla ipe tutunarak sel alanını aşıp canlarını kurtardı.


Telefonlar 14 saat kesildi

Ordu‘da telefon ve GSM hatları da 14 saat kesik kaldı. Telekom ekiplerinin aralıksız çalışmaları sonucu telefon bağlantısı dün saat 13.00'ten sonra sağlanabildi. Ancak yüksek kesimlerde yaşanan heyelan nedeniyle yakınlarını merak eden vatandaşlar telefonları kitledi.


2 gün daha yağış

Ordu Emniyet Müdürü Ömer Sağırkaya, ‘‘Yağışın devam etmesi halinde Mesudiye İlçesi'ndeki Melet Irmağı'nın taşmasından korkuyoruz. 2 gün daha yüksek kesimlerde şiddetli yağış bekleniyor’’ dedi. Meteoroloji yetkilileri de, Ordu'nun yüksek kesimlerinde devam eden yağışın 2 gün daha sürmesinin beklendiğini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!