Bir garip çelişki

Güncelleme Tarihi:

Bir garip çelişki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Osminyum kaçakçılarıyla ilgili operasyon iki farklı görüş doğurdu..

ANTALYA'da osminyum adlı kimyasal bir madde bulunduran 3 kişi yakalandı. Antalya polisi, bu maddenin nükleer başlıklı füze yapımında kullanıldığı gerekçesiyle bu kişileri gözaltına aldı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Güvenlik Dairesi Müdürü Aysun Yüce ise osminyum ile bomba veya füze yapılmadığını, bu maddenin bulundurulmasının yasak olmadığını açıkladı.

GÖZALTINA ALINDILAR

Bir ihbarı değerlendiren Antalya polisi, Mustafa Büyükaksoy, Hasan Köroğlu ve Ali Koca isimli 3 kişiyi, yanlarında 6 cam tüp içinde parlak, kristal maddeyle yakaladı. Ele geçirilen tüplerde osminyum adlı kimyasal bir maddenin bulunduğu belirlendi. Bu kimyasal madde ile nükleer başlıklı füze yapıldığı iddiasıyla Büyükaksoy, Köroğlu ve Koca, gözaltına alındı.

TAEK'E GÖNDERİLDİ

Olayla ilgili soruşturma sürdürülürken, ele geçirilen osminyum ise tahlil için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderildi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Güvenlik Dairesi Şube Müdürü Aysun Yüce, polisin ele geçirdiği maddelerin önce test edilip ne olduğunun kesinleşmesi gerektiğini söyledi.

BOMBA YAPILMAZ

Bu maddelerin osminyum olması halinde, bulundurulması ve taşınmasının hiç bir suç teşkil etmeyeceğini bildiren Yüce, ‘‘Osminyum bir bakıma metal sertleştiricidir. Birçok endüstri dalında kullanılır. Osminyum ile ne nükleer başlıklı füze, ne de atom bombası yapılır. Bulundurulması ve taşınması ise suç teşkil etmez’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!