’Bilimsel’ jest

Güncelleme Tarihi:

’Bilimsel’ jest
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 00:00

Staj yaparken kaza geçirip felç olan İTÜ İnşaat Fakültesi öğrencisi Koray Arslan’a rektörlük büyük bir jestle sahip çıktı. Yeni baştan düzenlenen fakülte, tekerlekli sandalye ile dolaşmak zorunda kalan Arslan’ın yaşayabileceği hale getirildi.

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ), gittiği 1 aylık zorunlu yaz stajının 4’üncü gününde kaza geçirerek felç olan 20 yaşındaki İnşaat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisine büyük vefa örneği sergiledi. Rektörlük, olanaksızlık yüzünden okulu bırakmayı düşünen öğrencisi için Fakülteyi onun yaşayabileceği şekle getirdi. Rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan’ın öncülüğünde fakültede, babasını küçük yaşlarda yitiren öğrenci Koray Arslan’ın annesiyle yaşayabileceği bir baraka yapılıyor, tuvaletler yeniden düzenlendi ve asansör yapıldı. Arslan’ın alacağı dersler belirlenerek, bunların 1’inci katta düzayak bir yerde yapılması organize edildi. Ayrıca Arsan’ın otomatik tekerlekli sandalye gibi önemli ihtiyaçlarının alımı için de üniversite ciddi bir yardım kampanyası başlattı. Üniversite Vakfı tarafından 3 günde mezunlardan 4 bin 500 YTL yardım toplandı.

KAZA PİYANGOSU

Arslan’ın durumuna çok üzüldüklerini dile getiren Karadoğan, "İnşaatlarda risk azaltıcı her türlü önlemin alınması gerekiyor ama maalesef piyango ona çıktı" diyerek şunları aktardı: "İnşaatlar belli bir boyutu aşınca kaza önlemlere rağmen çıkabiliyor. Hatta bu ölümle bile sonuçlanıyor. Biz zorlukla staj bulmaya çalışıyoruz, arkadaşlarımızın daha dikkatli olması gerekiyor. Tabii çok üzülüyoruz öğrencimizin başına böyle bir kaza geldiği için. Üniversite binalarımızı engelliler için yeniden yapılandırmayı düşünüyorduk. Koray’ın durumu ile harekete geçtik. Koray’ın mezun oluncaya kadarki yaşamını olumlu yönde etkileyecek çalışmalar yaptıklarımız."

TUVALET YIKILDI

Arslan’a yardım yapılmasında öncülük eden ve ihtiyaçları için yardım kampanyası başlatan İnşaat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Göksel ise staj sürecini ve fakültede yapılanları şöyle aktardı: "Koray başarılı öğrencilerimizden birisiydi. 4’üncü gününde talihsiz kaza oldu ve hepimiz çok üzüldük. Rektörlük, Dekanlık ve Staj Komisyonu toplanarak ihtiyaçlarını belirledik ve büyük bir liste ortaya çıktı. Bir yardım kampanyası fikri doğdu. Rektörümüz Koray’a üniversitede bir yer tahsis etmemizi ve bu yerin bir tekerlekli sandalye ile yaşayabileceği hale getirilmesini istedi. Hemen fakültenin asansörünü bitirdik, ardından tuvaletlerimizi yıktık, engelliler için yaşanır hale geldik. Koray’ın alabileceği bütün dersleri asansörle ulaşabileceği, onu hiç yormayacağı şekilde tek kata aldık. Fakültenin yanına çarşı ve konaklama tesisi yapılıyor, orada da Koray’a uygun bir yapı ve yer ayarlamaya çalışıyoruz. Rektörlük, fakültemizi bir engellinin yaşayabileceği bir fakülte haline getiriyor.

HEDEF 40 BİN YTL

Mail grubumuza, ’Bir staj öyküsüdür’ diye başlayan Koray hakkında ne hissettiğimi belirten bir yazı yazdım. Sadece 3 günde üniversitemizden 4 bin 500 YTL yardım geldi. Bu miktar yetersiz olduğu için moralim bozuldu. İTÜ Vakfı’nı devreye soktuk. Şimdi bu rakam 13 bin 500 YTL oldu. Ocak sonuna kadar 25 bin YTL’yi bulacağımızı sanıyorum. Hedefim 40 bin YTL. Çünkü otomatik sandalye başta olmak üzere alınması gereken 3 önemli aleti var.

DAVADA DA YANINDA

Rektörlük karar aldı Koray’ın BAYTUR Şirketi ile olan davasına da müdahil olarak katılacak. Öğrencimin arkasındayım diyerek, süreci takip edecek. Rektörlük çok hassas davranıyor.

4. günde çalışma alanına çıkarılmaz

Koray Arslan, 2006 Haziran’ında stajının 4’üncü gününde kule vincinin taşıdığı kalıbın arkadan çarpması sonucu felç oldu ve bir daha belden aşağısını kullanamayacak. 15 yaşında babasını kaybetmesinin ardından, annesi ve ablasıyla birlikte yaşayan Koray Arslan için ailesi, 660 bin YTL’lik tazminat davası açtı. Aile evin tek erkek çocuğu olan Arslan için büyük üzüntü duyuyor. Şişli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan davada vinç operatörü Erdoğan Özbilen tedbirsiz davranmakla suçlanıyor. Görüştüğümüz Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı avukatları ise stajın 4’üncü gününde öğrenciyi çalışma alanına çıkarmanın yasal olmadığını savunuyor. Dava dilekçesinde olay kısaca şöyle yer alıyor: Stajının 4’üncü gününde iş yerinde kendisine verilen inşaatın 7. katının kolon ve perde duvarlarının kontrolü görevini yerine getirdiği sırada davalı Erdoğan Özbilen’in gerekli dikkat ve özeni göstermemesi sonucu, tedbirsiz davranışı nedeniyle sevk ve idaresindeki kule vincinin taşıdığı kalıbın kayması sonucu kalıp Arslan’a arkadan çarpmıştır. Bu olay üzerine müvekkilim yere kapaklanmış ve bir daha yerden kalkamamıştır.

Özel hastanenin masraflarını ödedik

BAYTUR İnşaat Şirketi yetkilileri, olayla ilgili olarak Hürriyet’e gönderdikleri yazılı açıklamada şunları dile getirdiler: "Koray Arslan kaza sonrasında işyeri doktorumuz nezaretinde hemen en yakın tam teşekküllü SSK. Göztepe Hastanesine kaldırılmıştır. Başarılı iki ameliyat sonrası kazazede birçok yönden iyileşme göstermiştir. Kazazede ameliyat sonrası fizik tedavi için SSK açık istirahatli olarak, ailesinin tercih ettiği Özel Darüşşafaka Cemiyeti Hastanesi’ne sevk edildi. Bu hastanede, her türlü giderleri şirketimiz tarafından karşılanmak üzere 2,5 ayı aşan bir süre fizik tedavi gördü. Bu dönem sonunda doktoru, belli ilerlemeler olmasına rağmen fizik tedavi süresinin ve sonucunun kestirilemiyeceğini bildirdi. Bu durum karşısında, kazazedeyi aynı hizmeti verebilen SSK anlaşmalı, Sağlık Bakanlığı Erenköy Hastanesi’ne sevketme gereği doğdu. Hasta, 2 Ekim’de şirketimiz doktoru refakatinde Erenköy Fizik Tedavi Merkezine sevk edildi. Kazazedenin kalıcı sakatlığı nedeniyle kendisine malüllük ödeneği bağlanması için SSK nezdinde çalışmalarımız sürmektedir. Tedavi sürecinde maddi ve manevi desteğimizin devam edeceği, tedavisinin gerektirdiği fakat SSK’nın karşılamadığı ilaç ve alet giderlerinin karşılanacağı, eğitimine devam etmek istemesi durumunda maddi desteğimizin olacağı, şirketimizde çalışmak istemesi halinde de kendisine iş verilebileceği, kazazedeye bildirildi."

O şirket tekerlekli sandalyemi bile almadı

Koray Arslan ise şirketin iddiaları karşısında şunları savundu: "Darüşşafaka Hastanesi’nde 2.5 aylık masrafı karşıladılar. Ancak doktorlar orada altı aylık bir program çıkarmışlardı ve beni SSK Hastanesi’ne götürmek istediler. Şimdi halen Darüşşafaka’dayım ve masraflarını kendi cebimden ödüyorum. Kaza geçirdikten sonra, ilk günlerde sana iş vereceğiz, her zaman maddi ve manevi destek olacağız gibi sözler verdiler; ama hiçbirini uygulamadılar. Otomatik olmayan normal bir tekerlekli sandalye istediğimde dahi, ’Onu SSK veriyor oradan al’ dediler. ’İyileşme görüldü’ diyorlar, halen SSK Hastanesi’nden çıktığım gibiyim. Verdikleri sözlerin hiçbirini pratiğe dökmediler."

Koray’a özel yapıldı

Yaşamını tekerlekli sandalyeye bağlı sürdüren Koray Arslan’ın, hareket kabiliyetini arttırabilmek için, İTÜ İnşaat Fakültesi binasına dışarıdan bir asansör yapıldı. Koray’ın gireceği tüm dersler, asansörle kolayca ulaşabileceği 3. kattaki dersliklere alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!