Bir günde altı oklu rozetleri çıkarıp ampulleri yakalarına taktılar

Güncelleme Tarihi:

Bir günde altı oklu rozetleri çıkarıp ampulleri yakalarına taktılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2007 00:00

AKP Batman Milletvekili Avukat Mehmet Emin Ekmen (32), Gercüş’ün on bin kişilik meşhur Ekmen Ailesi’nden. Ekmenler, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra CHP’liydi. Çok partili döneme geçilince ailenin bir bölümü Demokrat Partili oldu. Zaman içinde de Adalet Partisi’ni, Refah Partisi’ni ve AKP’yi tercih ettiler.

Ailenin haberimize konu olan CHP’li bölümü devlet bakanları, üçü kadın olmak üzere muhtarlar ve belediye başkanları çıkardı. İl ve ilçe teşkilatlarında, sendikalarda yöneticilik yaptılar. Her zaman CHP’nin Güneydoğu’daki en önemli kalelerinden biri oldular.

Taa ki son seçimlerde yeğenleri AKP Batman İl Başkanı Avukat M. Emin Ekmen, Recep Tayyip Erdoğan tarafından Batman ikinci sıradan milletvekili adayı gösterilene kadar. Emin Ekmen, AKP’den aday gösterilince, hepsi de CHP’li eski belediye başkanı, il başkan ve yöneticisi, gençlik ve kadın kolları başkan, emekli sendikacı aileye mensupları 12 Temmuz’da topluca istifa etti. Yakalarından CHP’nin sembolü altı oku çıkarıp, ampul rozetini taktılar. Üç bin sosyal demokrat akraba, bütün gücüyle yeğenlerinin seçim çalışmasına katıldı ve 73 bin oyla Meclis’e girmesinde önemli rol oynadı.

Ailenin, aralarında sosyalistlerin de bulunduğu sosyal demokrat kanadının AKP’ye topluca geçişi, CHP’nin oy oranının Güneydoğu’da yüzde 2’lere düşmesini, AKP’nin de bu bölgede yüzde 65-70 gibi Türkiye ortalamasının çok üstünde oy almasını açıklayan en çarpıcı örneklerdendi. Kalkıp Batman’a gitmeli, Türkiye’nin siyasi tarihine geçecek, 22 Temmuz 2007 seçiminin profillerinden biri olarak araştırmalara konu olacak Ekmen Ailesi’yle konuşmalıydık. İşte size bir Türkiye gerçeği...

Av. M. Emin Ekmen (AKP Batman Milletvekili)

Ailenin etrafımda birleşmesi bir onur

Bir uzlaşma ismi olarak Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiriyle AKP il başkanı ve milletvekili adayı oldum. Geçmişinde en ufak defo bulunmayan bir aileye mensup olmaktan gurur duyuyorum. Ailemiz, ilk kez 1977’de, seçilemeyen bağımsız aday rahmetli Dr. Ekrem Ekmen’in etrafında birleşmişti. Ekmen Ailesi’nin şimdi benim etrafımda birleşmesi, sorumluluğumu artıran bir onur. Devletle menfaat ilişkileri bulunan bir müteahhit ailesi değiliz. "Emin milletvekili seçildi, bize iş ve menfaat sağlayacak," diyecek kimse yok. Ailemin benden beklentisi, tüm Batman’da oluşan sevgi halesinin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi. Milletvekili sıfatımla dedelerimin hizmetini sürdürür, Batman’nın sorunlarına kalıcı çözüm bulabilirim. Bölge halkıyla devletin buluşmasında rol oynamak istiyorum. Abdullah Gül’le Kayseri ile Batman’ı kardeş şehir yapma projemiz hayata geçtiğinde, etnik kimlik üzerinden Türkiye’yi bölmek isteyenlere iyi bir mesaj olacak.

KADIN OYLARININ TAMAMINI ALDIĞIMIZDAN EMİNİM

Batman’da bütün ezilmiş ve dışlanmışlarla buluştuk. Kişisel gelişimlerini sağlayacak ve ailelerinin de meşru göreceği takı tasarım, bilgisayar kursu, sanat atölyeleri gibi güvenilir sosyal yaşam alanları kurarak genç kızlarımızın üzerindeki aile ve çevre baskısını azaltabiliriz. Bu alanları şehir merkezinde değil, varoşların ortasında açmalıyız. Çünkü ÇATOM’a ya da liseye giden kızlarımızdan hiç intihar eden yok. Bölgede kadına yatırımı AKP yaptı.

Üç yılı aşkın süredir "şartlı nakit transferi" adı altında bir çocuk yardımı var: 0-6 yaş grubundaki çocuğunu her ay sağlık ocağına götürmesi ve 6-18 yaş arasındaki çocuğunun okula devamsızlık etmemesi kaydıyla devlet para ödüyor. Çocuk sayısının fazlalığı da göz önüne alındığında her eve üç ayda bir yaklaşık 500-600 YTL giriyor.

Düzenli sağlık ocağına gittikleri için hem çocuk ölümleri azaldı, hem de okula giden kız çocuklarının sayısı yüzde 10 arttı. Türkiye’de şartlı nakit transferi sayesinde 500 bin çocuk okula başladı. Bölgedeki kadın oylarının tamamına yakınını aldık. Çünkü bu parayı babaya değil, anneye verdik. Ailenin ekonomisi anne tarafından yönetilir hale geldi. Daha önce fert olarak kıymeti bulunmayan, şiddet gören kadın, kocası tarafından dikkate alınmaya başladı, özgüvenini buldu. Batman’da, 2002 seçimlerinde yüzde 5 oy aldığımız DTP’nin kalesi varoşlardaki oy oranımız bu sayede yüzde 25 ila 75’lik bir orana ulaştı. Hele varoştaki kadın oylarının neredeyse tamamını aldığımızdan eminim.

Kemal Nehrozoğlu ile Mehmet Şimşek de Ekmenler’den

Ekmen Ailesi, yüz yıl önce Ahlat’tan Gercüş’e gelip yerleşen Hasan Şemdin’e dayanıyor. Hasan Şemdin’in babası, 1914’te İngilizler’in Basra’yı işgali sırasında, Osmanlı kuvvetleriyle birlikte İngilizler’e karşı savaşmış. Bir İngiliz uçağını düşürünce adı tarihi belgelere geçmiş. Oğulları, Cumhuriyet’le birlikte tek partili dönemde CHP’nin atadığı ilk belediye başkanlarından. Ailenin bir bölümü 84 yıldır CHP’liyken bir kolu da DP-AP-RP çizgisinden AKP’ye uzanan bir yol izlemiş. Hasan Şemdin’in oğulları Bedrettin, İbrahim, Şevki, 1926’dan çok partili döneme kadar CHP’den; Salih Dede ve Musa Kazım Amca da AP’den belediye başkanı seçildi.

1971’de 23 yaşındaki CHP’li Ayhan Ekmen, Türkiye’nin üçüncü kadın belediye başkanı oldu. Türkiye’nin ikinci kadın Belediye Başkanı (1956-60) da Ayhan Ekmen’in halası Zekiye Ekmen. Ayhan Hanım’ın ağabeyi Adnan Ekmen, 12 Eylül 1980 darbesine kadar Gercüş belediye başkanıydı. 1987’de Mardin, 1991’de SHP’den Batman milletvekili seçildi, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı. 20 yıl köy muhtarlığı yapan yenge Naile Ekmen Türkiye’nin ilk kadın muhtarlarından. Bedrettin Ekmen, 1989-2004 arasında CHP’den belediye başkanlığı yaptı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ve AKP’nin gözde isimlerinden Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek de Ekmen Ailesi’nden.

Emin ailemizi bir araya getirdi

Faruk Ekmen (40), abisi. Eczacı:
"Ailenin DP kökenli kolundanız. Kardeşim ve AKP, yıllardır ayrı görüşteki ailenin birleşmesine vesile oldu. Ailenin birliği devam edecek. Herkes Emin’e güveniyor. DTP’nin en güvendiği mahalleler bile AKP’ye oy verdi. Bizim ailenin çok zengini yoktur, okumuşu çoktur. Üniversite bitirme oranı çok yüksek. Ailemizle gurur duyuyoruz."
/images/100/0x0/55ea1db1f018fbb8f86c34fd

HALA AZARLIYOR: HAREM SELAMLIK YAPMAYIN!

Ekmen Ailesi’nin disiplini, organizasyon yeteneği, değme organizatörlere taş çıkartır. Tüm randevular tıkır tıkır işliyor. 60’ın üzerinde çoluk çocuk, hamile yaşlı aile üyesinin, toplu fotoğraf çekiminin yapılacağı parka beş dakika gecikmeyle vardığımızda, bizi sabırsız bekleyişlerine tanık olduk. Hala Zekiye Ekmen, toplu fotoğraf çekimi sırasında kadınların bir kenarda toplandıklarını görünce hafif bir azar tonuyla sesleniyor, "Hemen harem selamlık oldunuz!" Bir yandan açıklıyorlar: "Ekmenler, özgüven ve zekalarıyla ünlüdür. Kızlar da mutlaka liseyi okur. Kazandığı ya da istediği takdirde üniversiteye gider. Lise biter bitmez evlendirilen kızımız yoktur." Ekmenler’in tesettürlü kadınları Batman koşullarında İstanbul’la yarışan şıklıkta. Türbanları, çanta ve ayakkabıları, takılarıyla...

SEÇMENE BARBİE BEBEK BİLE ALINMIŞ

Kadınlar, seçim çalışmalarında ev ev, gecekondu gecekondu, 45 derece sıcakta dolaşıp yüz yüze konuşmuşlar. Ellerinde liste, insanların tek tek ihtiyaçlarını tespit etmişler. Buzdolabı, hatta barbie bebek bile almışlar.


Altı oku çıkarırken hiçbir burukluk yaşamadım

Bedrettin Ekmen (54), amcaoğlu. 1984-2004 CHP’den Gercüş Belediye Başkanı: "Bu coğrafyada
/images/100/0x0/55ea1db1f018fbb8f86c34ff
Cumhuriyet siyaseti yapan ilk aileyiz. 84 yıl, büyük zorluklar altında altı ok rozetini taşıdık. Çıkarıp ampul rozetini takarken hiç burukluk yaşamadım. Küçük kardeşim Orhan, CHP il başkanıydı. O da rozetini çıkarırken hiç öfkelenmedi. Baykal artık eski Sovyetler Birliği lideri Brejnev gibi. Etrafında politbüro üyeleri var.

Nasıl AKP’li oldunuz derseniz, çünkü Erdoğan, Türkiye’yi kucaklayan, sosyal demokratları bünyesine katan tek lider. Diğer liderler, Fırat’ın ötesine geçemedi, Türkiye’yi kucaklamama politikası yaptılar. Erdoğan uzun vadeli siyaset yapıyor. İşte bu nedenlerden dolayı AKP’li olduk. Diğer partiler bize kan ve gözyaşından başka hiçbir şey vermedi.

Başbakan, ailemizi sayıp yeğenimizi aday gösterdi. Göstermeseydi yine de AKP’ye verecektim. Sosyal demokrat söylemleriyle, varoşlara hitabıyla, bölgemize hassasiyetiyle gönlümüzü kazandı. Kan ve gözyaşından değil, gelecekten bahsetti. Türkiye’yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkaracak projeler üretti. Başbakan, iç barışı sağlama mücadelesi veriyor. Sınır ötesi harekat üzerinden siyaset yapanlar, bu bölgede oy alamadı. Buradaki Kürtlerin Kuzey Irak’taki Kürtlerle akrabalığı var. Hedefimiz, önümüzdeki yerel seçimlerde Batman merkezi, beş ilçeyi ve on beldesini almak."

Sosyal demokrattım dindar demokrat oldum

Ayhan Güven, eski Gercüş Belediye Başkanı: "Doğma büyüme CHP’liydim. CHP’nin değil, Baykal’ın politikalarını yanlış buluyorum. Baykal, sosyal demokrat değil. Eskiden sosyal demokrattım, şimdi dindar demokrat oldum. Erdoğan halkı sağ-sol, güney-kuzey demeden kucakladı, yeğenimi aday gösterdi."

AKP’ye oy verdim ve hálá ilericiyim

Hüseyin Ekmen (52), amcaoğlu. Halkçı Parti Kurucusu, SİP ve Petrol-İş delegesi: "AKP’ye oy verdim ve beynimdeki ilericiliğim devam ediyor. AKP, AB’ye girmemizi samimiyetle isteyen tek parti. Türkiye AB’ye girerse, Kürt sorunu tamamen çözülür. Bu sorun artık açıkça ve demokratik bir şekilde masa başında konuşulmalı. Kürtler dillerini ve kültürlerini özgürce yaşamak istiyor. Bu masum ve doğal istekle çatışmamak, dayatmalardan vazgeçmek lazım. Ağır da işlese, AB’ye bizi taşıyacak çalışmaları AKP yapıyor. CHP, bırakın solu, sağın da çok gerisinde. Solu temsil eden bir partinin bulunmadığı bugünkü Türkiye koşullarında AKP’yi solcu bir parti gibi görüyorum. Mevcut partilerin en iyisi AKP. Türkiye’yi çağdaşlaştıracak tek parti. Yeğenim Emin ile gurur duyuyorum. Sel baskınında il başkanıydı. Sabahlara kadar çalıştı. Şimdi de çalışacağına inanıyorum."

CHP, MHP çizgisini de aştı

Turgut Ekmen (57), amcaoğlu. Eski DİSK-BAYSEN ve YOL-İŞ yöneticisi: "Sosyalist geçmişimde işçi sınıfının mücadelesinde etkin görevler aldım. Eski CHP ve DEHAP’lıyım. Bölge insanına yaklaşımından dolayı AKP’ye katıldım. 1991’de Süleyman Demirel, Kürt realitesini tanıyorum, dedi, arkasından 3 bin 500 faili meçhul cinayet çıktı. CHP, söylediklerinin arkasından durmadığı gibi neredeyse MHP çizgisini de aştı. Diğer liderler Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat yapılmasını istedikleri halde Başbakan Erdoğan, bunu kabul etmedi. Kürt realitesini samimiyetle kabul etti, soruna siyasi çözüm getireceğine dair bize umut verdi. Emin’in adaylığı da bir diğer faktör ve çok önemli. Yanlış yapmaz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!