Bin Ladin'e Kızılderili ismi takmışlar

Güncelleme Tarihi:

Bin Ladine Kızılderili ismi takmışlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 11:57

ABD'li yetkililerin, Pakistan'da düzenlenen operasyonla öldürüldükten sonra cesedi Umman Denizi'ne atılan El Kaide lideri Usame bin Ladin'e "Geronimo" kod adını taktığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Operasyonu Beyaz Saray'daki Kriz Odası'ndan takip eden ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile baskını yöneten CIA BaÅŸkanı Leon E. Panetta arasında geçen diyalog, Washington'ın bin Ladin'e taktığı kod ismi de ortaya çıkardı.Â

Operasyon sırasında ikilinin arasındaki konuşmadan, El Kaide liderine, ABD ve Meksika'ya karşı savaşan efsanevi Kızılderili lideri Geronimo'nun isminin verildiği anlaşıldı.

İşte New York Times gazetesinin haberine göre, Obama ve Panetta arasında geçen o diyalog:

Panetta: Hedefe ulaştılar.

(Dakikalar sonra) Panetta: Geronimo görüldü.

(Birkaç dakika sonra) Panetta: Düşman öldürüldü.

(Odada bir süre sessizlik oluyor ve ardından) Toplantıya katılan diğer isimlere dönen Obama: Onu öldürdük.

"DEFİN" GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANABİLİR

Obama'nın Beyaz Saray'da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Savunma Bakanı Robert Gates ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la birlikte takip ettiği operasyonda öldürülen bin Ladin'in cesedi, Umman Denizi'ndeki USS Carl Vinson gemisine götürüldü.

Haberin Devamı

Yetkililerin ifadesine göre, bin Ladin için İslami kurallara göre bir tören düzenlendi ve El Kaide liderinin cesedi yıkandıktan sonra beyaz bir kefene sarıldı, içinde ağırlık bulunan bir torba içine konularak, askeri bir yetkilinin duasının ardından denize atıldı.

Pentagon yetkilileri, Bin Ladin'in "defin" görüntülerinin yakında kamuoyuna sunulabileceğini bildirdi. AP ajansına konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, cesedin denize atılması öncesindeki fotoğraflarının da yayımlanabileceğini belirtti.

Bin Ladin'in vurulduğu çatışmanın videoya alınıp alınmadığı konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

5-6 YILDIR O EVDEYMÄ°Åž

Öte yandan Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı John Brennan, bin Ladin'in, Pakistan'da Amerikan güçlerince öldürüldüğü evde 5-6 yıl yaşadığını söyledi.

Brennan, Amerikan CBS televizyonunda katıldığı bir programda, en son bilgilere göre, bin Ladin'in öldürüldüğü binada 5-6 yıldır yaşadığını düşündüğünü  belirterek, El Kaide liderinin binanın dışındakilerle neredeyse hiçbir bağlantısının olmadığını, ancak binanın içinde çok aktif olduğunun görüldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Brennan, Bin Ladin'in video ve kasetler yayımladığını, bazı üst düzey El Kaide üyeleriyle bağlantı halinde olduğunu bildiklerini hatırlatarak, El Kaide liderinin son birkaç yıl neyle uğraştığını anlamaya ve binadan bilgi toplamaya çalıştıklarını, bu bilgilerle El Kaide'yi yok etme çabalarının süreceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!