Binali Yıldırım'dan ilginç çevre yorumu

Güncelleme Tarihi:

Binali Yıldırımdan ilginç çevre yorumu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2011 20:07

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) çevreye duyarlı üyelerini teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için düzenlediği Çevre Ödül Töreni’nde konuşan Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin çevre konusunda ’vites düşürmesi’ ve ’kraldan fazla kralcı olmamak’ gerektiğini söyleyerek ezber bozdu.

Haberin Devamı

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ve İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın da katıldığı EBSO 2010 Çevre Ödül Töreni’nde 2010 yılında gerçekleştirdikleri yatırımlarla çevre korunmasına en çok katkı sağlayan firmalar Viking, Yorglas ve Altera oldu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üç yıldır çevre konusunu en üst düzeyde ele aldıklarını ve güzel bir dünya ve çevre için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu kapsamda bin 500 kişinin katılımıyla 14 tane bilgilendirme toplantısı yapıldığını söyledi. Yorgancılar, "EBSO bu farkındalıkla, bir yandan sanayinin gelişimini hedeflerken bir yandan da çevresel değerleri en üst seviyede tutmaktadır. Ödül törenimizde bu amaçla her yıl yapılıyor. Gelecek yılda geri dönüşüm temasına uygun olarak en iyi projeyi hayata geçiren firmaları ödüllendireceğiz" dedi.

YILDIRIM: BEDEL GELİŞMEKTE OLANLARDAN TAHSİL EDİLİYOR

Toplantıda bir konuşma yapan Binali Yıldırım, çevre konusunda ülke gerçeklerini görmek gerektiğini belirterek, "Avrupa ülkeleri eğer bir sanayi tesisi kuruluşunda havaya verilen partikül miktarını bizden 4 kat fazla sınır kabul ediyorsa, biz 4 kat altı şartını arıyorsak bu bizim ülkemize haksızlıktır. Dünyayı kirleten bu ülkeler, biz değiliz. Bugün ozon tabakası delinmesi, havaya verilen yanlış gazlarla ilgili konu, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere ödettiği bir bedeldir. Şimdi o bedeli gelişmekte olan ülkelerden tahsil etmeye başladılar. Emisyon ticaretine başladılar, azalt, azaltmazsan kilosu şu kadardan para ödeyeceksin. Kime? Amerika’ya, Almanya’ya. Bu bir tuzaktır. Bu konuda milletimiz uyanık olmalı" diye konuştu.

ÇEVRE KONUSUNDA KRALDAN ÇOK KRALCI OLMAYA GEREK YOK

Yaşamayla kalkınmanın dengeli bir şekilde götürülmesi gerektiğini belirten Yıldırım, özetle şunları söyledi:

"Çevreye aşırı ihtimam gösterdiğimizde rekabet şansımızı kaybederiz. Beni çevre düşmanı olarak görmeyin, gerçekleri konuşuyoruz. Paydaş olduğunuz ülkeler ne kadar yaparsanız o kadar yapacaksınız. Akılcı düşünmemiz lazım. Çevre konusunda özetle kraldan fazla kralcı olmaya gerek yok, asgari çevre şartlarını yerine getirmemiz lazım. Çevre demek para demektir unutmayın ki. Aksi sanayiciye 4 kat bedel ödetme olur. Buraya harcadığı zaman işini büyütemiyor, rekabet yapamıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkeleri rekabetten düşürmek için en etkili araçları şu anda bu. Ege Denizi’nde, Akdeniz’de sadece biz yokuz. Şüphesiz sanayicilerimizin çevre konusunda bu kadar duyarlı olması umut verici bir şey. Bunlar kalkınmakta olan ülkelerin kalkınma süreçlerini yavaşlatmak için bir plandır."

VİTESİ DÜŞÜRMEMİZ LAZIM

Türkiye’nin bu konuda yasal düzenlemeleri güncelleştirdiğini, 2023 planlarının yanı sıra 2040’a kadar da planlarının olduğunu anlatan Yıldırım, "Bana sorarsanız çevre konusunda biraz ilerideyiz. Biraz vitesi düşürmemiz lazım. Bu konuda ben sizden şikayet işitiyorum. Bu konuda ciddi sıkıntılar var. Bizim bu konuyu biraz daha makul seviyede ele almamız lazım. Organize sanayi bölgelerimizin bu konuda çok ciddi sıkıntıları var. İçlerini rahatlatacak tedbirleri inşallah alacağız" diye konuştu.

İZMİR’İN EN BÜYÜK PROBLEMİ GERİ DÖNÜŞÜM

Dünyada atık bertarafının değiştiğini, geri dönüşüm olmadan hiçbir alanda mücadele edilemeyeceğini savunan Yıldırım, "İzmir’in en büyük problemi budur. Biz arıtma yapıyoruz deniyor ya. Oradan çıkacak tortuları ne yapacaksınız? Ona çözüm üretmek gerekir. Torbalı’da yer belirledik. Onlar kıyamet koparıyor. Yeni nesil çevre atık bertaraf sistemine geçmemiz lazım" dedi.

KIRAÇ SANAYİCİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Çevre Haftasını kutladıklarını belirterek, İzmir’de çevreye uyumlu sanayinin gelişmesi için çalıştıklarını söyledi. Konuşmaların ardından çevreci firmalara ödülleri sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!