Binlerce penguen ölümle yüz yüze

Güncelleme Tarihi:

Binlerce penguen ölümle yüz yüze
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2001 01:42

Antartika'da iki dev buzdağının arasını tıkayan dev bir buz tabakası, yüz binlerce penguenin beslenme ve üreme alanlarıyla olan bağlantısını kopardı. Bilim adamları, hayvanların kitlesel ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildiriyorlar.

NASA'nın uydu fotoğraflarıyla tespit ettiği buz kütlesi yüzünden bazı penguenlerin küçük buz sahralarına sığındığı, bazılarının yuvalarına ulaşmaya çalışırken kaybolduğu, birçoğunun da açlıktan öldüğü belirtiliyor. ‘‘Adelie’’ adı verilen bu türe mensup yaklaşık 250 bin penguen bulunduğu, ancak üreme alanlarına ulaşamamaları halinde bütün bir neslin yok olacağı kaydediliyor. Geçtiğimiz yılın aralık ayından bu yana hareketleri uydu fotoğraflarıyla takip edilen 130 kilometre uzunluğundaki buz tabakası yüzünden, penguenlerin üreme alanlarına dönmesi için dört gün yürümeleri gerekiyor. Oysa penguenlerin açık denizden yuvalarına dönmesi, sadece birkaç saat sürüyordu.

OPERASYON MÜMKÜN DEĞİL

Bilim adamları, geçtiğimiz yıl Güney Afrika'da Dassen Adası açıklarındaki petrol kirliliği nedeniyle gerçekleştirilen penguen kurtarma operasyonunun, Antarktika'da mümkün olmadığını ifade ediyorlar. Güney Afrika'da 56 bin ‘‘Jackass’’ türü penguen, hava yoluyla başka bir bölgeye götürülmüştü. Antarktika'daki araştırmacılar, küçük buz sahralarına sığınan penguenlerin yanlarına yaklaşıldığı zaman suya dalıp kaybolduğunu belirtiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!