Bilişim pazarı 2008’de 7 milyar dolar olacak

Güncelleme Tarihi:

Bilişim pazarı 2008’de 7 milyar dolar olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

IDC’nin Microsoft ve bilişim sektörünün dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini ele alan araştırma sonuçlarına göre, küresel bilişim pazarı bu yılın tümünde yüzde 2.5’lik büyümeyle 2007’de 1.2 trilyon dolara ulaşacak.

Türkiye’de ise bilişim pazarının bu yıl 5.5 milyar, 2008’de de 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişeceği tahmin ediliyor.

ULUSLARARASI denetim ve araştırma kuruluşu IDC’nin düzenli olarak gerçekleştirdiği "Ekonomik Etki" çalışmasının sonuçları Türkiye’de bilişim pazarında yaşanan hızlı büyümeyi ortaya koydu. Çalışma sonuçlarına göre, küresel bilişim pazarının yüzde 2.5’lik büyümeyle 1.2 trilyon dolar olacağı beklenen bu yılın tümünde, Türkiye’de ise pazar 5.5 milyar dolara ulaşacak. Türkiye’de bilişim pazarının 2008’de ise 7 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

82 ÜLKEDE ARAŞTIRMA: IDC’nin bilişim sektörünün dünya çapındaki ekonomik etkisini inceleyen araştırması, 82 ülkede yapılan kapsamlı inceleme ve araştırmalar sonucunda elde edilen bulguları içeriyor. Araştırmaya göre, toplam bilişim pazarı bu yılın tümünde 5.5 milyar dolar olması beklenen Türkiye’nin 2008 yılı sonunda 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişeceği tahmin ediliyor. sektörün istihdam cephesine bakıldığında ise Türkiye’de 147 bin 761 kişinin bilişim profesyoneli olarak çalıştığı hesaplanıyor.

100 MİLYAR DOLAR: Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde, 2007 yılında sağlanan toplam vergi gelirinin 100 milyar dolara erişeceği tahmin ediliyor. Özellikle yazılım ve bununla bağlantılı hizmetlerin artması ile yerel ekonomilerin vergi gelirlerinin de artacağı ve çok daha güçlü finansman kaynakları sağlanacağına dikkat çekiliyor. Araştırmaya göre, bu yıl sonu itibarı ile küresel ölçekte Microsoft ve ekosisteminin sağladığı vergi gelirlerinin 514 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Bölgeler bazında gerçekleşen vergi gelirlerinin ise ABD’de 203 milyar dolar, Batı Avrupa’da 133 milyar dolar, Asya ve Pasifik’te ise 133 milyar dolar olacağı öngörülüyor.

EKONOMİNİN BELKEMİĞİ: IDC raporunda, küresel bilişim harcamalarının 2007 yılının tümünde yüzde 2.5 büyüyerek toplamda 1.2 trilyon dolara erişeceği tahmin edildi. Büyümenin bölgeler bazında karşılaştırılması yapıldığında ise, Kuzey Amerika (Kanada ve ABD) ve AB ülkelerinin dünya ortalamasının altında seyrettiği görülüyor. 2002?2006 yılları arasında gerçekleşen ortalama yüzde 3.9’luk küresel büyüme oranına karşılık, aynı dönemde Kuzey Amerika ve AB ülkelerindeki büyümenin yüzde 3’te kaldığı görülüyor. Büyüme oranlarında liderliği yüzde 14 ile Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkeler elinde tutuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!